Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Slangengif stopt bloeding bij gebruiker DOAC’s

Met een eiwit uit slangengif kunnen artsen mogelijk een bloeding stoppen bij patiënten die direct werkende orale anticoagulantia (DOAC's) gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 20-09-2017

Benzo's niet dodelijk

Benzodiazepinen leveren geen sterfterisico op.

PW38 - 20-09-2017

CMHP bevestigt negatieve adviezen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) handhaaft drie negatieve adviezen.

Geneesmiddelen 19-09-2017

Vier uitbreidingen indicaties, september 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vier uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen 19-09-2017

Dertien positieve adviezen, september 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over dertien handelsvergunningen.

Geneesmiddelen 19-09-2017

Apotheker poortwachter nier en medicatie!

In 2007 was het onderwerp van het KNMP-symposium: "Nierfunctie en medicatie, de apotheker als poortwachter". Een ambitieuze titel in een (naar later bleek) snel veranderend zorgveld. Nu, 10 jaar later, staat het onderwerp nierfunctie ook op het vizier van het symposium. Is dit ooit uit ons vizier geweest of toch op de achtergrond geraakt? Wat is er in deze 10 jaar op het vlak van de nierfunctie allemaal gebeurd in en om de apotheek?

Geneesmiddelen 19-09-2017

Voorkom vallen bij ouderen met FTO-module

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft nieuw FTO-materiaal ontwikkeld over vallen en medicatiegebruik bij ouderen. Daarin is aandacht voor het signaleren van patiënten met een verhoogd risico op vallen en het voorkomen van valincidenten.

Praktijkvoering 19-09-2017

Antibiotica bij hoest: beter even wachten

Patiënten van 16 jaar en ouder met een acute ongecompliceerde ondersteluchtweginfectie zijn het beste af met uitgestelde antibiotica, dat wil zeggen een recept om na twee of drie dagen bij de apotheek in te leveren als spontaan herstel uitblijft. Voor ziekenhuisopname of sterfte maakt het allemaal weinig uit.

Geneesmiddelen PW38 - 18-09-2017

Inspecties gezondheidszorg en jeugd fuseren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) gaan op 1 oktober fuseren tot één organisatie: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Politiek & overheid PW38 - 15-09-2017

'Geef dementerenden minder antipsychotica'

Antipsychotica doen meer kwaad dan goed bij demente ouderen met gedragsproblemen. Zorgverleners in verpleeghuizen zouden daarom meer moeten weten van de bijwerkingen, het beperkte effect van medicatie bij deze indicatie, en van de niet-medicamenteuze opties zoals cognitieve gedragstherapie. Dat stelt klinisch geriater Astrid van Strien, die op 14 september promoveerde aan het VUmc.

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 15-09-2017

95% ouderen ervaart probleem met medicatie

Medicatie is vaak gebruiksonvriendelijk voor ouderen: 95% heeft minimaal één probleem met het uit de blister drukken, een tablet doorbreken of het openen van de verpakking. Dat concludeert farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2017

Entresto niet combineren met ACE-remmer of ARB

De fabrikant van sacubitril + valsartan (Entresto) benadrukt in een brief dat dit combinatiepreparaat een ACE-remmer of angiotensinereceptorblokker (ARB) vervangt bij de behandeling van hartfalen.

Geneesmiddelen PW37 - 14-09-2017

Mosadex, VGZ en CZ kunnen overname Mediq niet stoppen

Groothandel Mosadex en zorgverzekeraars VGZ en CZ moeten zich neerleggen bij de overname van Mediq door Brocacef. Deze machtsconcentratie op de farmaciemarkt vormt volgens de rechter geen belemmering voor de concurrentie. De Rechtbank Rotterdam deed vorige week uitspraak.

Algemeen PW38 - 14-09-2017

Heronderzoek factor VIII-geneesmiddelen

Na een heronderzoek handhaaft de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) zijn conclusie dat er geen consistent bewijs is voor verschil in de ontwikkeling van remmers tussen recombinant factor VIII en factor VIII dat is bereid uit plasma.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Einde voor gereguleerd paracetamol

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan paracetamol met gereguleerde of vertraagde afgifte van de markt te halen.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Dacogen anders bereiden

De instructies voor het gereedmaken van decitabine (Dacogen) zijn gewijzigd. Artsen moeten voortaan de gereconstitueerde oplossing van decitabine verdunnen tot een uiteindelijke concentratie tussen 0,15 en 1,0 mg/ml.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Korte stollingstijd na substitutie acenocoumarol

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen gekregen dat na het wisselen van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol Centrafarm een lagere bloedstollingswaarde is gemeten.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2017

Recall Lanoxin 0,125 mg EAV Brocacef

Brocacef roept kliniekverpakkingen van 50 stuks Lanoxin 0,125 mg terug.

Geneesmiddelen 12-09-2017

Nieuw overzicht verwachte innovatieve geneesmiddelen

Het Zorginstituut Nederland heeft op de website Horizonscan Geneesmiddelen een nieuw overzicht gepubliceerd van innovatieve geneesmiddelen die binnen twee jaar op de Nederlandse markt komen.

Geneesmiddelen 11-09-2017

IVM: zorginstellingen missen regels beheer opiaten

Bij zorginstellingen bestaat veel onduidelijkheid over het toedienen, de opslag en het voorraadbeheer van opiaten, ook hanteren ze verschillende werkwijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen PW37 - 08-09-2017

Document acties

Back to top