Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Nieuws

Apotheek op Bonaire weer veilig

Apotheek Botica Sabana in Kralendijk op Bonaire heeft voldoende maatregelen genomen om weer verantwoord farmaceutische zorg te kunnen leveren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bepaald na een bezoek aan deze apotheek.

Algemeen, Praktijkvoering PW19 - 02-05-2017

NHG: therapie acne hangt af van de ernst

De behandeling van acne hangt nu af van de ernst. In de deze week gepubliceerde NHG-Standaard Acne stapt het huisartsengenootschap af van het uniforme stappenplan.

Praktijkvoering PW14 - 06-04-2017

Kleine huisartspraktijk slechter bereikbaar

Via de telefoon zijn de meeste huisartsen goed bereikbaar, maar op drukke tijden en in kleine praktijken staat de bereikbaarheid wel vaker onder druk. Dat concludeert Nivel in een onderzoek onder honderd huisarstenpraktijken, in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Algemeen, Praktijkvoering PW14 - 28-03-2017

Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar

Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 17-03-2017

Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek

Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2017

Umenz wint Nationale Zorginnovatieprijs

Het Umenz Zorgplatform, dat de patiënt via een app continu verbindt met zijn zorgverlener, heeft de Nationale Zorginnovatieprijs 2017 gewonnen. Dat heeft de Stichting Zorginnovatie Nederland gisteravond bekendgemaakt.

Algemeen, Praktijkvoering 10-03-2017

Tolk ‘op zak’ met app voor zorgverlener

Binnen zestig seconden een tolk aan de lijn om in de gewenste taal te communiceren met een patiënt. Die mogelijkheid biedt de TolkentelefoonApp voor de zorg die het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) lanceert.

Algemeen, Praktijkvoering 09-03-2017

Cao voor apothekers definitief van kracht

Het eind vorig jaar gesloten principeakkoord voor apothekers in dienstverband is definitief omgezet in de tweede Cao Apothekers in Dienstverband. Dat hebben de werkgeversorganisatie Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en de werknemersorganisatie Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) bekendgemaakt.

Algemeen, Praktijkvoering PW11 - 07-03-2017

Brocacef legt zich neer bij groothandelsverbod

Brocacef ziet af van de bodemprocedure tegen het groothandelsverbod voor ruim honderd franchise-, partner- en eigendomsapotheken, dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had opgelegd aan Brocacef als één van voorwaarden voor overname van Mediq Apotheken Nederland.

Praktijkvoering PW9 - 02-03-2017

Onnodig antibiotica bij luchtweginfecties

Huisartsen schrijven regelmatig antibiotica voor bij luchtweg- en oorinfecties, terwijl de NHG-Standaard dat niet aanbeveelt. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW9 - 01-03-2017

‘Beste apotheek’ staat in multiculturele wijk

‘Track & trace en smart filling brachten rust aan de balie’

Apotheek van der Laan, gevestigd in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, behaalde de hoogste score in het mystery guest-onderzoek 2016 onder 950 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP is het bijzonder dat een apotheek in een multiculturele wijk de beste zorg leverde bij zes farmaceutische casussen.

Algemeen, Praktijkvoering PW8 - 21-02-2017

Eén kwaliteitsregister voor alle assistenten

Plannen om te komen tot één kwaliteitsregister voor alle apothekersassistenten zijn nog niet van tafel, melden Kwaliteitsregister apothekersassistenten openbare farmacie (Kaof) en Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de zorg (Kabiz).

Praktijkvoering PW7 - 16-02-2017

Inbraak apotheek Medisch Centrum Elsloo

Inbrekers hebben dinsdagochtend rond kwart voor 5 bij Apotheek Medisch Centrum in het Limburgse Elsloo ongeveer € 800 buitgemaakt en twee iPhones gestolen. De mannen kwamen binnen na met mokers een raam met vier lagen glas stuk te hebben geslagen, aldus een getuige.

Algemeen, Praktijkvoering 15-02-2017

Cao: eenmalige uitkering en 1,75% meer loon

Medewerkers in de openbare apotheek krijgen een eenmalige uitkering van 1,25% over het bruto jaarloon 2015 en een structurele loonsverhoging van 1,75% voor 2016. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord over de cao Apotheken en de cao Bedrijfsfonds Apotheken (BA).

Algemeen, Praktijkvoering PW8 - 14-02-2017

Diltiazem voorkeur bij chronisch anale fissuur

In de herziene NHG-Standaard Rectaal bloedverlies, deze week gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap, is nu opgenomen dat diltiazem het eerstekeuzemiddel is bij de behandeling van chronische anale fissuren, en niet meer een nitraatcrème.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW5 - 02-02-2017

NHG: pijnstillers ondersteunend bij lagerugpijn

Analgetica hebben bij de behandeling van lagerugpijn alleen een plek als ondersteuning van het activerende beleid. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW5 - 02-02-2017

Apotheek herkent patiënt met beperking

De meeste apotheekmedewerkers (65%) herkennen patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, meestal ‘op gevoel’, aan verbale en non-verbale communicatie. Dat blijkt uit interviews van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht met 74 apotheekmedewerkers.

Algemeen, Praktijkvoering PW6 - 30-01-2017

Veelzijdige begeleiding werkt

Patiënten die een bypassoperatie ondergaan moeten langdurig een ingewikkeld medicatieschema aanhouden.

Praktijkvoering PW4 - 25-01-2017

IGZ: voorschrijven moet zorgbreed veiliger

Het vastleggen en overdragen van het actuele medicatiegebruik is onvoldoende gegarandeerd in zorginstellingen. Ook gaat veel tijd verloren door niet op elkaar aansluitende systemen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van onderzoek bij zorginstellingen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 16-01-2017

Elektronisch formulier succes

De invoering van een elektronisch hulpmiddel voor medicatieoverdracht heeft in Abu Dhabi de overeenstemming tussen geregistreerde en werkelijke medicatie doen toenemen van 40% tot meer dan 85%. Het project omvatte 8576 patiënten bij interne geneeskunde, de grootste afdeling van Sheikh Khalifa Medical City, een topklinisch ziekenhuis met 560 bedden.

Algemeen, Praktijkvoering PW1/2 - 11-01-2017

Document acties

Back to top