Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Nieuws

Eén kwaliteitsregister voor alle assistenten

Plannen om te komen tot één kwaliteitsregister voor alle apothekersassistenten zijn nog niet van tafel, melden Kwaliteitsregister apothekersassistenten openbare farmacie (Kaof) en Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de zorg (Kabiz).

Praktijkvoering PW7 - 16-02-2017

Inbraak apotheek Medisch Centrum Elsloo

Inbrekers hebben dinsdagochtend rond kwart voor 5 bij Apotheek Medisch Centrum in het Limburgse Elsloo ongeveer € 800 buitgemaakt en twee iPhones gestolen. De mannen kwamen binnen na met mokers een raam met vier lagen glas stuk te hebben geslagen, aldus een getuige.

Algemeen, Praktijkvoering 15-02-2017

Cao: eenmalige uitkering en 1,75% meer loon

Medewerkers in de openbare apotheek krijgen een eenmalige uitkering van 1,25% over het bruto jaarloon 2015 en een structurele loonsverhoging van 1,75% voor 2016. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord over de cao Apotheken en de cao Bedrijfsfonds Apotheken (BA).

Algemeen, Praktijkvoering 14-02-2017

Diltiazem voorkeur bij chronisch anale fissuur

In de herziene NHG-Standaard Rectaal bloedverlies, deze week gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap, is nu opgenomen dat diltiazem het eerstekeuzemiddel is bij de behandeling van chronische anale fissuren, en niet meer een nitraatcrème.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW5 - 02-02-2017

NHG: pijnstillers ondersteunend bij lagerugpijn

Analgetica hebben bij de behandeling van lagerugpijn alleen een plek als ondersteuning van het activerende beleid. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW5 - 02-02-2017

Apotheek herkent patiënt met beperking

De meeste apotheekmedewerkers (65%) herkennen patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, meestal ‘op gevoel’, aan verbale en non-verbale communicatie. Dat blijkt uit interviews van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht met 74 apotheekmedewerkers.

Algemeen, Praktijkvoering PW6 - 30-01-2017

Veelzijdige begeleiding werkt

Patiënten die een bypassoperatie ondergaan moeten langdurig een ingewikkeld medicatieschema aanhouden.

Praktijkvoering PW4 - 25-01-2017

IGZ: voorschrijven moet zorgbreed veiliger

Het vastleggen en overdragen van het actuele medicatiegebruik is onvoldoende gegarandeerd in zorginstellingen. Ook gaat veel tijd verloren door niet op elkaar aansluitende systemen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van onderzoek bij zorginstellingen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 16-01-2017

Elektronisch formulier succes

De invoering van een elektronisch hulpmiddel voor medicatieoverdracht heeft in Abu Dhabi de overeenstemming tussen geregistreerde en werkelijke medicatie doen toenemen van 40% tot meer dan 85%. Het project omvatte 8576 patiënten bij interne geneeskunde, de grootste afdeling van Sheikh Khalifa Medical City, een topklinisch ziekenhuis met 560 bedden.

Algemeen, Praktijkvoering PW1/2 - 11-01-2017

Doek valt voor studie farmaceutisch consulent

De hbo-opleiding Farmaceutisch consulent stopt in september 2017 met de instroom van nieuwe studenten. Met gemiddeld dertig aanmeldingen per jaar ontbreekt volgens hogeschool Saxion Next in Deventer de financiële basis voor deze opleiding.

Algemeen, Praktijkvoering PW1/2 - 22-12-2016

CMR: medicatiedossier klopt niet vanwege onjuist BSN

Apothekers en hun medewerkers moeten bij nieuwe patiënten het BSN controleren op zorgverzekeringsbewijs of identiteitsbewijs. Alleen als dit niet mogelijk is, kunnen ze het BSN opvragen in de database van Sectorale Berichtenvoorziening in de Zorg (SBV-Z). Dit stelt Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR in een bericht dat vandaag is verstuurd aan apothekers.

Praktijkvoering 22-12-2016

Software voor reviews: meer tijd voor gesprek

Het automatiseren van medicatiebeoordelingen in zieken- en verpleeghuizen zal veel tijdswinst opleveren, stelt ziekenhuisapotheker Hugo de Wit in zijn promotieonderzoek. Hij ontwikkelde nieuwe software waarbij handmatige invoer van patiëntgegevens niet nodig is.

Praktijkvoering PW51 - 20-12-2016

Tool helpt huisarts risicopatiënt te identificeren

Huisartsen krijgen ondersteuning van nieuwe software bij het identificeren van patiënten met een verhoogd risico op ziekte of overlijden. Ook helpt het door PharmaPartners ontwikkelde systeem de huisarts bij het maken van medische beslissingen op basis van de richtlijnen.

Praktijkvoering 16-12-2016

Alert: belangrijke interacties zijn gemist

Apothekers, voorschrijvers en softwarehuizen ontvangen een alert-melding van het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR nadat belangrijke interacties zijn gemist omdat de einddatum van risicovolle geneesmiddelen niet klopte in het apotheekinformatiesysteem. CMR waarschuwt omdat zij de kans op herhaling groot acht en de gevolgen voor de patiënt ernstig kunnen zijn.

Praktijkvoering PW51 - 13-12-2016

VJA: apotheker ook als voorschrijver

Focus van jonge apothekers verschuift naar zorg

Apothekers zijn geneesmiddelexperts die voorschrijven en patiënten individueel coachen. Net als huisartsen moeten ze voor de zorg die zij leveren een vast bedrag per patiënt ontvangen. Dat schrijft de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) in haar toekomstvisie op de farmaceutische zorg.

Praktijkvoering PW47 - 25-11-2016 1 reactie

Apotheker op afdeling is goed voor patiënt

Een gecombineerde interventie van scholing van voorschrijvers, medicatiebeoordelingen en farmaceutische visites door ziekenhuisapothekers leidt op chirurgische afdelingen tot een significante vermindering van geneesmiddelgerelateerde complicaties. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Praktijkvoering PW47 - 24-11-2016 1 reactie

ChipSoft lanceert nieuw AIS: HiX

ChipSoft, leverancier van zorginformatiesystemen, lanceert begin volgend jaar een nieuw apotheekinformatiesysteem (AIS) voor de openbare apotheek. Het systeem (HiX) heeft een open structuur en ondersteunt de medisch-farmaceutische beslisregels.

Praktijkvoering PW47 - 18-11-2016

Opioïderotatie: omrekentabel aangepast

Een dagdosering van 60 mg oraal morfine komt voortaan overeen met 40 mg oraal oxycodon per dag en 12 mg hydromorfon. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft in de NHG-Standaard Pijn de omrekentabel voor opioïden aangepast aan de nieuwe richtlijn Pijn bij kanker, die de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) onlangs op haar website heeft gepubliceerd.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW46 - 16-11-2016

Kijksluiter: videoanimaties geven uitleg over bijsluiter

Omdat bijsluiters vaak te ingewikkeld zijn voor patiënten is de Kijksluiter ontwikkeld, een korte videoanimatie die in spreektaal de essentie van het geneesmiddelgebruik uitlegt. Honderd Service Apotheken gaan de filmpjes aanbieden aan hun patiënten.

Praktijkvoering 10-11-2016

Snelle respons, kort behandelen

Ultrasnelle responders op een tripeltherapie met een NS3-, NS5A- en NS5B-remmer kunnen mogelijk volstaan met een behandeling van drie weken.

Praktijkvoering PW45 - 10-11-2016

Document acties

Back to top