Nieuws
Bogin lanceert app voor patiënten
Om gebruikers van biologische geneesmiddelen meer grip te geven over hun medicatie heeft de brancheorganisatie voor Biosimilars en Generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) de app Biopaspoort ontwikkeld.
Parels voor ZonMw-projecten eculizumab en agalsidase
Maatwerk met eculizumab bij atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) en maatwerk met agalsidase bij de ziekte van Fabry zijn de twee parelprojecten die gehonoreerd werden tijdens het ZonMw-congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 19 april.
‘Bescherm patiënt tegen willekeurig wisselen medicatie’
Bijna een miljoen patiënten worden jaarlijks een of meerdere keren zonder medische reden op een ander merk medicijn omgezet. 78% van de patiënten vindt wisselen een probleem en 34% voelt zich daarna zieker. Dat blijkt uit onderzoek van veertien patiëntenorganisaties.
Bloeddrukmeting thuis: beter effect medicatie
Bloeddrukmeting door de patiënt zelf stelt huisartsen in staat anti-hypertensieve medicatie beter in te stellen dan bij meting in de huisartspraktijk. Na twaalf maanden is het resultaat beter dan na zes maanden. Extra ondersteuning met sms en internet maakt niet veel verschil.
Infusie liefst met polyolefine
Polyolefinen (PO) adsorberen minder nitroglycerine dan polyurethaan (PUR) of polyvinylchloride (PVC).
Geen preventie delier met haloperidol
Haloperidol is geen effectieve profylaxe bij kritisch zieke volwassenen met kans op delier, vonden Van den Boogaard et al. bij onderzoek onder 1789 patiënten in 21 Nederlandse intensivecare-units.
Valprolaat tijdens zwangerschap: minder leervermogen kind
Valproaat tijdens zwangerschap vermindert de schoolprestaties van de geboren kinderen.
Uitgaven medicatie stijgen naar € 5 miljard
Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 de uitgaven aan geneesmiddelen oplopen tot bijna € 5,1 miljard per jaar. Dat blijkt uit de rapportage GIPeilingen van het Zorginstituut Nederland (ZIN) over het gebruik en de kosten van geneesmiddelen en hulpmiddelen.
Overgevoeligheid voor zonlicht bij hydrokinine
Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen ontvangen van overgevoeligheid voor zonlicht bij gebruik van hydrokinine (Inhibin).
Lareb: diarree ook bij fluvastatine
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tien meldingen ontvangen van diarree bij fluvastatine (Lescol). In de helft van de gevallen was bekend dat de diarree eindigde na het stoppen van het middel. Twee patiënten kregen bij hergebruik van dit middel weer klachten.
Zuinig zijn met mupirocine neuszalf
Mupirocine neuszalf (Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g) is vanaf juni 2018 tot september 2018 niet leverbaar wegens beperkte beschikbaarheid van de grondstof.
Onderzoek naar doseringsfouten methotrexaat
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat zich verdiepen in doseringsfouten bij methotrexaat.
Belimumab kan over naar basispakket
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) vindt dat subcutaan of intraveneus belimumab (Benlysta) voortaan uit het basispakket kan worden vergoed.
Radio-embolisatie met holmium-166 soms vergoed
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) is van mening dat radio-embolisatie met holmium-166 (QuiremSpheres) in het basispakket past als behandeling van leverdominante, niet-resectabele colorectale levermetastasen in de salvage-setting.
Kwart thuiszorgpatiënten: buitensporige polyfarmacie
Polyfarmacie (5-9 middelen) komt voor bij 39% van de thuiszorgpatiënten en excessieve polyfarmacie (≥10 middelen) bij nog eens 23%.
Tijdelijk tekort schildkliermedicijn Levothyroxinenatrium Teva
Door problemen met de kwaliteit is het schildkliermedicijn Levothyroxinenatrium Teva tijdelijk niet leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Patiënten bereid tot uitsluipen opioïden
Veel patiënten in een pijnkliniek zijn bereid opioïden uit te sluipen.
Clopidogrel gelijkwaardig aan acetylsalicylzuur + dipyridamol
Als onderhoudstherapie na een TIA of herseninfarct zonder cardiale emboliebron, is monotherapie met clopidogrel voortaan gelijkwaardig aan de combinatie acetylsalicylzuur + dipyridamol. Dat stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Beroerte, die vandaag is gepubliceerd op zijn website. Beide therapieën lijken even effectief.
AMC bereidt zelf medicijn stofwisselingsziekte
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) gaat zelf chenodeoxycholzuur (CDCA) bereiden voor patiënten met de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). Hiermee wil het ziekenhuis de zorg voor ongeveer vijftig patiënten blijven garanderen.
Influenzavaccin 2018/2019
Het European Medicines Agency adviseert voor de griepvaccinatie in het seizoen 2018/2019 een trivalent vaccin met de volgende samenstelling: