Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Bijwerkingen na vaccinaties RVP

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Naar aanleiding van de meldingen zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen gevonden.

Geneesmiddelen 19-06-2018

Branderig gevoel bij adapaleen/ benzoylperoxide

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moet worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen 19-06-2018

CBG: let op dagdosering Lynparza

Bij vrouwen met eierstokkanker die olaparib (Lynparza) gebruiken, kunnen fouten in de dagdosering optreden. Dat komt omdat de aanbevolen dosering bij de capsules of tabletten verschillend is, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 19-06-2018

Bruins wil uitgavengroei medicijnen stoppen

Door lagere prijzen, scherper inkopen en beter te kijken naar de vergoeding van geneesmiddelen hoopt minister Bruno Bruins van Medische Zorg vanaf 2022 per jaar € 467 miljoen te besparen. Ook verwacht de minister dat apothekers met bereidingen “forse kostenbesparingen” kunnen realiseren.

Geneesmiddelen 18-06-2018

Medicatie niet altijd nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen

Patiënten met een kleine kans op het krijgen van hart- en vaatziekten slikken nu vaak medicatie om deze ziekten te voorkomen. Onder begeleiding van een huisarts kunnen zij daar veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van Clara Luymes, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 15-06-2018

Uitbreidingen indicaties voor brivaracetam, ataluren en tofacitinib

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt uitbreidingen van de indicaties van drie geneesmiddelen aan.

Geneesmiddelen PW24 - 15-06-2018

Groeihormoontekort: wekelijks somapacitan

Wekelijkse subcutane toediening van het groeihormoonsubstituut somapacitan voldoet net zo goed als dagelijks somatropine. Er worden stabiele spiegels bereikt van insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1), de bijwerkingen zijn draaglijk en het gemak wordt gewaardeerd.

Geneesmiddelen PW24 - 15-06-2018

Beperking voor pembrolizumab en atezolizumab

Nieuwe onderzoeksgegevens laten zien dat de geneesmiddelen pembrolizumab (Keytruda) en atezolizumab (Tecentriq) bij patiënten met een laag gehalte van het PD-L1-eiwit misschien niet zo goed werken als chemotherapie.

Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2018

Farmacokinetiek hydrocortison bij kinderen

Hydrocortisonblootstelling bij bijnierinsufficiënte kinderen tot 20 kg is te voorspellen met een tweecompartimentenmodel met verzadigbare absorptie en constante endogene cortisolspiegel (15,5 nmol/L).

Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2018

Mannitol soms gunstig bij CF

Er is zwak bewijsmateriaal van matige kwaliteit dat zes maanden mannitol-inhalatie gunstig uitpakt voor sommige longparameters bij cystische fibrose.

Geneesmiddelen PW24 - 13-06-2018

Vijfvoudige inhalatiedosis helpt niet tegen astma-aanval

Een vijfvoudige inhalatiedosis fluticason bij vroege signalen van een astma-aanval doet het aantal exacerbaties niet afnemen maar kan de lengtegroei remmen.

Geneesmiddelen PW24 - 13-06-2018

CBG introduceert envelop met witte hand

Naast de oranje hand envelop (OHE), voor bijzonder belangrijke of urgente Direct Health Care Professional Communications (DHPC’s), introduceert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de witte hand envelop (WHE).

Algemeen, Geneesmiddelen 12-06-2018

CHMP adviseert positief over acht handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over een handelsvergunning voor erenumab (Aimovig), een monoklonaal antilichaam dat werkt tegen het calcitonine-gen-gerelateerde neuropeptide (CGRP).

Geneesmiddelen PW24 - 11-06-2018

CBG: melding defecte injectieflacons Vectibix

Bij de injectieflacons van het kankergeneesmiddel Vecitbix (panitumamab) komen de elastomeren dop en het aluminium seal los nadat de plastic flip-off-dop is verwijderd. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 05-06-2018

‘Onvoldoende bewijs voor effect cannabis’

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert zijn leden om medicinale cannabis alleen te overwegen bij patiënten in de palliatieve fase. In alle andere gevallen raadt het NHG af cannabis voor te schrijven. Dat staat in het NHG-Standpunt Cannabis dat vorige week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.

Geneesmiddelen PW23 - 05-06-2018

Bruins onderzoekt substitueren en medische noodzaak

Over het wisselen van geneesmiddelen en de uitvoering van medische noodzaak gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg in gesprek met voorschrijvers, apothekers en zorgverzekeraars. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport ‘Wisselen van medicijnen’.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-05-2018

Meldingen schilfering metronidazolgel van Metrosa

Na het opbrengen kan de metronidazolgel van het merk Metrosa gaan schilferen. Dat blijkt uit drie meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb afgelopen jaar heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 25-05-2018 1 reactie

Slimmere synthese maakt Z-endoxifen goedkoper

Een nieuwe syntheseroute maakt de productie van Z-endoxifen veel goedkoper.

Algemeen, Geneesmiddelen PW21en22 - 25-05-2018

Nieuwe nier: bepaling dosis voriconazol

Na niertransplantatie voldoet 2dd 150 mg intraveneus of 2dd 250 mg oraal voriconazol voor poor metabo-lizers.

Geneesmiddelen PW21en22 - 24-05-2018

Bewaring medicatie vaak in orde, koeling meestal niet

De meeste Nederlandse 65-plussers houden zich aan de aanbevelingen voor het bewaren van receptgeneesmiddelen. Van de middelen die gekoeld bewaard horen te worden, werd echter 53% buiten de koelkast aangetroffen.

Geneesmiddelen PW21en22 - 24-05-2018

Document acties

Vacatures
Ziekenhuisapotheker

Slingeland Ziekenhuis | Doetinchem

Een (recentelijk) afgestudeerde tweede apotheker

Apotheek van Beest | Den Haag

Onderhandelaar

Pact | Baarn

Meer…
Back to top