Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

LUMC ontwikkelt techniek die uniek is in de wereld

Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 16-08-2018

Nivolumab en ipilimumab niet samen bij gevorderd niercelcarcinoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) gaf een negatief advies over de combinatie van nivolumab (Opdivo) en ipilimumab (Yervoy) bij gevorderd niercelcarcinoom.

Geneesmiddelen PW33en34 - 16-08-2018

Verhogen van galzuurconcentratie in de darm verhelpt obstipatie

Gebruik van elobixibat, een remmer van de ileal bile acid transporter (IBAT), leidt tot een meer frequente ontlasting bij chronische obstipatie. Het wordt goed verdragen bij kortdurende en langduriger behandeling.

Geneesmiddelen PW33en34 - 16-08-2018

Dertien positieve adviezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over handels­vergunningen voor dertien geneesmiddelen. Twee weesgeneesmiddelen behoren tot deze groep: patisiran (Onpattro) voor de behandeling van erfelijke transthyretine-gemedieerde amyloïdose bij volwassenen met fase 1 of 2 polyneuropathie; en tezacaftor/ivacaftor (Symkevi) bij cystische fibrose.

Geneesmiddelen PW33en34 - 15-08-2018

Schorsing handelsvergunning Gastilox en Rilies opgeheven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerdere schorsing van handelsvergunningen voor Gastilox (algeldraat) en Rilies (ketoprofen) per 3 augustus 2018 opgeheven, na onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW33en34 - 14-08-2018

Meer recepten oxycodon en morfine op huisartsenpost

Op huisartsenposten worden de laatste jaren vaker opioïden voorgeschreven. Vooral recepten voor sterke opioïden, zoals morfine en oxycodon. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

Geneesmiddelen 14-08-2018

CBG: monitor patiënten na gebruik Zinbryta

Patiënten die behandeld zijn met Zinbryta (daclizumab) moeten worden gemonitord op ernstige ontstekingsreacties in de hersenen (encefalitis) tot twaalf maanden na het stoppen van de behandeling. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan apothekers en artsen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW33en34 - 08-08-2018

Restrictie gebruik radium

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan om radium Ra-223 dichloride (Xofigo) alleen te gebruiken bij patiënten die al twee eerdere behandelingen voor gemetastaseerde prostaatkanker hebben gehad of bij patiënten die geen andere behandeling kunnen ontvangen.

Geneesmiddelen PW31en32 - 02-08-2018

Diëthanolamine niet in diergeneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft na herbeoordeling besloten dat zonder een vastgesteld maximale residulimiet voor diëthanolamine een risico voor consumenten niet uit te sluiten is.

Geneesmiddelen PW31en32 - 01-08-2018

Oproep: patiënt vragen valsartan terug te brengen

Apothekers zijn opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De oproep van het bestuur van de KNMP houdt verband met nieuwe informatie over de kwaliteit van het middel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek, maar vonden dat patiënten hun voorraad gerust konden opgebruiken.

Geneesmiddelen 01-08-2018

Nieuw vaccin tegen Hib even effectief, toch toename van infecties

De introductie van een nieuw vaccin tegen Haemophilus influenzae type B (Hib) in het Rijksvaccinatieprogramma in 2011 kan de stijging van het aantal infecties in 2016 niet verklaren.

Geneesmiddelen PW31en32 - 31-07-2018

Risico ophoping hersenvocht bij gebruik nusinersen

Bij patiënten die met nusinersen (Spinraza) behandeld worden, kunnen verschijnselen ontstaan van communicerende hydrocefalus – waterhoofd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten en verzorgers alert te zijn op symptomen van deze bijwerking, zoals aanhoudend braken of hoofdpijn, een onverklaarbare vermindering van het bewustzijnsniveau (hangerig, veel slapen, minder alert reageren) en kinderen die een overmatige toename ervaren van de hoofdomtrek.

Geneesmiddelen PW31en32 - 26-07-2018

Mogelijk verband dood baby's en sildenafilonderzoek

Nadat negentien baby’s zijn overleden binnen Nederlands onderzoek naar effect en veiligheid van sildenafil voor foetussen met een ernstige groeibeperking, is deze studie vorige week per direct stopgezet. Uit eerdere studies kwam naar voren dat sildenafil een positief effect op de groei van de foetussen zou hebben. Maar volgens onderzoeksleider en gynaecoloog Wessel Ganzevoort van Amsterdam UMC is het middel mogelijk nadelig voor deze baby’s ná de geboorte.

Algemeen, Geneesmiddelen PW31en32 - 24-07-2018

Biosimilar van infliximab vergelijkbaar met origineel

Overstappen van infliximab naar een biosimilar is veilig en wordt goed verdragen door patiënten met inflammatoire darmziekte (IBD) in remissie.

Geneesmiddelen PW29en30 - 19-07-2018

Onderzoek toont waarom PARP-remmers niet altijd werken

Door een mutatie in een eiwitcomplex reageren niet alle borst- en eierstokkankerpatiënten goed op een behandeling met de relatief nieuwe PARP-remmers. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 19-07-2018

Positief advies handelsvergunning neratinib na heronderzoek

Na heronderzoek van het eerdere negatieve advies over een handelsvergunning voor neratinib (Nerlynx) voor toepassing bij adjuvante therapie van volwassen borstkankerpatiënten, heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) nu positief geoordeeld over een handelsvergunning voor dit geneesmiddel.

Geneesmiddelen PW29en30 - 18-07-2018

Maatregelen bij infusievloeistoffen met hydroxyethyl-zetmeel

De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) introduceert nieuwe maatregelen om de veiligheid van patiënten te garanderen bij gebruik van infusievloeistoffen met hydroxyethylzetmeel.

Geneesmiddelen PW29en30 - 18-07-2018

CHMP: zeven nieuwe handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft zeven nieuwe handelsvergunningen voor geneesmiddelen afgegeven. Tisagenlecleucel (Kymriah) en axicabtagenciloleucel (Yescarta), beide weesgeneesmiddelen, zijn de eerste twee chimerische antigeenreceptor T-cel (CAR-T) therapieën in Europa en als zodanig geneesmiddelen voor geavanceerde therapie van verschillende vormen van hemato­logische kanker.

Geneesmiddelen 17-07-2018

Lareb: spierklachten bij evolocumab en aliromab

Bij het gebruik van de nieuwe cholesterolverlagers evolocumab en aliromab treden spierklachten op. Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 16-07-2018

Hiv-medicatie darunavir en cobicistat niet samen

Gecombineerd gebruik van hiv-medicatie darunavir en cobicistat werkt bij zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester minder goed. Zij lopen een groot risico dat het hiv-virus niet goed onderdrukt blijft. Het ongeboren kindje kan daardoor besmet raken met het hiv-virus. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen vrouwen die zwanger zijn niet te behandelen met de combinatiemiddelen Symtuza en Rezolsta of Prezista samen met Tybost.

Geneesmiddelen PW27en28 - 05-07-2018

Document acties

Vacatures
Zie jij toe op goede productie en distributie van geneesmiddelen?

Ministerie van VWS, IGJ | Utrecht

Ziekenhuisapotheker

Treant Zorggroep | Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal

Ziekenhuisapotheker-directeur

SAHZ | Haarlem

Meer…
Back to top