Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Onderzoek digoxine als nieuwe behandeling hartfalen

Patiënten met hartfalen die een behandeling krijgen met het oude medicijn digoxine hebben minder vaak een heropname en overlijden minder snel door hun ziekte. Om dat te kunnen aantonen in een onderzoek ontvangt het UMC Groningen € 3 miljoen subsidie van ZonMw en de Hartstichting.

Geneesmiddelen 18-10-2018

Anticonceptie-advies bij hiv-remmer dolutegravir

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) bevestigt haar eerdere advies over dolutegravir: uit voorzorg moeten vrouwen die zwanger kunnen worden effectieve anticonceptie gebruiken als zij de hiv-remmer dolutegravir gebruiken.

Geneesmiddelen PW42 - 18-10-2018

Rekenmodel voor optimale medicatie bij hart- en vaatziekten

Om het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten door preventieve behandeling te voorspellen heeft het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum algoritmes ontwikkeld. De tool U-Prevent berekent op basis van big data de optimale medicatie voor iedere individuele patiënt.

Geneesmiddelen 16-10-2018

CBG: sildenafil gevaarlijk voor pasgeborenen

Gebruik van sildenafil – Revatio en Viagra – tijdens de zwangerschap kan schade toebrengen aan pasgeborenen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 15-10-2018

Meerderheid patiënten met acne krijgt medicatie

Meer dan de helft (56%) van de patiënten met acne die naar de huisarts gaat, krijgt een recept voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel.

Geneesmiddelen 11-10-2018

CBG: zelfzorgmiddelen vermelden houdbaarheid na openen

Op 92% van de zelfzorgmiddelen staat nu of binnenkort de houdbaarheid na openen vermeld op de verpakking. Hiermee hebben de fabrikanten massaal gehoor gegeven aan een oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW42 - 11-10-2018

CBG: geen Xarelto na vervanging aortaklep

Patiënten mogen geen Xarelto (rivaroxaban) gebruiken na een transkatheder-aortaklepvervanging (TAVR). Dit adviseert het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 08-10-2018

Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis

Zeven nieuwe dure geneesmiddelen komen in het eerste en tweede kwartaal van 2019 via de pakketsluis in aanmerking voor prijsonderhandelingen met de fabrikant. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg gemeld aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW42 - 08-10-2018

PRAC: restrictie gebruik (fluor)chinolonen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.

Geneesmiddelen PW42 - 05-10-2018

Triple pil effectiever bij hypertensie dan standaardbehandeling

Bij patiënten met milde tot matige hypertensie is een combinatiepil met lage doseringen van drie antihypertensiva effectiever dan reguliere behandeling. Meer patiënten behalen hun streefwaarde voor de bloeddruk.

Geneesmiddelen 05-10-2018

Groen licht voor Damoctocog alfa pegol en Mogamulizumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) geeft een positief advies over handelsvergunningen voor twee weesgeneesmiddelen.

Geneesmiddelen 04-10-2018

MammaPrint niet in basispakket door kans op uitzaaiingen

Het weglaten van chemotherapie bij borstkanker op basis van de MammaPrint leidt mogelijk tot een toename van uitzaaiingen en daarmee tot sterfte. Het Zorginstituut Nederland laat deze test daarom niet in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Nieuw middel bij retinale dystrofie

Het weesgeneesmiddel voretigene neparvovec (Luxturna) heeft goedkeuring ontvangen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning als gentherapie bij erfelijke retinale dystrofie veroorzaakt door mutaties in het RPE65-gen.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Flinke kostenbesparing door deals met fabrikanten

Onderhandelingen met fabrikanten van dure geneesmiddelen hebben vorig jaar een besparing opgeleverd van in totaal € 132 miljoen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Nieuw antibioticum bij urineweginfectie

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw antibioticum: meropenemtrihydraat/vaborbactam (Vabomere).

Geneesmiddelen 03-10-2018

Positief advies voor galcanezumab voor preventie migraine

Het monoklonale antilichaam galcanezumab (Emgality) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning als preventie bij migraine.

Geneesmiddelen 02-10-2018

Nobelprijs voor immuuntherapie tegen kanker

De Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo hebben dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. Ze hebben een nieuwe vorm van kankertherapie ontwikkeld door ons immuunsysteem te stimuleren tumorcellen aan te vallen.

Algemeen, Geneesmiddelen 02-10-2018

Mizolastine: bijwerking braken

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van mizolastine (Mizollen) vermelding moet worden gemaakt van de bijwerking braken.

Geneesmiddelen PW39 - 27-09-2018

Longontsteking na gebruik anti-snurkkeelspray

De anti-snurkkeelspray Sleepzz bevat verschillende oliën die door inademing een longontsteking kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een ernstige melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 27-09-2018

Blinatumomab breder inzetbaar

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie van het middel blinatumomab (Blincyto).

Geneesmiddelen PW39 - 26-09-2018

Document acties

Vacatures
Innovatieve apotheker met hart voor patiëntenzorg

Sint Maartenskliniek | Nijmegen

Beherend Apotheker

BENU Apotheek

Beherend apotheker

Bennebroekse Apotheek | Bennebroek

Meer…
Back to top