Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Zorgverzekeraars schrappen formulieren apotheker

Voor bijlage 2-geneesmiddelen verdwijnen per 1 maart aanstaande in totaal zeventien formulieren, waardoor de administratieve last voor apothekers vermindert. Dat hebben zorgverzekeraars besloten, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen 20-02-2018

Mannelijke huisartsen zijn soms autoritair

Vrouwelijke huisartsen kunnen zich goed inleven in de patiënt, mannelijke huisartsen zijn soms autoritair. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en het blad Libelle onder zevenduizend mannen en vrouwen.

Algemeen 19-02-2018

Genoomprofilering bij borstkanker nuttig

Genoomprofilering met commerciële genoomexpressietests is in staat de kosteneffectiviteit van chemotherapie bij borstkanker te vergroten, vooral door kansloze therapie te vermijden.

Algemeen PW07 - 16-02-2018

Aflevertermijn langer dan elders in Europa

De aflevertermijn voor geneesmiddelen is in de meeste Europese landen korter dan de in Nederland gangbare negentig dagen, blijkt uit een inventarisatie van BENU Apotheken. Door de aflevertermijnen te verlengen tot zes of zelfs twaalf maanden, zoals ter discussie staat, zondert Nederland zich volgens BENU totaal af van naburige landen.

Algemeen PW07 - 15-02-2018

Vaker psychofarmaca na kanker

Kinderen en jongvolwassenen die kanker hebben overleefd, krijgen vaker anxiolytica en hypnotica voorgeschreven.

Algemeen PW07 - 15-02-2018

NIVEL: klachtenafhandeling in zorg kan beter

Zorgverleners zijn goed op weg met de afhandeling van klachten door de aansluiting bij een klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie. Maar soms komen klachten nog verkeerd terecht en ook kunnen zorgverleners meer leren van klachten. Dat concludeert het onderzoeksinstituut NIVEL.

Algemeen PW08 - 13-02-2018

Vergoeding voor vervangend geneesmiddel

Als apothekers bij een tekort een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dat voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins van medische zorg besloten.

Algemeen 09-02-2018

Oncode Institute verenigt vijfhonderd kankeronderzoekers

Fundamentele inzichten over kanker zo efficiënt mogelijk vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. Dat is het doel van het deze week gelanceerde virtuele Oncode Institute.

Algemeen 08-02-2018

Minister: Inspectie mag recept van apotheker altijd inzien

Ambtenaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moeten toegang krijgen tot alle recepten van apothekers. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een wetsvoorstel. Onder verwijzing naar het beroepsgeheim inzage in een recept weigeren is dan niet meer mogelijk.

Algemeen PW07 - 06-02-2018

CBS: 30% zorginstellingen is verliesgevend

Bijna een op de drie zorginstellingen in de grootste zorgsectoren was verliesgevend in 2016. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen PW06 - 02-02-2018

Duale antistolling na bypassoperatie

Na een bypassoperatie is tweevoudige antitrombotische therapie met acetylsalicylzuur en een P2Y12-remmer (clopidogrel, prasugrel of ticagrelor) op den duur gunstiger dan monotherapie met acetylsalicylzuur.

Algemeen PW05 - 02-02-2018

Gezondheidsnieuws overdreven

In 20% van de persberichten van Nederlandse universiteiten over gezondheidsonderzoek zijn de uitkomsten overdreven.

Algemeen PW05 - 01-02-2018

Bruins investeert in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Met het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft ZonMw in vijf jaar tijd een goede structuur neergezet voor onderzoek naar effectiever, veiliger en doelmatiger geneesmiddelgebruik. Dat concludeert minister Bruno Bruins van Medische Zorg (VWS), die wil blijven investeren in dit programma.

Algemeen PW06 - 01-02-2018

Aukje Mantel-Teeuwisse benoemd tot hoogleraar

Apotheker Aukje Mantel-Teeuwisse, directeur van de School of Pharmacy van de Universiteit Utrecht, is benoemd tot hoogleraar Farmacie en internationaal gezondheidsbeleid.

Algemeen PW06 - 01-02-2018

Veel mensen ontevreden over de lokale zorg

Veel mensen met een aandoening of beperking vinden de toegang tot zorg en ondersteuning via gemeenten moeizaam verlopen. Krijgen ze wel ondersteuning, dan is die lang niet altijd passend. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Ieder(in).

Algemeen PW05 - 30-01-2018

EMA vestigt zich tijdelijk in SPARK-gebouw

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zal zich vanaf 1 januari 2019 eerst tijdelijk in het SPARK-gebouw in Amsterdam Sloterdijk vestigen. Het is de bedoeling dat het nieuw te bouwen, permanente kantoor aan de Zuidas in november van dat jaar kan worden opgeleverd. “De best denkbare oplossing, gezien de zeer strakke deadlines”, aldus Bruno Bruins, minister van VWS.

Algemeen PW06 - 29-01-2018

Nieuwe regels gunstbetoon medische hulpmiddelen

Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen bij de inkoop of toepassing van medische hulpmiddelen zijn sinds begin dit jaar nieuwe regels voor gunstbetoon van kracht. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Algemeen PW06 - 29-01-2018

Veiligheid zelfstandige klinieken onvoldoende

88% van de patiënten heeft goede ervaringen met hun behandeling in een zelfstandige kliniek, maar uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de patiëntveiligheid in deze klinieken nog moet verbeteren.

Algemeen PW05 - 29-01-2018

Stimulans prescriptie apothekers

Apothekers die geneesmiddelen voorschrijven, vertrouwen vooral op kennis en vaardigheid.

Algemeen, Praktijkvoering PW04 - 25-01-2018

Manifest roept op tot betere verpleegkunde

Ruim honderd verpleegkundigen, onderzoekers, beleidsmakers en bestuurders hebben het manifest ‘Kwaliteit van zorg, nu en in de toekomst’ ondertekend voor betere verpleegkunde.

Algemeen PW05 - 25-01-2018

Document acties

Back to top