Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.

Algemeen, Praktijkvoering PW5 - 27-01-2022

Farmabedrijven nog steeds te positief over antidepressiva

Farmaceutische bedrijven schetsen nog steeds een te rooskleurig beeld over de effectiviteit van antidepressiva door voornamelijk positieve onderzoeksresultaten te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geneesmiddelen PW5 - 27-01-2022

Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt

Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW4 - 20-01-2022

Problemen bij toedienen Nevanac-oogdruppels

Door de stroperigheid en het stugge flesje hebben patiënten soms problemen met het gebruik van Nevanac-oogdruppels. Dat melden Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).

Geneesmiddelen PW4 - 20-01-2022

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 18-01-2022

NZa scherpt regels aan voor transparanter contracteren

Zorgverzekeraars moeten voortaan uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar duidelijk maken wat de procedure is voor aanvullende zorginkoop. Met onder meer deze nieuwe regeling wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het contracteren tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars transparanter maken.

Algemeen PW4 - 17-01-2022

Erasmus MC werkt intensiever samen met ziekenhuis Curaçao

De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC sluit binnenkort een contract af met het Curaçao Medical Center voor het professionaliseren van de farmaceutische zorg. Het afgelopen jaar waren tien Rotterdamse apothekers en een apothekersassistent op Curaçao om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze intensieve samenwerking is uniek voor Nederland.

Algemeen, Praktijkvoering PW1en2 - 14-01-2022

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen

Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW3 - 13-01-2022

Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen

Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-01-2022 1 reactie

Omeprazol-suspensie Pedippi verdunnen met melk

Ouders kunnen de omeprazol-suspensie Pedippi voor kinderen het beste verdunnen met een kleine hoeveelheid melk. Kinderen kunnen problemen hebben bij het doorslikken van deze suspensie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW3 - 11-01-2022

Meerderheid apothekers en huisartsen kritischer over opioïden

Een meerderheid van de openbaar apothekers en huisartsen denkt nu kritischer over opioïden dan drie jaar geleden. Ook kwam 80% van de respondenten in actie om ongepast gebruik van deze pijnstillers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen, Geneesmiddelen 11-01-2022

Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden

Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2022

ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen

Mediq krijgt geen toestemming Eurocept Homecare, leverancier van ambulante infuuspompen voor medicijnen en voedsel, over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt Mediq door de overname een zeer sterke positie op de markt voor infuuspompen.

Algemeen 07-01-2022

Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira

De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.

Geneesmiddelen, Industrie PW1en2 - 05-01-2022 1 reactie

Schommelende bloedsuikerspiegels door overstap

Diabetici die van Novorapid (insuline aspart) overstappen naar insuline aspart van Sanofi kunnen te maken krijgen met schommelende bloedsuikerspiegels. Dat meldt bijwerkingcentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-12-2021

Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami

Het afslankmiddel Sulami (Susut alami) bevat naast kruiden ook illegale geneesmiddelen waardoor gebruikers risico lopen op bijwerkingen. Ook in combinatie met andere medicatie kan het gebruik van Sulami leiden tot gevaarlijke interacties. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 22-12-2021

Vergunning Erasmus MC voor bereiden radioactief medicijn

Het Erasmus MC mag als eerste in Nederland het nieuwe radioactieve geneesmiddel Ac 225-PSMA bereiden voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Daarvoor heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs de vergunning verstrekt, meldt het Erasmus MC.

Geneesmiddelen 21-12-2021

Alzheimermedicijn aducanumab niet toegelaten in Europa

Het Alzheimergeneesmiddel Aduhelm (aducanumab) krijgt geen handelsvergunning voor Europa omdat de studies niet genoeg gunstige effecten laten zien. Ook zijn er bedenkingen over de veiligheid. Dat heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) besloten, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 20-12-2021

EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-12-2021

Apothekers en patiënten positief over communiceren via app

Apothekers en patiënten zijn positief over het gebruik van een app om ook tussen apotheekbezoeken in te kunnen communiceren over het gebruik van medicatie. De TRIAGE-­startvragen, die succesvol zijn gebleken aan de balie, kunnen hierbij helpen. Dit blijkt uit een verkenning van het Nivel en Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Pharmi.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 14-12-2021

Document acties

Back to top