Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

‘Patiënt wil samen met zorgverlener beslissen over behandeling’

Patiënten willen graag samen met de huisarts of medisch specialist beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder zevenduizend patiënten blijkt dat één op de vijf niet betrokken is bij de keuze voor behandeling of zorg.

Algemeen PW19 - 28-04-2020

NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren

Zorgverleners kunnen de extra kosten declareren die zij maken voor de opvang van COVID-19-patiënten in tijdelijke corona-units zoals hotels en bestaande zorginstellingen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.

Algemeen PW18 - 24-04-2020

‘Bemoedigende resultaten conestat alfa bij COVID-19’

Voor de behandeling van ernstige longontsteking hebben vijf COVID-19-patiënten de recombinante humane C1-esteraseremmer conestat alfa (Ruconest) toegediend gekregen, met “bemoedigende resultaten”. Dat meldt het farmaceutisch bedrijf Pharming Group uit Leiden.

Geneesmiddelen 23-04-2020

CBG: ernstige bijwerkingen chloroquine en hydroxychloroquine

Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij patiënten met COVID-19, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Lareb roept op ernstige bijwerkingen zo snel mogelijk te melden.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2020

Etravirine en conestat alfa goedgekeurd vanaf 2 jaar

Conestat alfa (Ruconest), bedoeld voor de behandeling van acute aanvallen bij erfelijk angio-oedeem door C1-esteraseremmerdeficiëntie, mag nu ook worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar.

Geneesmiddelen PW17 - 22-04-2020

Bart van den Bemt benoemd tot hoogleraar

Bart van den Bemt is met ingang van 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar personalized pharmaceutical care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij wil op een wetenschappelijke, persoonsgerichte en innovatieve manier het geneesmiddelengebruik door patiënten effectiever en veiliger maken.

Algemeen PW18 - 22-04-2020

Hemolyse bij gebruik hydroxychoroquine en G6PD-deficiëntie

Bij het gebruik van hydroxychloroquine bij COVID-19 moeten artsen letten op symptomen van hemolyse bij patiënten met glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 21-04-2020

Erasmus MC: coronavirus vermenigvuldigt in neus en longen

Het virus SARS-CoV-2 vermenigvuldigt zich gemakkelijk in neus en longen waardoor het mogelijk sneller overdraagbaar is dan andere virussen zoals SARS of MERS. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen 21-04-2020

Axicabtagene ciloleucel in basispakket

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.

Geneesmiddelen PW17 - 21-04-2020

Positief oordeel over uitbreiding indicatie brentuximab vedotine

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelde positief over uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

Geneesmiddelen PW17 - 20-04-2020

Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.

Geneesmiddelen PW18 - 20-04-2020

Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld

Het aantal sterfgevallen in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is in de eerste week van april bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.

Algemeen PW17 - 16-04-2020

Biosimilar etanercept positief beoordeeld

Etanercept (Nepexto) van registratiehouder Mylan IRE Healthcare Ltd werd positief beoordeeld voor de behandeling van reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, plaque psoriasis en pediatrische plaque psoriasis.

Geneesmiddelen PW16 - 16-04-2020

Ozanimod positief beoordeeld bij relapsing remitting multiple sclerose

Ozanimod (Zeposia) ontving van de CHMP een positief oordeel voor de behandeling van patiënten met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) met actieve ziekte.

Geneesmiddelen PW16 - 16-04-2020

Positief oordeel CHMP voor astma behandeling

De CHMP heeft een positief oordeel afgegeven voor indacaterol/mometasonfuroaat (Atectura Breezhaler en Bemrist Breez-haler) voor de behandeling van astma.

Geneesmiddelen PW16 - 15-04-2020

Patiëntenfederatie: veel zorgen over gezondheid door coronacrisis

Onder patiënten die door de coronacrisis nu niet welkom zijn bij ziekenhuis en huisarts is veel onrust over hun verslechterende gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.

Algemeen PW17 - 15-04-2020

Pretomanid goedgekeurd voor resistente tuberculose

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) beveelt goedkeuring aan van pretomanid (Pretomanid FGK) 200 mg-tabletten voor de behandeling van extensief resistente (XDR) tuberculose of behandelingsintolerante of multiresistente (MDR) bij volwassenen, in combinatie met bedaquiline en linezolid.

Geneesmiddelen PW16 - 15-04-2020

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona

Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie dan gaan die naar zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen en op andere plekken waar patiënten met COVID-19 intensief worden behandeld. Dat heeft minister Martin van Rijn van Medische Zorg besloten na overleg met partijen uit de zorg.

Algemeen PW17 - 15-04-2020

‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’

Farmaceutische fabrikanten investeren veel meer geld in financiële activiteiten en overnames en steeds minder in het produceren van geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na analyse van de jaarrekeningen van de 27 grootste farmabedrijven in de periode 2000-2018.

Industrie PW04 | PW17 - 15-04-2020

Apothekers coördineren farmazorg in crisisteams

Om farmaceutische zorg te kunnen leveren aan COVID-19-patiënten zijn apothekers diverse initiatieven gestart, zoals de medicatievoorziening voor een coronahotel in Zuid-Limburg en een apothekersteam dat de beschikbaarheid van palliatieve medicatie controleert op de Zeeuwse eilanden. “Wij monitoren dagelijks de voorraden in de regio.”

Algemeen PW16 - 10-04-2020

Document acties

Back to top