Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Intravitreaal bevacizumab eerste keus bij maculadegeneratie

Intravitreaal bevacizumab is het middel van eerste keus bij de behandeling van de oogaandoening neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD). Dit staat beschreven in de herziene richtlijn Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD).

Geneesmiddelen PW33en34 - 10-08-2023

Eén op de vijf patiënten mijdt zorg door te hoge kosten

Ruim één op de vijf patiënten heeft vorig jaar zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Vooral mondzorg (45%), fysiotherapie (23%) en medicijnen (11%) werden vaak gemeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna tienduizend patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 09-08-2023

IGJ: uitwisselen methotrexaat tijdelijk toegestaan

Door een tijdelijk tekort mogen ziekenhuisapotheken het geneesmiddel methotrexaat, voor onder andere de behandeling van kanker, reuma en psoriasis, onderling uitwisselen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bepaald.

Geneesmiddelen 07-08-2023

Standaard tromboseprofylaxe af te raden bij obese vrouwen na bevalling

Tromboseprofylaxe is niet altijd noodzakelijk bij obese vrouwen na een natuurlijke bevalling. Dit staat in de vernieuwde richtlijn Zwangerschap bij obesitas van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Geneesmiddelen 07-08-2023

Vergoeding voor kankermedicijnen entrectinib en larotrectinib

De medicijnen entrectinib (Rozlytrek) en larotrectinib (Vitrakvi), voor de behandeling van patiënten met solide tumoren met NTRK-genfusie, kunnen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen 07-08-2023

Bariatrische chirurgie effectief bij hiv-patiënt met obesitas

Bariatrische chirurgie is een geschikte procedure voor patiënten met hiv en obesitas: 85% van de patiënten heeft minstens 20% gewichtsverlies. Ook daalt het aantal geneesmiddelen met de helft. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW33en34 - 03-08-2023

Benralizumab geeft verbetering na gebruik mepolizumab

Bij verminderde werkzaamheid van mepolizumab kunnen patiënten met ernstig astma meer effect hebben van het omzetten van dit geneesmiddel naar benralizumab. Dat concluderen onderzoekers op basis van een kleinschalige observationele cohortstudie, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Geneesmiddelen 02-08-2023

Waarschuwing voor afslankthee met sibutramine en sildenafil

In de afslankthee FXSLIM Lady&Man zijn sibutramine en sildenafil aangetroffen, stoffen die verboden zijn in levensmiddelen. Consumenten die deze afslankthee gebruiken, kunnen last krijgen van hoge hartslag en hoofdpijn, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Algemeen 31-07-2023

GnRH-agonisten alleen voor beperkte groep vrouwen met PMS

Artsen zouden gonadoreline-agonisten niet standaard moeten inzetten bij vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS). Dit stelt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in de herziene richtlijn. Het is nog te onduidelijk wat de effecten zijn.

Geneesmiddelen 27-07-2023

Metformine inzetbaar voor gewichtsreductie bij PCOS

Metformine is in combinatie met leefstijladviezen inzetbaar bij vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Dit is beschreven in de herziene richtlijn Polycysteus Ovarium Syndroom van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Geneesmiddelen PW31en32 - 27-07-2023

NHG: metronidazol veilig bij zwangere met SOA

Vrouwen met de SOA trichomonas vaginalis kunnen veilig metronidazol gebruiken. Dit blijkt uit de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Het soa-consult.

Geneesmiddelen PW31en32 - 25-07-2023

ZIN: Sibnayal niet opnemen in het GVS

Het combinatiepreparaat kaliumcitraat en kaliumwaterstofcarbonaat (Sibnayal) voor de behandeling van distale renale tubulaire acidose (dRTA), hoeft niet te worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 25-07-2023

‘Standaardisatie nodig in strijd tegen antibioticaresistentie’

Wereldwijd moet er een standaardisatie komen voor het uiterlijk van antibiotica en moeten gebruikers betere informatie krijgen. Daardoor kan verkeerd gebruik worden teruggedrongen en antibioticaresistentie worden tegengegaan, menen onderzoekers van het Radboudumc.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 24-07-2023

Friese ziekenhuizen zetten plaszak in tegen watervervuiling

Om te voorkomen dat contrastvloeistof in het rioolwater terechtkomt, krijgen patiënten van de vier Friese ziekenhuizen die een CT-scan met contrastvloeistof hebben gehad voortaan een speciale plaszak mee naar huis. Dit is onderdeel van een uitgebreid pakket aan duurzaamheidsmaatregelen van de ziekenhuizen.

Praktijkvoering 21-07-2023

Zorginstituut gaat meer dan 50 behandelingen herbeoordelen

Enkele dure geneesmiddelen die aanvullend worden gegeven bij de behandeling van verschillende vormen van kanker moeten worden herbeoordeeld, vindt Zorginstituut Nederland (ZIN). Nationaal en internationaal bestaan er twijfels of deze zogeheten PARP-remmers iemands levensduur echt verlengen. Het ZIN gaat de komende twee jaar meer dan vijftig behandelingen, geneesmiddelen en hulpmiddelen tegen het licht houden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-07-2023

Europese autoriteiten in actie om schaarste antibiotica te voorkomen

Om te voorkomen dat er deze herfst en winter tekorten ontstaan aan essentiële antibiotica tegen luchtweginfecties moeten fabrikanten nu al worden aangespoord de productie op te voeren. Ook moeten vraag en aanbod gemonitord worden en moet hamsteren worden afgeraden, omdat daardoor tekorten kunnen ontstaan of verergeren. Die aanbevelingen doen de Europese Commissie, de Heads of Medicine Authorities (HMA) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 19-07-2023

Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen

Minister Ernst Kuipers van VWS wil in Europa het gesprek aangaan over de huidige Europese wetgeving die alle vormen van heruitgifte van geneesmiddelen tegenhoudt. De minister vraagt zich in een brief aan de Europese Commissie af of de beperkingen nog wel van deze tijd zijn, gezien uitdagingen als geneesmiddeltekorten en hoge zorguitgaven.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 18-07-2023 1 reactie

ACM legt regels vast voor hulp bij contractonderhandelingen

Brancheorganisaties in de zorgsector mogen hun leden bijstaan in individuele onderhandelingen over zorgcontracten, maar mogen geen concurrentieverstorende adviezen en informatie geven. Dat staat in de concept-leidraad Brancheorganisaties en zorgcontractering van de Autoriteit Consument&Markt (ACM), waarop betrokken partijen de komende weken kunnen reageren.

17-07-2023

LUMC ontdekt nieuwe behandeling tegen vorm van leverontsteking

Onderzoekers van het LUMC hebben een nieuwe behandeling tegen de dodelijke, niet-alcoholische leverontsteking (NASH) ontdekt. Zij zijn erin geslaagd een stofje te ontwikkelen dat leidt tot verhoging van een lichaamseigen LXR-agonist in de lever, waardoor wel de ontsteking wordt geremd, maar niet de vetaanmaak wordt gestimuleerd.

Geneesmiddelen 17-07-2023

Meer gewichtsverlies met combinatie medicatie en GLI

Naast een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) ook middelen als semaglutide, liraglutide, naltrexon/bupropion of orlistat inzetten, is effectiever om het gewicht van mensen met obesitas omlaag te brengen dan alleen een GLI. Dat stelt de herziene richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen die onlangs is gepubliceerd.

Geneesmiddelen PW29en30 - 14-07-2023

Document acties

Back to top