Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

VIVA-nominatie voor Marleen Kemper

Ziekenhuisapotheker Marleen Kemper van het Amsterdam UMC is genomineerd voor de VIVA400-awards in de categorie zorgdragers. Zij heeft de nominatie te danken aan de volgens VIVA “unieke stap” om chenodeoxycholzuur (CDCA) te gaan bereiden. Kemper kwam hiermee in actie tegen fabrikant Leadiant, die de prijs voor het middel vervijfvoudigde tot € 170.000 per patiënt per jaar, waardoor zorgverzekeraars het niet langer wilden vergoeden.

30-10-2019

Groot onderzoek naar ontstaan ADHD

Onderzoekers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ontstaat en of preventie mogelijk is. ZonMW heeft een subsidie van € 1,5 miljoen toegekend aan het onderzoek.

Algemeen PW45 - 29-10-2019

Ernstige hypoglykemie: glucagon nasaal

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft het bloedglucoseverhogende middel glucagon (Baqsimi) goedgekeurd als eerste nasale dispenser voor ernstige hypoglykemie.

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2019

Bruins start nieuwe samenwerking dure medicijnen

Om kennis te delen over nieuwe dure geneesmiddelen is het internationale samenwerkingsverband International Horizon Scanning Initiative (IHSI) gestart. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft vandaag de eerste bijeenkomst met de acht deelnemende landen geopend.

Geneesmiddelen 29-10-2019

Vaccin tegen ebola goedgekeurd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft goedkeuring verleend aan een voorwaardelijke handelsvergunning voor een vaccin tegen ebola (Ervebo).

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2019

Veelbelovende medicijnen sneller bij patiënt

Patiënten krijgen sneller toegang tot veelbelovende weesgeneesmiddelen die vanwege onvoldoende bewijs niet via het basispakket worden vergoed. Onder strenge voorwaarden mogen fabrikanten onderzoek doen terwijl patiënten het weesgeneesmiddel gebruiken. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.

Geneesmiddelen PW44 - 24-10-2019

Gebruik vaginale crèmes aan banden

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert na een nieuwe herbeoordeling, het gebruik van vaginale crèmes met een hoge sterkte estradiol – 100 microgram per gram – te beperken tot eenmalig een periode van maximaal vier weken.

Geneesmiddelen PW43 - 23-10-2019

NHG: lokale anti-jeukmiddelen niet zo effectief

De tweedegeneratie-antihistaminica desloratadine en levocetirizine hebben de voorkeur bij de behandeling van urticaria en/of angio-oedeem, indien medicatie is gewenst. Dat staat in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Urticaria en angio-oedeem.

22-10-2019

‘Personeel apotheken slachtoffer vrije tarieven’

Werkgevers en vakbonden in de apotheekbranche hebben hun onderhandelingen over een nieuwe Cao Apotheken opgeschort omdat de tarieven die zorgverzekeraars betalen te laag zijn. Hierdoor is het niet mogelijk het apotheekpersoneel een marktconform salaris te bieden, stellen de cao-partijen in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Algemeen PW44 - 22-10-2019

ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen

Brocacef mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de twintig eigendomsapotheken overnemen van Thio Pharma Apotheken. Enkele zorgverzekeraars hebben zorgen over deze overname, maar volgens de mededingingsautoriteit is de concurrentie niet in het geding.

Algemeen PW44 - 21-10-2019

Bruins start gesprekken in India over tekorten

In zijn zoektocht naar partners om de medicijntekorten op te lossen, voert minister Bruno Bruins van Medische Zorg gesprekken in India. Hij bezoekt het land in het kader van het staatsbezoek van de koning en een handelsmissie.

Algemeen PW43 - 17-10-2019

Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten

Het behandelen van wratten met monochloorazijnzuur kan brandwonden veroorzaken. Dat blijkt uit vier meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen over de producten Wratweg, Wrattentinctuur en een merkloze monochloorazijnzuuroplossing.

Geneesmiddelen PW43 - 17-10-2019

Verzekerden krijgen meer invloed op beleid zorgverzekeraars

Door een aanpassing van de zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars straks wensen en behoeften van verzekerden beter meenemen in hun beleid. Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg krijgen verzekerden zo meer inspraak in het zorginkoop- en communicatiebeleid van zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars PW43 - 16-10-2019

EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica

Europese landen zijn succesvol in het terugdringen van antibioticagebruik in de veesector. De verkoop van veterinaire antibiotica in Europa daalde tussen 2011 en 2017 met 32%, blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA).

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2019

Verzoek om naamswijziging geneesmiddel

Handelsvergunninghouders van liposomale (gepegyleerde) geneesmiddelen waarbij een hoog risico op medicatiefouten aanwezig is, waardoor veilig gebruik van het middel in het geding komt, zijn verzocht een voorstel voor een naamswijziging in te dienen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 16-10-2019

CBG: bedrijven moeten productinformatie sneller aanpassen

Farmaceutische bedrijven moeten hun productinformatie van geneesmiddelen sneller aanpassen als daarover binnen Europa afspraken zijn gemaakt. In veel gevallen wachten ze daar nog te lang mee, constateert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 15-10-2019

RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren

Door tekorten krijgen patiënten soms een ander antibioticum dat tegen meer soorten bacteriën werkt dan nodig is, waardoor bepaalde bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 15-10-2019

Prodrug voor jongere met ADHD

De prodrug lisdexamfetamine (Elvanse) is onlangs in Nederland op de markt gebracht. Dit langwerkende geneesmiddel is geïndiceerd voor attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) bij kinderen vanaf 6 jaar en adolescenten, waarbij methylfenidaat geen of onvoldoende effect heeft.

Geneesmiddelen PW42 - 14-10-2019

Speciaal team pakt handel in opioïden aan

In de strijd tegen de illegale handel in opioïde pijnstillers heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een speciale groep van experts ingesteld. Ook is de website opiaten.nl gelanceerd en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze zware pijnstillers.

Geneesmiddelen PW42 - 11-10-2019

Hoogste rechter akkoord met overname Mediq

Zorgverzekeraar CZ en groothandel Mosadex zijn er ook in hoger beroep niet in geslaagd de overname van Mediq door Brocacef te stoppen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt de concurrentie op de farmaciemarkt niet belemmerd door deze machtsconcentratie.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW42 - 10-10-2019

Document acties

Back to top