Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

ZonMw lanceert datanetwerk in strijd tegen coronavirus

Om data over de uitbraak van het coronavirus benaderbaar te maken voor leer-algoritmes heeft ZonMw opdracht gegeven aan Go Fair Foundation het Virus Outbreak Data Access Network (VODAN) op te starten. Beide organisaties roepen experts op het gebied van infectieziekten en data op hieraan mee te werken.

Algemeen 16-03-2020

Slokdarmklachten bij antibiotica met flucloxacilline

Flucloxacilline kan een slokdarmontsteking of een pijnlijk of brandend gevoel veroorzaken. Dat blijkt uit 22 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen in de periode tussen 2007 en 2019.

Geneesmiddelen 13-03-2020

Nivel: meer samenwerking nodig Europese inspecties

Om het toezicht op de globaliserende productieketen van geneesmiddelen effectiever te maken is het nodig dat verschillende Europese inspecties intensiever gaan samenwerken. Dat concludeert het Nivel, dat in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek deed naar het toezicht op de Good Manufacturing Practice (GMP) van medicijnen.

Algemeen PW12 - 13-03-2020

Naam Organon keert terug op MSD-fabriek in Oss

Organon & Co is de naam van een nieuw zelfstandig internationaal bedrijf dat geneesmiddelenfabrikant MSD gaat starten, met Oss als Nederlandse vestiging. Dat heeft het hoofdkantoor van MSD in de Verenigde Staten gisteren bekendgemaakt. Het beursgenoteerde Organon & Co gaat zich richten op vrouwengezondheid.

Algemeen PW12 - 12-03-2020

Taakstraf apotheekmedewerker voor handel in medicijnen

Voor het stelen van medicijnen eist de officier van justitie een taakstraf van 150 uur voor een medewerker van de apotheek in het Erasmus Medisch Centrum. De 35-jarige man nam de geneesmiddelen mee naar huis om ze vervolgens, zonder dat hij daarvoor een vergunning had, door te verkopen.

Algemeen PW12 - 12-03-2020

Apremilast nu ook voor patiënten met Behçet

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) oordeelde positief over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW11 - 11-03-2020

Huisartsen kiezen voor medicijn uit formularium

Ruim 85% van de geneesmiddelen die huisartsen in 2018 hebben voorgeschreven was een middel uit het formularium, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Huisartsen kregen in dat jaar voor het eerst een beloning voor het voorschrijven van geneesmiddelen uit het formularium.

Geneesmiddelen PW12 - 10-03-2020

Cefiderocol bij infectie met gram-negatieve bacterie

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan van twee geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW11 - 10-03-2020

Etos en thuisapotheek betreden samen de apotheekmarkt

Drogisterijketen Etos lanceert een nieuwe app waarmee klanten receptgeneesmiddelen kunnen bestellen, ophalen in een Etos-winkel of thuisbezorgd krijgen. Thuisapotheek levert de geneesmiddelen en de farmaceutische zorg.

Algemeen PW11 - 09-03-2020

Nieuwe bloedtest onderscheidt soorten dementie

Met een nieuwe test die in bloed het tau-eiwit meet is het mogelijk vast te stellen of een patiënt alzheimer of frontotemporale dementie (FTD) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Algemeen 06-03-2020

Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt

Als een coronapatiënt met longontsteking zo ziek is dat ziekenhuisopname en toediening van extra zuurstof nodig is, kunnen artsen een medicamenteuze behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir overwegen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 06-03-2020

Slechte verdeling nieuwe huisartsen over Nederland

De instroom van nieuwe huisartsen en hun vestigingsvoorkeuren zijn ongelijk verdeeld over Nederland, waardoor in regio’s buiten de Randstad tekorten aan huisartsen kunnen ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Algemeen PW11 - 05-03-2020

Verpleegkundigen ontevreden over elektronisch dossier

Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich slechts matig gesteund door het elektronisch dossier waarin zij gegevens zetten over de zorg aan cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.

Algemeen PW11 - 05-03-2020

DHPC-nieuws CBG voortaan met medicijnfoto

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft zijn beleid voor de Direct Healthcare Professional Communications (DHPC’s) aangepast.

Industrie PW 10 - 03-03-2020

Emicizumab alleen in basispakket als prijs daalt

Het Zorginstituut Nederland adviseert om behandeling met emicizumab (Hemlibra) bij ernstige hemofilie alleen in het basispakket op te nemen na prijsdaling. Emicizumab was in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. Van het dure middel zouden de behandelkosten maximaal gelijk moeten zijn aan die van de bestaande therapie bij patiënten met bloedingen en ernstige hemofilie.

Politiek & overheid PW 10 - 03-03-2020

Patiënt OLVG krijgt coach bij gesprek arts

Om te zorgen dat patiënten beter voorbereid zijn voor een gesprek met een arts en een weloverwogen besluit kunnen nemen over het vervolg van hun behandeling, biedt OLVG sinds kort een medisch coach aan. Deze coach is een ouderejaars geneeskundestudent (coassistent) die een training krijgt in gespreksvoering en medische coaching.

Praktijkvoering PW 10 - 02-03-2020

Prijs voretigeen neparvovec moet fors lager

De gentherapie voretigeen neparvovec (Luxturna) voor de behandeling van visusverlies door erfelijke retinale dystrofie moet alleen tot het basispakket worden toegelaten als de vraagprijs fors wordt gereduceerd.

Geneesmiddelen PW09 - 27-02-2020

Restricties aan gebruik cyproteron

De veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, de PRAC, raadt restricties aan in het gebruik van cyproteron.

Geneesmiddelen PW09 - 26-02-2020

Chronische patiënt ontvangt vaker informele zorg

Meer patiënten met een chronische ziekte ontvangen informele zorg en ondersteuning van naasten: van 18% in 2005 naar 31% in 2018. In de meeste gevallen geeft de partner deze zorg (65%). Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW 10 - 25-02-2020

Overgevoeligheid voor zonlicht door lamotrigine

Bij gebruik van lamotrigine kan overgevoeligheid optreden voor zonlicht. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW 10 - 25-02-2020

Document acties

Back to top