Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

PW49 - 27-11-2023
Het aantal deelnemers dat startte met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 82.000 mensen. De meeste deelnemers boeken resultaat: vier op de vijf mensen valt af of hun lichaamsgewicht neemt niet verder toe. Een derde verliest 5% of meer gewicht. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM.
Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

Met de GLI krijgen mensen begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Sinds 2019 kunnen volwassenen hun leefstijl en gedrag veranderen met de GLI, die onder voorwaarden wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Deelnemers waarderen de kwaliteit van hun leven hoger dan voor deelname aan de GLI. Gemiddeld steeg deze score van 58,9 naar 66,6 punten (op schaal van 0 tot 100), concludeert het RIVM, dat de ontwikkelingen van de GLI sinds 2019 volgt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Verder blijkt uit het rapport dat deelnemers die later – in 2021 of 2022 – zijn gestart gemiddeld meer gewicht verloren. Ook nam hun buikomvang meer af vergeleken met mensen die kort na de start van de GLI in 2019 of 2020 zijn gestart.

Een mogelijke verklaring hiervoor is, volgens het RIVM, dat er meer ervaring is opgedaan met de uitvoering van GLI-programma’s. Ook hebben coaches wellicht meer inzicht opgedaan over wie het beste met de GLI kan beginnen en wie niet.

Regio

Hoewel de GLI in elke gemeente beschikbaar is, ziet het RIVM wel grote verschillen tussen regio’s. In de regio Gelderland-Midden zijn er bijvoorbeeld meer dan 200 GLI-deelnemers per 10.000 inwoners met overgewicht of obesitas, tegenover niet meer dan 70 mensen per 10.000 inwoners met overgewicht of obesitas in de drie regio’s met het laagste bereik: Haaglanden, Amsterdam en Zuid-Holland-Zuid.

Onderzoek

Twee keer per jaar brengt het RIVM de gegevens over de GLI naar buiten, die afkomstig zijn uit declaratiedata van de zorgverzekeraars. Sinds augustus 2021 komt deze informatie ook uit het GLI-register op de website van het RIVM.

Tot 2026 blijft het RIVM de GLI volgen en in een volgend rapport wordt de voortgang van het aanbod en bereik van GLI-programma’s in kaart gebracht. Ook kijkt het RIVM dan voor het eerst naar de veranderingen op de gezondheid na het hele GLI-traject van twee jaar. Tot nu is alleen gekeken naar de effecten van de behandelfase van maximaal één jaar. In 2024 gaat het RIVM ook verdiepend onderzoek verrichten naar uitval bij de GLI.

 

Document acties

gearchiveerd onder: GLI
Back to top