Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Fors lager resultaat voor vier grootste zorgsectoren

14-12-2023
Het gezamenlijke resultaat – voor belastingen – van de vier grootste zorgsectoren was in 2022 met 39% fors lager vergeleken met een jaar eerder. Een groot deel van deze daling komt door het wegvallen van de coronasteun voor zorgaanbieders. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Fors lager resultaat voor vier grootste zorgsectoren

Naast het wegvallen van de coronasteun stegen in 2022 ook de uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel, doordat vacatures moeilijk in te vullen waren, en door een hoog ziekteverzuim.

De daling van het resultaat in 2022 volgt nadat het in de twee voorgaande jaren nog steeg, concludeert het CBS.

Van de vier grootste zorgsectoren – ziekenhuizen, aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, aanbieders van gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen – nam het resultaat voor belasting het meest af in de geestelijke gezondheidszorg. In 2021 was er nog sprake van een stijging.

Verliesgevend

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het resultaat van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen absoluut gezien het meest daalde. Bij algemene en categorale ziekenhuizen daalde het resultaat eveneens, terwijl het resultaat van de universitair medische centra (UMC’s) steeg met 41%, vergeleken met een jaar eerder.

In 2022 was 27% van de instellingen in de vier grootste zorgsectoren verliesgevend, in 2021 was dit nog 15%. Met name in de geestelijke gezondheidszorg steeg, volgens het CBS, het aandeel verliesgevende instellingen, gevolgd door de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. Het aandeel verliesgevende instellingen bij ziekenhuizen blijft gelijk.

Personeelskosten

In 2022 stegen de totale personeelskosten van de vier grootste zorgsectoren met 4% ten opzichte van 2021, tot € 50 miljard. De uitgaven aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel, onderdeel van de totale personeelskosten, groeide in 2022 met 18%. Volgens het CBS is dit mede het gevolg van het hoogste ziekteverzuim in de zorg sinds 2015 en een verder opgelopen vacaturegraad, dit is het aantal openstaande vacatures per 1000 banen van werknemers.

Vooral aanbieders van gehandicaptenzorg gaven meer uit aan uitzendkrachten en ander ingehuurd personeel. Sinds 2015 bestaan steeds meer personeelskosten uit uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel. Bij ziekenhuizen nam dit aandeel beperkt toe.

Document acties

Back to top