Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

02-01-2024
Patiënten kunnen na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van Viatris last krijgen van hoest- en benauwdheidsklachten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat in korte tijd veel meldingen ontving.
Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris

Van 30 augustus tot 21 december dit jaar heeft Lareb 148 meldingen ontvangen van klachten bij gebruik van beclometason en formoterol van Viatris. In 131 gevallen betrof het patiënten die waren omgezet van het merk Foster naar Viatris. Op dit moment is de inhalator van Viatris het enige alternatief voor Foster, aldus het bijwerkingencentrum.

Uit 120 meldingen blijkt dat een hoestprikkel ontstond tijdens of direct na inhalatie. Sommige patiënten omschreven dat het voelde alsof een scherpe stof vrijkwam. Bijna alle patiënten (138) zijn vanwege de klachten gestopt met het gebruik of zijn overgestapt naar Foster.

Longfunctie

In de meldingen bleek dat patiënten de inhalatie niet altijd juist konden uitvoeren door de hoestprikkel. Hoesten tijdens het inhaleren kan er namelijk voor zorgen dat de werkzame stoffen de longen niet goed bereiken, waardoor aandoeningen van de luchtwegen zoals astma of COPD kunnen verergeren, aldus Lareb.

In 36 meldingen is bekend dat de patiënten meer last kregen van hun aandoening of van benauwdheid of hoesten. Bij een aantal patiënten ging zelfs de longfunctie achteruit.

Bekende bijwerkingen

Volgens het bijwerkingencentrum zijn hoesten en keelirritatie bekende bijwerkingen van beclometason/formoterol-inhalatoren, die soms kunnen voorkomen. Bij andere inhalatoren zijn niet eerder grote aantallen meldingen gedaan van een hoestprikkel bij inhalatie.

Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op de hoogte gebracht van de meldingen. Het CBG heeft het Europese netwerk gevraagd of zij soortgelijke meldingen heeft gekregen. Afhankelijk van de resultaten zullen de benodigde stappen worden ondernomen, aldus Lareb.

Document acties

Back to top