Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Online dashboard toont doorlooptijd nieuwe dure medicijnen

04-12-2023
Patiënten, zorgverleners en fabrikanten kunnen vanaf nu op het ‘Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen’ zien wat de vergoedingsstatus is voor nieuwe dure medicijnen die toegelaten zijn op de Nederlandse markt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Online dashboard toont doorlooptijd nieuwe dure medicijnen

Het online dashboard toont gedetailleerde informatie over hoe ver in het vergoedingsproces dure nieuwe geneesmiddelen zijn, vóórdat ze eventueel vergoed kunnen worden vanuit de zorgverzekering. Ook de doorlooptijden per fase zijn zichtbaar via de online tool.

Op de startpagina kunnen bezoekers ziektebeelden of geneesmiddelen selecteren en doorklikken naar een specifiek geneesmiddel. Dan verschijnt informatie over de vergoedingsstatus: of het medicijn al vergoed is, waar het middel zit in het vergoedingsproces en hoe lang dit proces al duurt of heeft geduurd.

Transparantie

Volgens demissionair VWS-minister Ernst Kuipers is het dashboard een flinke stap vooruit in transparantie rondom het toelatingsproces: “Iedereen kan nu zien hoe de toelating van nieuwe, dure geneesmiddelen tot het verzekerd pakket verloopt. Dat is goed nieuws voor patiënten, voorschrijvers en fabrikanten.”

Het online dasboard is door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) ontwikkeld in opdracht van Kuipers.

Prijsonderhandelingen

Nieuwe dure geneesmiddelen worden de laatste jaren in de zogenaamde sluis geplaatst, zodat het Zorginstituut Nederland kan beoordelen of een nieuw en duur medicijn voldoet aan de eisen en voorwaarden die de overheid hieraan stelt. Zo moet een geneesmiddel effectief zijn, voldoen aan de stand van de wetenschap en een in verhouding redelijke prijs hebben.

Na de beoordeling brengt het zorginstituut advies uit aan de minister om het middel onder bepaalde voorwaarden wel of niet toe te laten tot het verzekerd pakket. Vervolgens kan de minister besluiten om met de fabrikant te onderhandelen over de prijs en volgt een besluit over de vergoeding van het geneesmiddel.

 

Document acties

Back to top