Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

EMA: fluorochinolonen nog steeds voorgeschreven buiten goedgekeurde indicaties

Artsen schrijven fluorochinolonen waarschijnlijk nog steeds voor buiten de goedgekeurde indicaties, blijkt uit onderzoek van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt dat zorgverleners deze antibiotica alleen mogen gebruiken voor aandoeningen vermeld in de productinformatie.

Geneesmiddelen 14-06-2023

Grote toename voorschrijven SGLT2-remmers door huisartsen

Huisartsen schreven vorig jaar veel vaker SGLT2-remmers voor dan in eerdere jaren en ook het gebruik van GLP1-agonisten neemt toe. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) lijkt het erop dat de implementatie van de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 voortvarend is aangepakt.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2023

Oogproblemen door gebruik psychofarmaca

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. De meeste meldingen werden gedaan bij het gebruik van SSRI’s.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2023

Gebruik tramadol vorig jaar toegenomen

Het gebruik van sterkwerkende opioïden lijkt in 2022 te stabiliseren, maar het gebruik van zwakwerkende opioïden zoals tramadol is toegenomen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, dat oproept tot alertheid op mogelijk nadelige effecten van het toenemend voorschrijven van zwakwerkende opioïden.

Geneesmiddelen PW25 - 12-06-2023

Meeste meldingen datalekken in de zorgsector

Het hoogste aantal meldingen van datalekken was vorig jaar in de zorg: 41%. Door de drie grootste cyberaanvallen bij ICT-leveranciers in de zorgsector kwamen de medische gegevens van 900.000 mensen op straat te liggen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Algemeen PW24 - 07-06-2023

Besparingen door korter gebruik CDK4/6-remmers

Later starten en korter behandelen met een CDK4/6-remmer bij uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker geeft dezelfde goede uitkomsten als een langdurige behandeling. Deze slimme inzet geeft 42% minder bijwerkingen en is € 35.000 per patiënt goedkoper. Dat blijkt uit een onderzoek in ruim zeventig Nederlandse ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW24 - 07-06-2023

Methotrexaat niet schadelijk voor spermacellen

Het gebruik van methotrexaat door mannen met reuma is niet schadelijk voor het sperma. Ook heeft het geneesmiddel geen invloed op het aantal spermacellen per zaadlozing. Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW24 - 05-06-2023

Duizenden handtekeningen voor #WeSlikkenHetNietLanger

De petitie #WeSlikkenHetNietLanger over de problemen in de apotheek is inmiddels meer dan veertigduizend keer ondertekend. De initiatiefnemers hopen dat er nu Kamervragen worden gesteld en zorgverzekeraars in actie komen.

Algemeen PW23 - 02-06-2023

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een internationale studie door onderzoekers van Radboudumc, Amsterdam UMC en Warwick University.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Ervaringen longpatiënten: veel wisselingen medicatie

Ruim 40% van de patiënten met een longziekte geeft aan in het afgelopen jaar één of meer keer gewisseld te zijn van geneesmiddel. Reden voor deze wisselingen zijn verandering in vergoeding van medicatie of de verkrijgbaarheid ervan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW23 - 01-06-2023

Van der Does Award voor grondlegger beoordeling biosimilars

Pekka Kurki heeft de Emiel van der Does Award gekregen voor rationele en kosteneffectieve therapie. Volgens Arnold Vulto, voorzitter van Biosimilars Nederland, is Kurki de grondlegger van het Europese regulatoire beleid voor de beoordeling en toelating van biosimilars.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Jichtmiddel colchicine mogelijk veelbelovend bij artrose

Het eeuwenoude middel colchicine tegen jicht is waarschijnlijk effectief voor patiënten met artrose: het aantal knie- en heupvervangingen vermindert met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen 31-05-2023

Boots-apothekers richten eigen vakbond op

Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”

Algemeen, Politiek & overheid PW22 - 30-05-2023

Topicale NSAID’s voorkeur bij handartrose

Topicale NSAID’s hebben de voorkeur boven systemische behandeling bij handartrose, volgens de nieuwe richtlijn Behandeling van handartrose. Deze behandeling heeft beperkte bijwerkingen in vergelijking met die met orale analgetica en heeft gunstige effecten op de pijn en functie.

PW23 - 26-05-2023

Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas

Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.

Algemeen, Praktijkvoering PW22 - 25-05-2023

Vericiguat vergoed voor patiënt met ernstig hartfalen

Vericiguat (Verquvo), voor gebruik bij bepaalde patiënten met een ernstige vorm van hartfalen, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-05-2023

Grote verschillen in voorschrijven opioïden ziekenhuizen

Pijn na operatieve ingrepen is de meest voorkomende reden om opioïden voor te schrijven door medisch specialisten. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt bij een heupfractuur tussen 20 en 72% van de patiënten een recept voor opioïden voor gebruik buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit een data-analyse van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in vijftien ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen 15-05-2023

PRAC waarschuwt opnieuw voor fluorchinolonen

Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor deze risico's.

Geneesmiddelen 15-05-2023

Meer aandacht nodig voor inleveren ongebruikte medicatie

Een kwart van de inwoners van Noord-Nederland geeft aan dat zij ongebruikte geneesmiddelen nooit inleveren bij een apotheek of milieustraat. Terwijl een derde zegt dit altijd wel te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Transformational Media van NHL Stenden Hogeschool.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

De rechtbank Amsterdam heeft de eigenaar van een Amsterdamse apotheek veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor illegale handel in medicijnen, het witwassen van ruim € 4,5 miljoen en valsheid in geschrift. Een tweede verdachte krijgt 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Algemeen, Politiek & overheid PW20en21 - 11-05-2023 1 reactie

Document acties

Back to top