Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

PW48 - 23-11-2023
Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

Het risico op boezemfibrilleren is het hoogst bij een dosering van 4 gram per dag. Dit risico was, volgens het CBG, al eerder bekend bij een soortgelijk geneesmiddel met de werkzame stof icosapent-ethyl (Vazkepa). Nu geldt die ook voor andere omega-3-vetzuurethylestergeneesmiddelen, blijkt uit Europees onderzoek naar het gebruik van deze middelen.

Het CBG adviseert artsen deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met hart- en vaatziekten als er geen goede alternatieven zijn. Bij het optreden van boezemfibrilleren is het advies de behandeling met deze geneesmiddelen te stoppen.

Verder moeten zorgverleners patiënten adviseren medische hulp in te roepen als zij kenmerken van boezemfibrilleren ontwikkelen, zoals licht gevoel in het hoofd, vermoeidheid of kortademigheid.

Apothekers

In overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het CBG beroepsverenigingen van cardiologen, internisten, huisartsen en apothekers geïnformeerd. Ook is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd, alsook de koepel van drogisten (CBD), de koepel van supermarkten (CBL), de Harteraad en de Hartstichting.

Omacor

Omega-3-vetzuren worden voorgeschreven aan patiënten die te veel vet – met name triglyceriden – in hun bloed hebben. Patiënten krijgen dit geneesmiddel als een dieet of als andere geneesmiddelen niet voldoende werken.

In Nederland is dit als medicijn goedgekeurd onder de merknaam Omacor. Omega-3-voedingssupplementen zijn ook als warenwetmiddel verkrijgbaar bij onder andere de drogist.

Document acties

Back to top