Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

PW49 - 30-11-2023
Zorgverleners moeten eerder worden betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Zij kunnen onder meer meedenken over welke ondersteuning noodzakelijk is voor patiënten. Dat stelt onderzoeksbureau het Rathenau Instituut in het rapport ‘Voorbij de zorg-app’.
Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

In de gezondheidszorg wordt veel verwacht van nieuwe digitale hulpmiddelen, maar volgens het Rathenau Instituut is de smalle focus op technologie onvoldoende om de grote knelpunten aan te pakken.

In het rapport Voorbij de zorg-app heeft het Rathenau Instituut onderzocht hoe de effectiviteit van digitale innovaties is te verhogen, en wat daarbij de rollen zijn van zorgverleners. Het instituut analyseerde twee recente innovaties: de Feelee, een app die jongeren in de forensische jeugdzorg helpt om hun emoties te reguleren, en The Box, een thuismonitoringssysteem voor patiënten die zijn behandeld na een hartinfart.

Wensen 

Op basis van de twee casestudies concludeert het onderzoeksinstituut dat het eerder betrekken van zorgverleners bij de ontwikkelfase ervoor zorgt dat de innovatie goed aansluit bij de wensen, verwachtingen en routines van patiënten en zorgverleners.

Ook kunnen zorgverleners meehelpen met nadenken over vragen als: welke ondersteuning is noodzakelijk, hoe worden de taken verdeeld en wie heeft welke verantwoordelijkheden.

Financiering

Verder benadrukken de onderzoekers dat ook sociale, economische en juridische factoren belangrijk zijn bij het ontwikkelen van digitale zorginnovaties. Is er bijvoorbeeld een partij die voor lange tijd wil betalen voor gebruik van de innovatie? Ook moeten ontwikkelaars kijken naar het zorgsysteem als geheel, want een innovatie die de werkdruk verlaagt bij de ene groep zorgverleners, kan leiden tot een hogere werkdruk bij andere zorgverleners.

Een ander aandachtspunt is, volgens het Rathenau Instituut, de opschaling van lokale naar landelijke toepassing van zorginnovaties. Dat komt onder meer door de grote verschillen tussen zorginstellingen, en door de complexe manier waarop de zorg wordt gefinancierd en aangestuurd in Nederland.

Document acties

gearchiveerd onder: Rathenau Instituut, innovaties
Back to top