Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden

PW50 - 06-12-2023
Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.
ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden

Naar aanleiding van signalen van concurrentievervalsing heeft de ACM onderzoeken verricht naar twee geneesmiddelfabrikanten die hoge prijzen voor geneesmiddelen hanteren. Ook heeft de toezichthouder in een ander onderzoek gekeken naar de voorwaarden waaronder producten en diensten aan zorgaanbieders worden verkocht, met de vraag of afnemers door bundeling betalen voor diensten waaraan zij geen behoefte hebben.

Op basis van de uitkomsten van deze verkenningen in de geneesmiddelensector heeft de ACM geconcludeerd dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat er sprake is van een overtreding.

Maar de toezichthouder benadrukt het belangrijk te vinden signalen over mogelijke concurrentieverstoring te blijven ontvangen, omdat de geneesmiddelensector een belangrijke rol speelt bij het betaalbaar houden van kwalitatief hoogwaardige zorg.

Kortingen

Bij concurrentievervalsing in de geneesmiddelensector kan het bijvoorbeeld gaan om bepaalde kortingen van fabrikanten, waardoor voor ziekenhuizen het overstappen naar biosimilars of generieke geneesmiddelen wordt bemoeilijkt en concurrenten geen eerlijke kans krijgen.

Ook patentstrategieën van geneesmiddelenfabrikanten om de exclusiviteitsperiode van een eigen medicijn kunstmatig te verlengen kunnen, volgens de ACM, een concurrentievervalsing inhouden. Verder kan er ook sprake zijn van excessief hoge prijzen van geneesmiddelen.

Economische machtspositie

De concurrentiewaakhond roept ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven, iedereen die werkzaam is in de geneesmiddelensector en anderen op tips en meldingen te doen over mogelijke overtredingen van de concurrentieregels in de geneesmiddelensector. Daarbij gaat het in het bijzonder om meldingen over excessieve prijzen en afspraken die de verkoop van goedkopere en kwalitatief gelijkwaardige medicijnen belemmeren.

Op haar website geeft de ACM toelichting over misbruik van een economische machtspositie, hoe dit te herkennen is en hoe een tip of melding – eventueel anoniem – kan worden doorgegeven.

Document acties

Back to top