Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen goedkeuring Co-Med voor overname praktijken

PW48 - 22-11-2023
Huisartsenketen Co-Med Zorg krijgt geen goedkeuring voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom. Co-Med kan niet garanderen dat er na de overname voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de patiënten van beide praktijken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Geen goedkeuring Co-Med voor overname praktijken

Co-Med heeft de overname van de praktijken van de twee huisartsen in Bergen op Zoom, die van plan zijn met pensioen te gaan, onvoldoende onderbouwd, oordeelt de NZa. De huisartsenketen heeft niet concreet genoeg gemaakt hoe de zorg na 1 januari 2024 wordt voortgezet.

Als er geen garantie is dat er voldoende huisartsen zijn, brengt dit volgens de zorgautoriteit risico’s met zich mee voor de voortzetting van de zorg, wat kan leiden tot maatschappelijke onrust.

Verder speelt bij deze afwijzing mee dat twee eerdere overnameplannen niet goed zijn verlopen. Co-Med had toen wel maatregelen getroffen voor de voortzetting van de huisartsenzorg, maar in beide gevallen konden ze die niet waarmaken, aldus de NZa. Een aanvraag is toen ingetrokken en een overname is teruggedraaid.

Zorgplicht

Zorgverzekeraars moeten veranderingen in de zorg per regio goed in de gaten houden, benadrukt de NZa, die aangeeft contact op te zullen nemen met de grootste zorgverzekeraar in Bergen op Zoom.

De NZa verwacht dat de zorgverzekeraar zich zal houden aan zijn zorgplicht en maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat patiënten kunnen blijven rekenen op huisartsenzorg. Ook moet de zorgverzekeraar patiënten bemiddelen naar een andere huisarts wanneer dat nodig is, in afstemming met de praktijkhouders die daar ook een verantwoordelijkheid in hebben, aldus de zorgautoriteit.

 

 

 

Document acties

Back to top