Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

CBG: zelfzorgmiddelen vermelden houdbaarheid na openen

Op 92% van de zelfzorgmiddelen staat nu of binnenkort de houdbaarheid na openen vermeld op de verpakking. Hiermee hebben de fabrikanten massaal gehoor gegeven aan een oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW42 - 11-10-2018

CBG: geen Xarelto na vervanging aortaklep

Patiënten mogen geen Xarelto (rivaroxaban) gebruiken na een transkatheder-aortaklepvervanging (TAVR). Dit adviseert het College ter Beoordeling van geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 08-10-2018

Bruins: zeven nieuwe geneesmiddelen in de sluis

Zeven nieuwe dure geneesmiddelen komen in het eerste en tweede kwartaal van 2019 via de pakketsluis in aanmerking voor prijsonderhandelingen met de fabrikant. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg gemeld aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW42 - 08-10-2018

PRAC: restrictie gebruik (fluor)chinolonen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) adviseert een restrictie op het gebruik van (fluor)chinolonen.

Geneesmiddelen PW42 - 05-10-2018

Nederland organiseert conferentie antibioticaresistentie

Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert Nederland in april 2019 een wereldwijde ministeriële conferentie over de strijd tegen antibioticaresistentie. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg bekend gemaakt tijdens de G20 in Argentinië.

Algemeen, Politiek & overheid PW42 - 05-10-2018

Nieuwe normen medicatieveiligheid voor verpleegzorg

Omdat veel calamiteiten in de verpleegzorg worden veroorzaakt door onzorgvuldigheden rondom medicatieverstrekking start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een nieuw toetsingskader medicatieveiligheid.

Algemeen PW42 - 05-10-2018

Triple pil effectiever bij hypertensie dan standaardbehandeling

Bij patiënten met milde tot matige hypertensie is een combinatiepil met lage doseringen van drie antihypertensiva effectiever dan reguliere behandeling. Meer patiënten behalen hun streefwaarde voor de bloeddruk.

Geneesmiddelen 05-10-2018

Ziekenhuizen geven met website inzicht in zorgaanbod

Patiënten kunnen via Ziekenhuischeck.nl een groot aantal operaties en behandelingen vergelijken die ziekenhuizen aanbieden. De nieuwe website is een gezamenlijk initiatief van alle ziekenhuizen in Nederland.

04-10-2018

Groen licht voor Damoctocog alfa pegol en Mogamulizumab

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) geeft een positief advies over handelsvergunningen voor twee weesgeneesmiddelen.

Geneesmiddelen 04-10-2018

IGJ: apotheek Jacofarma is weer veilig

Het risico op fouten bij het verpakken in central filling-apotheek Jacofarma in Barendrecht is voorbij: de apotheek voldoet aan de normen. Daarmee beëindigt de aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had opgelegd aan de apotheek.

Algemeen PW42 - 04-10-2018

MammaPrint niet in basispakket door kans op uitzaaiingen

Het weglaten van chemotherapie bij borstkanker op basis van de MammaPrint leidt mogelijk tot een toename van uitzaaiingen en daarmee tot sterfte. Het Zorginstituut Nederland laat deze test daarom niet in aanmerking komen voor vergoeding uit het basispakket.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Nieuw middel bij retinale dystrofie

Het weesgeneesmiddel voretigene neparvovec (Luxturna) heeft goedkeuring ontvangen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning als gentherapie bij erfelijke retinale dystrofie veroorzaakt door mutaties in het RPE65-gen.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Voorzitter Pauline Meurs weg bij RVS

Pauline Meurs ziet na vier jaar af van een tweede termijn als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Algemeen 03-10-2018

Flinke kostenbesparing door deals met fabrikanten

Onderhandelingen met fabrikanten van dure geneesmiddelen hebben vorig jaar een besparing opgeleverd van in totaal € 132 miljoen. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd.

Geneesmiddelen 03-10-2018

Nieuw antibioticum bij urineweginfectie

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over een handelsvergunning voor een nieuw antibioticum: meropenemtrihydraat/vaborbactam (Vabomere).

Geneesmiddelen 03-10-2018

Positief advies voor galcanezumab voor preventie migraine

Het monoklonale antilichaam galcanezumab (Emgality) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning als preventie bij migraine.

Geneesmiddelen 02-10-2018

Nobelprijs voor immuuntherapie tegen kanker

De Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo hebben dit jaar de Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen. Ze hebben een nieuwe vorm van kankertherapie ontwikkeld door ons immuunsysteem te stimuleren tumorcellen aan te vallen.

Algemeen, Geneesmiddelen 02-10-2018

Maximum vitamine B6 vastgelegd in Warenwet

Voedingssupplementen mogen volgens de Warenwet per 1 oktober 2018 niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dagdosering bevatten. Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Algemeen 01-10-2018

Campagne om mannen te betrekken bij anticonceptie

Om mannen en vrouwen beter te laten nadenken over gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptiegebruik zijn Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland een online campagne gestart.

Algemeen 27-09-2018

Mizolastine: bijwerking braken

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) heeft de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) besloten dat in de productinformatie van mizolastine (Mizollen) vermelding moet worden gemaakt van de bijwerking braken.

Geneesmiddelen PW39 - 27-09-2018

Document acties

Vacatures
Ziekenhuisapotheker

Meander Medisch Centrum | Amersfoort

Apotheker

KNMP | Den Haag

Implementation & performance manager

Alliance Healthcare Nederland | ’s-Hertogenbosch

Meer…
Back to top