Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Levering vijftig kritische medicijnen onzeker bij no deal-Brexit

Bij een no deal-Brexit kunnen problemen ontstaan met de beschikbaarheid van ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW07 - 07-02-2019

Amerikaanse farma bezorgd over Nederland

Het Nederlandse vestigingsklimaat voor farmaceutische bedrijven staat onder druk door de prijsonderhandelingen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Dat stelt het farmaceutisch comité van de American Chamber of Commerce (AmCham) in Nederland.

Industrie PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins wil gebruik opioïden terugdringen

Om het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terug te dringen gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg maatregelen nemen. Voorlichting moet patiënten en voorschrijvers bewuster maken van de risico’s van deze verslavende pijnstillers.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019

CBG: anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven

Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat moeten apothekers de anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven. Dat adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De voorzorgsmaatregel, die geldt tot 31 maart 2019, wordt gesteund door de KNMP.

Geneesmiddelen 05-02-2019

CBG: alvleesklierontsteking door carbimazol en thiamazol

Patiënten met een overactieve schildklier die een geneesmiddel gebruiken met carbimazol of thiamazol lopen risico op een acute pancreatitis. In dat geval moet de patiënt direct stoppen met het geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 05-02-2019

Verplichte controle voor fabrikanten angiotensine-II-remmers

Producenten moeten productieproces aanpassen

Fabrikanten van angiotensine-II-remmers (sartanen) moeten hun productieproces grondig controleren op de aanwezigheid van het mogelijk kankerverwekkende nitrosamine. Dat heeft het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vorige week bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW07 - 04-02-2019 1 reactie

Uitgave dure medicatie stijgt naar € 2,1 miljard

NZa: dure geneesmiddelen verdringen andere zorg

De uitgaven aan dure geneesmiddelen zijn in 2017 verder gegroeid tot € 2,08 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW06 - 01-02-2019

‘Verdubbelen prijs door fabrikant is acceptabel’

90% van de LinkedIn-gebruikers vindt dat een farmaceutisch bedrijf maximaal de prijs mag verdubbelen van een geneesmiddel waarop verder geen verdere ontwikkeling meer zit. Dat blijkt uit een enquête onder duizend bezoekers van het online netwerk.

Geneesmiddelen 01-02-2019

Nieuw meldformulier IGJ voor vervalste geneesmiddelen

Als apothekers, groothandels en fabrikanten vanaf 9 februari – bij de lancering van de Falsified Medicines Directive (FMD) – een probleem ervaren met de unieke code en verzegelde verpakking, kunnen ze dat binnen 24 uur melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen 01-02-2019

Edith Schippers naar DSM Nederland

Oud-minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) begint vandaag aan haar nieuwe baan als directeur van DSM Nederland.

Algemeen 01-02-2019

Verdubbeling van het aantal datalekken

In totaal zijn vorig jaar 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), een verdubbeling ten opzichte van 2017. De meeste datalekken werden gemeld door organisaties uit de sector gezondheid en welzijn.

Algemeen PW06 - 31-01-2019

Oncode instituut op volle sterkte met 800 onderzoekers

Bij het virtuele Oncode Institute voor kankeronderzoek hebben zich onlangs negentien nieuwe wetenschappers en hun onderzoeksgroepen aangesloten. Hiermee is het onafhankelijke netwerk op volle sterkte met ruim achthonderd fundamentele kankeronderzoekers.

Algemeen 31-01-2019

Vroeg gebruik levodopa ook veilig op lange termijn

Gebruik van levodopa bij de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn. Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek onder leiding van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen 31-01-2019

Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

Bij gebruik van SGLT-2-remmers met de werkzame stof canagliflozine (Invokana, Vokanamet), dapagliflozine (Forxiga, Xigduo), empagliflozine (Jardiance, Synjardy) of ertugliflozine (Steglatro) zijn meldingen gedaan over het optreden van gangreen van Fournier.

Geneesmiddelen PW05 - 31-01-2019

Gebruik antidepressiva verhoogt kans op heupfractuur

Het gebruik van antidepressiva verdubbelt de kans op een heupfractuur, zowel in het jaar voor als het jaar na starten.

Geneesmiddelen PW05 - 30-01-2019 1 reactie

CBG: kans op necrose bij deoxycholzuur

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een risico op het ontstaan van necrose op de injectieplaats bij gebruik van deoxycholzuur (Belkyra).

Geneesmiddelen PW05 - 30-01-2019

Ernstige oogschade door Alka-druppels

Door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater, kan ernstige oogschade ontstaan, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ontving tientallen meldingen over de druppels.

Geneesmiddelen PW06 - 29-01-2019

Nachtapotheek Zeeland bezorgt medicatie thuis

Huisarts bepaalt of patiënt zelf naar apotheek kan rijden

De dienstapotheek in Vlissingen is vanaf 1 februari de enige nachtapotheek van Zeeland en bezorgt ook geneesmiddelen aan huis. Ook geldt in de provincie voortaan één tarief voor dienstapotheken. Dat hebben apothekers, huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraar CZ met elkaar afgesproken.

Algemeen PW05 - 28-01-2019

Sterkere daling aantal jonge gebruikers methylfenidaat

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 206.000 personen methylfenidaat. Dat zijn 3,7% gebruikers minder dan in 2017. Voor deze daling zijn vooral de jonge gebruikers verantwoordelijk, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Hun aantal nam met 7,8% af, anderhalf keer zoveel als in 2017. De daling voor de overige leeftijden bedroeg slechts 1%.

Algemeen PW05 - 25-01-2019

Document acties

Back to top