Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

05-07-2023
Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.
Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

In 2022 waren er 37% meer meldingen dan in 2020 over jongeren die doelbewust een overdosis geneesmiddelen innamen. In totaal ging het om 1439 meldingen. Ook in 2021 was al een grote toename zichtbaar van 45%.

Vanaf juli 2020 is de stijging ingezet en die is het sterkst onder meisjes van 13 tot en met 15 jaar, concludeert het NVIC, dat de cijfers heeft gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health.

Het NVIC geeft alleen advies over de behandeling van de overdosering en registreert niet standaard welke gevolgen de overdosering had voor de patiënt, maar het centrum benadrukt wel dat een overdosis van paracetamol en ibuprofen kan leiden tot lever- en nierschade en in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn.

Benzodiazepinen

Een andere opvallende trend in het jaaroverzicht is een toename in het aantal vergiftigingen met designer- en niet-geregistreerde benzodiazepinen: in 2022 heeft het NVIC hierover 195 meldingen ontvangen. Daarmee zijn deze benzodiazepinen verantwoordelijk voor een toenemend aandeel van de vergiftigingen met in Nederland verkrijgbare nieuwe psychoactieve stoffen (NPS).

Volgens het NVIC is het verder opvallend dat het aantal telefonisch gemelde blootstellingen per stof fors afneemt zodra de stof op de Opiumlijst is geplaatst. In 2022 was dit bijvoorbeeld het geval voor clonazolam en etizolam, die eind 2021 werden verboden. Dit wordt vaak gevolgd door introductie van nieuwe, vooralsnog legale varianten. Zo nam in 2022 het aantal meldingen over onder andere bromazolam en pyrazolam fors toe.

Arbeidsintoxicaties

Verder blijkt uit het jaaroverzicht van het NVIC dat het aantal arbeidsintoxicaties in 2022 weer is toegenomen; hierbij kwam vaak een chemische stof in het oog terecht. Vorig jaar ontving het NVIC in totaal 45.185 telefonische informatieverzoeken over vergiftigingen bij 32.415 mensen en 9244 dieren.

Het NVIC is de nationale vraagbaak voor huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners bij acute vergiftigingen.

Document acties

Back to top