Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen

PW26 - 21-06-2023
In het vierde kwartaal van 2022 kreeg 36% van de nieuwe gebruikers van slaapmiddelen voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie afgeleverd. Ook bisfosfonaten en urologische spasmolytica worden soms te lang gebruikt, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen

In Limburg heeft 40% tot 50% van de nieuwe gebruikers voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie ontvangen. In grote delen van Friesland, Drenthe, Gelderland en Brabant ligt dit percentage onder de 30%, concludeert het IVM op basis van de Monitor Voorschrijven Huisartsen, dat de landelijke en regionale trends in het voorschrijven beschrijft.

Omdat de werking van slaapmiddelen na twee weken afneemt, terwijl de bijwerkingen blijven bestaan, is aandacht voor beperkt voorschrijven en goede voorlichting bij het afleveren noodzakelijk, benadrukt het IVM.

Bisfosfonaten

Een andere geneesmiddelgroep die soms te lang wordt gebruikt zijn de bisfosfonaten, middelen bij osteoporose: 19% van de patiënten met een recept voor bisfosfonaten in 2022 gebruikte de middelen meer dan vijf jaar. Gebruik langer dan vijf jaar is vanwege de kans op bijwerkingen alleen geïndiceerd bij een hoog fractuurrisico.

Volgens het IVM daalt dit percentage sinds 2019 licht, mogelijk door de toegenomen aandacht voor de gebruiksduur in bijvoorbeeld medicatiebeoordelingen.

Urologische spasmolytica

Het percentage patiënten dat urologische spasmolytica langer dan aanbevolen blijft gebruiken is 59% bij mannen en 56% bij vrouwen. Deze medicijnen kunnen vooral bij ouderen een nadelig effect hebben op de cognitie. Richtlijnen adviseren daarom de behandeling na 3, 6 of 12 maanden te evalueren met een proefstop. Onbekend is of er een proefstop heeft plaatsgevonden. Dit percentage is onveranderd ten opzichte van een jaar eerder.

Medicatiebeoordeling

Het IVM adviseert huisartsen en apothekers aandacht te blijven besteden aan de beoogde gebruiksduur van geneesmiddelen en alert te zijn op onbedoeld doorgebruik. De apotheker kan hieraan bijdragen met bijvoorbeeld medicatiebeoordelingen en periodieke screening aan de hand van patiëntenlijsten.

Document acties

Back to top