Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mirikizumab effectief bij colitis ulcerosa

29-06-2023
Het nieuwe medicijn mirikizumab is effectief voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa. Bij de helft van de patiënten houdt de ziekte zich rustig en het middel is veilig met weinig bijwerkingen. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en onderzoekers wereldwijd.
Mirikizumab effectief bij colitis ulcerosa

Het eiwit interleukine-23 veroorzaakt ontsteking en houdt die in stand, zowel in de darm bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa als ook bij de chronische huidziekte psoriasis. Eerder is aangetoond dat het blokkeren van interleukine-23 met specifieke therapeutische antilichamen zeer effectief is bij psoriasis en de ziekte van Crohn.

Mirikizumab is zo’n antilichaam en is nu voor het eerst gestest bij colitis ulcerosa, stellen de onderzoekers, die de resultaten van hun studie hebben gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Klinische fase

In de afgelopen jaren voerde een grote groep onderzoekers van over de hele wereld twee klinische fase III-onderzoeken uit om de veiligheid en werkzaamheid van mirikizumab te beoordelen. Het ging om een groep van 1281 volwassen patiënten met colitis ulcerosa met matige tot ernstige ontsteking. Een controlegroep van vergelijkbare patiënten met colitis ulcerosa kreeg een placebo.

Via een infuus kregen de patiënten 300 mg mirikizumab of placebo om de vier weken gedurende in totaal twaalf weken (LUCENT-1-onderzoek). Als patiënten in deze twaalf weken reageerden op mirikizumab gingen ze door met het LUCENT-2-onderzoek. Dit wat het geval bij 544 van de 1281 patiënten. Zij kregen via een injectie 200 mg mirikizumab of placebo, om de vier weken gedurende veertig aansluitende weken.

Beschikbaar in Europa

Patiënten die werden behandeld met mirikizumab hadden meer kans dat de ziekte zich rustig hield, aan zowel het einde van de LUCENT-1-studie als de LUCENT-2-studie, dan patiënten die werden behandeld met een placebo.

De patiënten die mirikizumab kregen, hadden vaker een verbetering van de klachten van bloederige diarree. Ook was er vaker volledig herstel van het darmslijmvlies bij endoscopie en was er minder aandrang tot stoelgang dan bij de patiënten die placebo kregen.

Verder bleek dat bijwerkingen bij de behandeling met mirikizumab niet vaker voorkwamen dan bij de behandeling met placebo, concluderen de onderzoekers, die hopen dat mirikizumab dit jaar beschikbaar zal zijn als behandelingsoptie in Europa.

Document acties

Back to top