Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde

06-07-2023
De indeling van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen zoals NSAID’s, melatonine en laxeermiddelen verandert niet. Ook biedt digitale voorlichting mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen. Dat concludeert medicijnautoriteit CBG op basis van onderzoek naar de indeling van zelfzorgmiddelen.
CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde

Aanleiding voor het onderzoek waren zorgen over de juiste indeling van verschillende zelfzorggeneesmiddelen na aanpassing van de Geneesmiddelenwet, waarbij is vastgelegd dat er bij de aankoop van een zelfzorgmedicijn geen fysieke aanwezigheid hoeft te zijn van een drogist. In plaats daarvan wordt digitale voorlichting ook mogelijk, en dat biedt volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen.

Enkele jaren terug oordeelde de Raad van State dat de ‘drogist op afstand’, die in Albert Heijn-winkels klanten voorlichting geeft over zelfzorg via een telefoon- of videogesprek op een tablet, in strijd is met de Geneesmiddelenwet. Dit was naar aanleiding van een hoger beroep dat werd aangespannen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Verkeerd gebruik

Het onderzoek dat het CBG op verzoek van de minister van VWS heeft uitgevoerd, richtte zich specifiek op verkeerd gebruik of misbruik van zelfzorgmedicijnen zoals pijnstillers als NSAID’s, melatonine bij slaapproblemen, laxeermiddelen, maagzuurremmers en xylometazoline neusspray.

Samen met Bijwerkingencentrum Lareb heeft de medicijnautoriteit gekeken naar trends van meldingen van bekende en mogelijk nieuwe bijwerkingen van deze medicijnen. Ook is beschikbare, relevante informatie, zoals de periodieke veiligheidsrapportages, meldingen, en wetenschappelijke literatuur bestudeerd.

Kortdurend 

Op basis van het onderzoek heeft het CBG geen aanleiding gevonden om tot een andere indeling te komen van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen. Ook bleek er beperkt tot geen informatie te zijn over verkeerd gebruik of misbruik.

Het CBG concludeert daarom dat de huidige afleverstatus van deze medicijnen nog steeds gerechtvaardigd is. Het uitgangspunt blijft daarbij dat alle zelfzorgmedicijnen voor kortdurend gebruik zijn.

Online-verkooppunten

Verder is de medicijnautoriteit van mening dat de digitalisering in de zorg juist mogelijkheden biedt om het goed gebruik van geneesmiddelen te bevorderen. Het kan er namelijk voor zorgen dat betrouwbare, onafhankelijke en actuele informatie over medicijnen op een begrijpelijke en overzichtelijke manier direct beschikbaar komt. Bij zowel fysieke- als online-verkooppunten van zelfzorgmedicijnen.

In de toekomst kan dit bijdragen aan nog betere voorlichting, aldus het CBG, dat daarbij wel aandacht vraagt voor de 2,5 miljoen Nederlanders die laaggeletterd zijn.

Document acties

Back to top