Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitbreiding heruitgifte oncolytica naar tien ziekenhuizen

PW27en28 - 29-06-2023
Het onderzoeksproject van het Radboudumc tegen medicijnverspilling krijgt een landelijk vervolg en wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. De ziekenhuizen gaan dure overgebleven orale oncolytica inzamelen en opnieuw uitgeven.
Uitbreiding heruitgifte oncolytica naar tien ziekenhuizen

Het project tegen de verspilling van dure medicijnen startte in 2020 in vier ziekenhuizen, onder leiding van onderzoeker duurzame farmacie Charlotte Bekker van het Radboudumc. Daaruit bleek dat heruitgifte van dure geneesmiddelen haalbaar en veilig is en dat Nederland hiermee jaarlijks miljoenen euro’s kan besparen.

Naast deze vier ziekenhuizen gaan nu tien extra ziekenhuizen meedoen, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. De uitbreiding van het project geldt voor een periode van anderhalf jaar.

Wetgeving

Heruitgifte van medicijnen mag alleen in het kader van een wetenschappelijke studie, daarbuiten vormt de Europese wet Falsified Medicines Directive – die vervalsing van medicatie moet tegengaan – een groot struikelblok, schrijven de onderzoekers van het Radboudumc in een persbericht.

Minister Ernst Kuipers van VWS benadrukt dat de verspilling van geneesmiddelen hem een doorn in het oog is. “Vanuit de wet kunnen dingen soms niét, maar ik ben zeer geïnteresseerd in wat wél mogelijk is. Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de veiligheid van de patiënt, want die blijft voor mij bovenaan staan.”

Europa

Uitbreiding van het onderzoeksproject vormt een 'geitenpaadje' waarmee Nederland, ondanks de Europese regels, alsnog medicijnverspilling kan tegengaan en meer bewijs kan aanleveren voor de lobby op EU-niveau.

Volgens Kuipers is dit onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de haalbaarheid, veiligheid en effecten van heruitgifte van orale oncolytica. “Hiermee kunnen we vervolgens het gesprek over belemmerende wetgeving voor heruitgifte in Europa aangaan.”

Document acties

Back to top