Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kwart 80-plussers gebruikt medicijnen met valrisico

PW27en28 - 28-06-2023
Vorig jaar gebruikte 23% van de geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder twee of meer geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen. 2% gebruikt zelfs vier of meer van deze middelen. Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Kwart 80-plussers gebruikt medicijnen met valrisico

De percentages 80-plussers die valrisicoverhogende medicijnen gebruiken dalen weliswaar langzaam met 0,5 procentpunt per jaar sinds 2019, maar blijven schrikbarend hoog volgens het IVM, dat benadrukt dat aandacht voor het minderen van slaap- en kalmeringsmiddelen en bloeddrukverlagers nodig blijft om vallen en botbreuken te voorkomen.

Met name in Noord- en Zuid-Holland is het percentage geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder met minimaal twee valrisicoverhogende medicijnen relatief laag. Uit onderzoek blijkt dat een gestructureerde medicatiebeoordeling door een apotheker in samenwerking met de huisarts het valrisico verlaagt, aldus het IVM.

Antitrombotica

Verder blijkt uit de cijfers van het IVM dat het gebruik van antitrombotica de laatste jaren weinig is veranderd. Zo is het percentage patiënten dat combinaties van drie antitrombotica langer dan aanbevolen gebruikt stabiel. Het percentage gebruikers van duale plaatjestherapie langer dan 12 maanden is wel licht gestegen.

Het gebruik van NSAID’s door patiënten met hart- of nierfalen is sinds 2019 stabiel: ongeveer 10% van de patiënten met hart- of nierfalen krijgt in de apotheek een NSAID afgeleverd. Zij lopen mogelijk een verhoogd risico op acuut hart- of nierfalen. Hoe vaak dit in de praktijk tot klinische problemen leidt, is niet onderzocht.

Document acties

Back to top