Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Ig Nobelprijs voor onderzoek Peter de Smet

Voor zijn onderzoek naar het gebruik van klysma’s in de oude Maya-cultuur heeft Peter de Smet, emeritus hoogleraar kwaliteit van farmaceutische patiëntenzorg, een Ig Nobelprijs in de categorie Kunstgeschiedenis gewonnen. Dat meldt NRC.

Algemeen 16-09-2022

‘Minder medicijnresten in water door samenwerking’

Goede samenwerking bij de aanpak van medicijnresten in water levert resultaat op, concludeert het RIVM in een wetenschappelijke publicatie. Artsen schrijven minder medicijnen voor, waterschappen verbeteren de zuivering en apothekers zorgen voor het inzamelen van medicijnafval. “Dit kan bij ruim 90% van alle apotheken.”

Algemeen PW38 - 16-09-2022

‘Duurzaamheid moet meewegen bij keuzes hulpmiddelen’

Duurzaamheid moet gaan meewegen bij het gebruik van hulpmiddelen. Naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid moet duurzaamheid een norm zijn voor ‘goede zorg’. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan VWS-minister Ernst Kuipers.

Algemeen PW38 - 15-09-2022

Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2022

Vernieuwd coronavaccin voor omikron BA.4-5 goedgekeurd

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat is aangepast aan de omikron BA.4- en BA.5-varianten van het coronavirus is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Deze boosterprik is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat stelt het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 13-09-2022

Gebruik psychofarmaca toegenomen onder jonge vrouwen

Sinds de coronapandemie is het voorschrijven van antidepressiva aan jonge vrouwen met bijna 20% toegenomen. Ook na opheffing van de coronamaatregelen blijft het gebruik onder vrouwen hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2022

Nauwelijks uitgestelde zorg ingehaald door ziekenhuizen

Ondanks de relatief lage coronadruk is het ziekenhuizen afgelopen zomer nauwelijks gelukt uitgestelde zorg in te halen. Het aantal extra mensen dat wacht op een behandeling in een ziekenhuis is in augustus relatief gelijkgebleven aan het aantal wachtenden in juni. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW37 - 08-09-2022

Meerderheid jonge zorgmedewerkers overweegt flexbaan

Zes op de tien zorgmedewerkers jonger dan 35 jaar overweegt zijn baan in de loondienst op te zeggen en verder te gaan als zelfstandige of flexwerker. Bij andere leeftijdsgroepen is dat drie op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

Algemeen, Praktijkvoering PW37 - 08-09-2022

Ruim één op tien heeft pijn bij werkzaamheden

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf vorig jaar 12% aan pijn te hebben bij normale werkzaamheden. Van de mensen met hinder door pijn kreeg 23% opioïden voorgeschreven, zes keer zo veel als degen die geen hinder ondervonden van pijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2022

Methotrexaat tijdelijk stoppen na coronavaccinatie

Patiënten met een immuungemedieerde inflammatoire aandoening die de behandeling met methotrexaat (MTX) onderbreken gedurende de twee weken na een boostervaccinatie tegen SARS-CoV-2 hebben een betere antilichaamrespons.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 06-09-2022

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW36 - 01-09-2022

Gezondheidsraad: twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden

Bij het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten alle groepen twee doses vaccin krijgen. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jonge kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW36 - 01-09-2022

ACM geeft toestemming voor overname drie Zeeuwse apotheken

Het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds (NFA) krijgt toestemming drie openbare apotheken in Zeeland over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er voldoende concurrentie over na de overname.

Algemeen PW35 - 23-08-2022

Meer korte consulten en minder visites huisartsen door corona

Huisartsenzorg is na twee jaar coronapandemie langdurig veranderd door meer korte consulten per telefoon of e-mail. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór corona, zoals huisbezoeken aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW33en34 - 10-08-2022

Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 10-08-2022

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

Algemeen, Praktijkvoering PW31en32 - 27-07-2022

‘Eerste lijn doet nog onvoldoende aan valpreventie’

Effectieve interventies om vallen van ouderen te voorkomen worden nog onvoldoende geïmplementeerd in de eerstelijnszorg. Om dit te verbeteren is het van belang dat zorgverleners goed samenwerken, er adequate vergoedingen komen en patiënten gemotiveerd worden, concludeert Wytske Meekes op basis van haar promotieonderzoek.

Algemeen, Praktijkvoering 19-07-2022

KNAW: meer doen aan preventie ongewenst gedrag in wetenschap

Om ongewenst gedrag op universiteiten en onderzoeksinstituten te bestrijden moet veel meer aan preventie worden gedaan. Dit vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven. Dat vindt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), die een speciale gids heeft gemaakt met handreikingen en tips om problemen met ongewenst gedrag te voorkomen of vroegtijdig bij te sturen.

Algemeen, Praktijkvoering 15-07-2022

Diabetespatiënten krijgen vaak leefstijlbegeleiding in plaats van medicatie

In het eerste jaar na de diagnose krijgt de helft van de mensen met diabetes type 2 geen medicatie voorgeschreven. Wanneer mogelijk starten zorgverleners eerst met leefstijlbegeleiding. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-07-2022

Kuipers blijft investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Onderzoeken en projecten in het kader van Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw dragen bij aan de betaalbaarheid van de zorg en aan passende farmaceutisch zorg. Dat concludeert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, die aangeeft te willen blijven investeren in het onderzoeksprogramma.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2022

Document acties

Back to top