Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW36 - 01-09-2023

WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg

Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.

Algemeen PW36 - 31-08-2023

Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven

Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 24-08-2023

Ondanks grotere uitstroom meer werknemers in de zorg

In zorg en welzijn zijn er 21.000 werknemers bijgekomen tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. De uitstroom is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom, maar per saldo nam het aantal werknemers nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen PW35 - 23-08-2023

Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking

Kruidenproducten en voedingssupplementen met fyto-oestrogene werking veroorzaken bijwerkingen, zoals maag-darmklachten en huidklachten. Dat blijkt uit onderzoek naar meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 21-08-2023

Langer thuis wonen met een traplift

Onze woning is een veilige plek van comfort, herinneringen en veiligheid. Hier willen we het liefst zo lang mogelijk blijven wonen, maar wat als de trap een uitdaging wordt en verhuizen de enige optie lijkt? Dan kan een traplift dé oplossing bieden. Een traplift zorgt voor zelfstandigheid en de mogelijkheid om langer in uw vertrouwde woning te blijven wonen. In dit artikel leest u welke vier mogelijkheden er zijn om een traplift aan te schaffen.

Algemeen 20-08-2023

Eén op de vijf patiënten mijdt zorg door te hoge kosten

Ruim één op de vijf patiënten heeft vorig jaar zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Vooral mondzorg (45%), fysiotherapie (23%) en medicijnen (11%) werden vaak gemeden. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna tienduizend patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 09-08-2023

Waarschuwing voor afslankthee met sibutramine en sildenafil

In de afslankthee FXSLIM Lady&Man zijn sibutramine en sildenafil aangetroffen, stoffen die verboden zijn in levensmiddelen. Consumenten die deze afslankthee gebruiken, kunnen last krijgen van hoge hartslag en hoofdpijn, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Algemeen 31-07-2023

CBS: uitgaven aan geneesmiddelen stijgen met 7%

De kosten voor geneesmiddelen die al dan niet op recept via apotheken, drogisterijen en supermarkten worden verkocht zijn in 2022 met 7% gestegen. De totale zorguitgaven zijn vorig jaar met 1,2% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen PW29en30 - 10-07-2023

Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2023

Albert Bakker (1934-2023) overleden

Albert Bakker is op 17 juni op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Helder. Bakker was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA. “Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie.”

Algemeen 29-06-2023

Tweede Kamer stemt voor opt-out in acute zorg

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil het uitwisselen van actuele medicatieoverzichten in de spoedeisende zorg mogelijk maken. Een motie hierover van Kamerleden Wieke Paulusma (D’66) en Judith Tielen (VVD) is gisteren aangenomen.

Algemeen PW27en28 - 28-06-2023

Oproep aan Kamer: opt-out-systeem voor de zorg

Zorgverleners moeten altijd medicatiegegevens van patiënten kunnen uitwisselen, tenzij een patiënt expliciet aangeeft dit niet te willen. Die oproep voor een opt-out-systeem doen Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen 26-06-2023

Brocacef Groep neemt 19 apotheken over van Medsen

Brocacef Groep koopt 19 van de 43 Medsen-apotheken van eigenaar Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. De bedrijven wachten nog op goedkeuring van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Algemeen PW26 - 21-06-2023

Meeste meldingen datalekken in de zorgsector

Het hoogste aantal meldingen van datalekken was vorig jaar in de zorg: 41%. Door de drie grootste cyberaanvallen bij ICT-leveranciers in de zorgsector kwamen de medische gegevens van 900.000 mensen op straat te liggen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Algemeen PW24 - 07-06-2023

Duizenden handtekeningen voor #WeSlikkenHetNietLanger

De petitie #WeSlikkenHetNietLanger over de problemen in de apotheek is inmiddels meer dan veertigduizend keer ondertekend. De initiatiefnemers hopen dat er nu Kamervragen worden gesteld en zorgverzekeraars in actie komen.

Algemeen PW23 - 02-06-2023

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een internationale studie door onderzoekers van Radboudumc, Amsterdam UMC en Warwick University.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Van der Does Award voor grondlegger beoordeling biosimilars

Pekka Kurki heeft de Emiel van der Does Award gekregen voor rationele en kosteneffectieve therapie. Volgens Arnold Vulto, voorzitter van Biosimilars Nederland, is Kurki de grondlegger van het Europese regulatoire beleid voor de beoordeling en toelating van biosimilars.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Boots-apothekers richten eigen vakbond op

Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”

Algemeen, Politiek & overheid PW22 - 30-05-2023

Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas

Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.

Algemeen, Praktijkvoering PW22 - 25-05-2023

Document acties

Back to top