Nieuws
‘75% van openbare apotheken heeft een tekort aan personeel’
Driekwart van de openbaar apothekers heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een tekort aan apothekersassistenten en één op de drie had een tekort aan apothekers. Ook de uitstroom van apotheekpersoneel is hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder openbaar apothekers.
LUMC: eerste Nederlandse patiënt behandeld met CAR-T-cellen
Voor het eerst in Nederland is een patiënt met een auto-immuunziekte behandeld met CAR-T-cellen, waarvoor speciale toestemming nodig was van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat meldt het LUMC, dat aangeeft hiermee een belangrijke stap te hebben gezet in het testen van deze therapie in klinische studies voor auto-immuunziekten.
'Forse groei behandelingen met combinaties van medicijnen'
Het aantal behandelingen met combinaties van geneesmiddelen stijgt met 60% vergeleken met twee jaar geleden. Ook zijn er meer signalen van ‘evergreening’, waarbij fabrikanten met kleine aanpassingen bestaande medicijnen langer onder patent houden. Dat blijkt uit de Horizonscan Geneesmiddelen van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Borstkankermedicijn trastuzumab-deruxtecan voor meer patiënten
Het geneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu), voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker, kan worden vergoed uit het basispakket voor de zorgverzekering als de fabrikant na onderhandelingen een fors lagere prijs vraagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Toename aantal meldingen bijwerkingen warenwetmiddelen
Bij het gebruik van warenwetmiddelen zijn vorig jaar 185 klachten gemeld over bijwerkingen, dat is 27% meer dan in 2023. De meeste meldingen gingen over multivitamines, warmtesmeermiddelen en het middel DroomSap. Dat blijkt uit het jaarrapport van Bijwerkingencentrum Lareb.
Gebruik azitromycine herzien om antibioticaresistentie tegen te gaan
In de productinformatie van azitromycine moet een waarschuwing worden opgenomen om het risico op antimicrobiële resistentie te benadrukken. Dit adviseert de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP na een herbeoordeling van het antibioticum.
Schadelijke stoffen en erg veel cafeïne in pre-workouts voor sporters
Sommige pre-workout supplementen bevatten schadelijke en verboden stoffen en zulke grote hoeveelheden cafeïne dat er mogelijk gezondheidsrisico’s ontstaan. Ook kan er wisselwerking optreden met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een analyse van 27 supplementen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zorginstituut gaat inzet personeel en milieu meewegen bij beoordelen zorg
Personeelsschaarste en milieu-impact gaan meewegen bij de toelating van zorg tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland, dat een drie jaar durende proef start die moet bijdragen aan betere beslissingen over de inzet van zorgpersoneel.
Grote hoeveelheid capsules en flesjes SARMs in beslag genomen
In een Utrechtse woning zijn duizenden capsules en flesjes met vloeistof aangetroffen met verboden dopingmiddelen. Deze zogeheten SARMs gebruiken sporters om hun prestaties te verbeteren. Dat meldt de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD).
Methotrexaat even effectief als prednison tegen longsarcoïdose
Patiënten met de ontstekingsziekte longsarcoïdose krijgen op dit moment als standaardbehandeling prednison voorgeschreven. Het geneesmiddel methotrexaat blijkt even effectief en heeft bij langdurig gebruik minder bijwerkingen dan prednison. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
CBG: nieuw bewaaradvies voor borstkankermedicijn ribociclib
Houdbaarheid en bewaarcondities van het geneesmiddel ribociclib (Kisqali), voor de behandeling van borstkanker, zijn aangepast. Apothekers krijgen het advies het medicijn tot maximaal tien maanden te bewaren in de koelkast (2 tot 8ºC). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Stabiliteitsstudie meropenem wint Opwijrda-prijs 2024
Paola Mian heeft de Opwijrda-prijs 2024 gewonnen met het artikel ‘Stabiliteit van meropenem in een draagbare medicatiecassette omgeven door koelelementen’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs voor de beste peer reviewed publicatie is gewonnen door Atiya Mohammad en de proefschriftprijs 2023/24 gaat naar Lisa-Marie Smale. De prijzen zijn vandaag uitgereikt op het PRISMA-symposium in Amsterdam.
Een ijzersterke formule toen, nu én in de toekomst
‘Europees beleid voor lagere prijzen weesgeneesmiddelen faalt’
Het Europees beleid om de prijzen omlaag te krijgen van weesgeneesmiddelen schiet tekort. Ook jaren na het aflopen van marktexclusiviteit blijven de prijzen van medicijnen voor zeldzame ziekten hoog en ontbreekt concurrentie. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, FAST en Zorginstituut Nederland.
ZN-formulieren vervallen voor bempedoïnezuur/ezetimib
Zorgverzekeraars laten per 1 mei 2025 de ZN-formulieren vervallen voor de geneesmiddelen bempedoïnezuur en bempedoïnezuur/ezetimib. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 mei 2025 met een recept komen ophalen in de apotheek. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Lichte toename gebruik digitale zorg, maar ook zorgen over privacy
Zorgverleners en zorggebruikers maken iets vaker gebruik van digitale middelen, zoals het patiëntenportaal of digitale schriftelijke communicatie. Ook zijn zij positiever over de impact van digitale zorg. Eén op de vijf artsen maakt inmiddels gebruik van AI. Dat blijkt uit de Monitor Digitale Zorg 2024 van het RIVM, Nivel en National eHealth Living Lab (NeLL).
Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride
Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.
KNMG start campagne tegen desinformatie in de spreekkamer
Artsen krijgen steeds vaker te maken met desinformatie: 85% van hen heeft onjuist geïnformeerde burgers in de spreekkamer. Dat blijkt uit onderzoek van artsenfederatie KNMG en isdatechtzo.nl, die met de bewustwordingscampagne ‘Gecheckt? Wel zo gezond!’ ernstige gezondheidsschade willen voorkomen.
Lithium te overwegen bij depressie en suïcidaliteit
Bij patiënten met depressie en suïcidaliteit zouden artsen een behandeling met lithium kunnen overwegen. Dit middel verlaagt waarschijnlijk het risico op suïcide. Dit staat in de herziene richtlijn Suïcidaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Nieuwe expertisecentra post-COVID starten in vier UMC’s
In de vier universitair medische centra LUMC, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht openen in de komende maanden post-COVID-expertisecentra voor volwassenen. Zorgverleners in deze zorgcentra werken aan een geïntegreerde aanpak voor post-COVID-klachten. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).