Alle nieuws
CZ onder verscherpt toezicht voor niet naleven zorgplicht
CZ staat onder verscherpt toezicht omdat de zorgverzekeraar onvoldoende heeft gedaan om de wachttijden in de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die voor het eerst een zorgverzekeraar onder verscherpt toezicht stelt.
'Zorgverzekeraars moeten beleid CDK4/6-remmers staken'
Alle zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moeten het preferentiebeleid staken voor CDK4/6-remmers bij de palliatieve behandeling van hormoongevoelige borstkanker. Bij het aanwijzen van het voorkeursmedicijn is onzorgvuldig gehandeld en een eerlijke prijsvergelijking ontbreekt. Dat heeft de Rechtbank Gelderland bepaald in kort geding.
Zorginstituut adviseert prijsdaling voor medicijn beenmergkanker
Het geneesmiddel cilta-cel (Carvykti), voor de behandeling van beenmergkanker, kan uit het basispakket voor de zorgverzekering worden vergoed als de fabrikant de hoge vraagprijs minstens 35% laat zakken. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan VWS-minister Fleur Agema.
Tekortenbesluiten hebben effect op beschikbaarheid medicijnen
Apotheken, groothandelaren en fabrikanten mogen bij een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland halen. Deze tijdelijke maatregel helpt bij het tegengaan van tekorten, maar niet alle partijen maken er gebruik van omdat er nog veel onduidelijkheden zijn. Dat concludeert het RIVM.
Dalende instroom mbo-opleidingen verpleegkunde en verzorgenden
De instroom in de mbo-opleidingen voor verpleegkunde en verzorgden blijft dalen. In 2019 zijn nog 7850 studenten gestart met de opleiding tot verzorgende, in 2024 waren dat er nog maar 4110. In dezelfde periode ging de instroom op de opleiding verpleegkunde van 8430 studenten in 2019 naar 7260 in 2024. Dat blijkt uit cijfers van de MBO Raad.
Aangepaste doseringen nifedipine en cefazoline bij zwangerschap
Omdat nifedipine tijdens de zwangerschap sneller wordt uitgescheiden, is het niet logisch dat zwangere vrouwen een lagere dosis kregen. Het nieuwe advies is om de dosering gelijk te trekken met de dosering van niet-zwangeren. Ook is de dosering van cefazoline aangepast voor zwangere vrouwen boven 80 kg. Dat meldt Moeders van Morgen Lareb.
'Overweeg tromboseprofylaxe bij kinderen met actieve colitis'
Overweeg tromboseprofylaxe bij kinderen die zijn opgenomen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn en een actieve colitis. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde in de herziene richtlijn.
Rechter bevestigt boete voor Leadiant voor hoge prijs CDCA
Geneesmiddelenfabrikant Leadiant heeft terecht een boete gekregen van ruim € 17 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het vragen van een veel te hoge prijs voor het medicijn CDCA-Leadiant. De ACM moet wel een nieuw besluit nemen over het handhavingsverzoek van Leadiant om op te treden tegen zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.
Eén pictogrammenset met medicijninformatie voor Nederland
Om het gebruik van geneesmiddelen te verduidelijken is vandaag een nieuwe standaard set pictogrammen voor Nederland gelanceerd. De meer dan vijftig afbeeldingen zijn ontwikkeld door het samenwerkingsverband ‘Samen naar Duidelijke Medicijnpictogrammen’. Iedereen die medicijninformatie ontwikkelt kan de set in Nederland gebruiken, meldt Stichting Health Base.
Vermoeidheid blijft bij meeste patiënten gelijk rond injectie biological
Bij de meeste patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor ontstekingsreuma verandert vermoeidheid in de dagen rond de injectie niet. Sommige patiënten ervaren een toename in vermoeidheid en andere een afname na de injectie. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en de Sint Maartenskliniek.
IGJ roept zorgaanbieders op voorzichtig te zijn met generatieve AI
Zorginstellingen en zorgverleners kunnen voordelen ervaren van generatieve AI, maar veel toepassingen zijn nog maar kort op de markt en kunnen onjuiste of onvolledig informatie produceren zoals een medicatiefout. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zorgverleners oproept zorgvuldig om te gaan met AI-producten.
Isotretinoïne inzetbaar bij kinderen met acne
Het gebruik van isotretinoïne is te overwegen bij jonge kinderen met acne. Dit staat in de herziene richtlijn Acne vulgaris.
Afslankpillen DynaPills en Meri bevatten gevaarlijke stoffen
De afslankpillen DynaPills en Meri-capsules, die worden aangeboden via Instagram en TikTok, bevatten gevaarlijke ingrediënten zoals sibutramine. De pillen kunnen ernstige bijwerken veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om deze afslankpillen niet te gebruiken.
‘Borstkankermedicijn pembrolizumab vergroot overlevingskans’
Jonge vrouwen met triple-negatieve borstkanker en veel risico op terugkeer van de ziekte hebben een grotere overlevingskans als ze, naast een operatie, worden behandeld met pembrolizumab (Keytruda). In een herbeoordeling concludeert Zorginstituut Nederland dat deze immunotherapie voortaan kan worden vergoed door zorgverzekeraars.
RIVM: ongekende stijging kinkhoestmeldingen in 2023
In 2023 kregen meer mensen in Nederland een ziekte waartegen gevaccineerd wordt vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan in 2022. Vooral bij kinkhoest nam het aantal meldingen enorm toe. Dit komt doordat er in een deel van 2022 nog coronamaatregelen waren, zoals afstand houden, meldt het RIVM.
Zorginstituut adviseert lagere prijs voor medicijnen multipel myeloom
Voor geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van multipel myeloom, zoals daratumumab, carfilzomab en isatuximab, moet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een lager prijs afspreken met de fabrikanten. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
ACM: verplicht het openstellen van digitale informatiesystemen
Door signalen dat de ICT-markten in de zorg niet goed functioneren moeten leveranciers verplicht worden hun informatiesystemen open te stellen voor koppelingen met andere leveranciers en zorgaanbieders. Doel is innovatie stimuleren, lagere administratieve lasten en betere zorg. Dat adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan het ministerie van VWS.
Toename langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden
Bijna 35% van de gebruikers van sterkwerkende opioïden op voorschrift van de huisarts, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, kreeg voor meer dan drie maanden verstrekt. Dat blijkt uit de themarapportage Opioïden van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Ook Eerste Kamer stemt voor verbod op designerdrugs
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer gestemd voor een verbod op nieuwe psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd. Met dit besluit vallen hele stofgroepen met dezelfde chemische basisstructuur onder de Opiumwet en zijn veelvoorkomende designerdrugs bij voorbaat verboden, ongeacht de specifieke samenstelling, meldt VWS.
Helft vrouwen ervaart ernstige pijn tijdens plaatsing spiraal
De helft van de vrouwen die een koper- of hormoonspiraal hebben of in de afgelopen vijf jaar hadden, ervaarde ernstige tot ondraaglijke pijn tijdens het plaatsen hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van Stichting Ava, landelijke cliëntenorganisatie voor vrouwen, trans en non-binaire personen met een baarmoeder in de reproductieve leeftijd.