Alle nieuws
Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine
Het geneesmiddel fenfluramine (Fintepla), voor de behandeling van epileptische aanvallen bij het dravetsydroom of lennox-gastautsyndroom, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller
Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.
Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet
In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.
NHG: morfine en oxycodon zijn eerste keus sterkwerkend opioïd
Morfine en oxycodon zijn onder de sterkwerkende opioïden de voorkeursmiddelen bij de behandeling van acute nociceptieve pijn. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene Standaard Pijn.
BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst
Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.
Nieuwe werkafspraken over wisselen inhalatiemedicatie
Over het wisselen van inhalatiemedicatie hebben organisaties die betrokken zijn bij longzorg nieuwe werkafspraken gemaakt. Die moeten duidelijkheid geven aan apotheker, patiënt, voorschrijver en zorgverzekeraar over de voorwaarden waarop gewisseld kan worden.
IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels
Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.
PRAC: risico's ongeboren kind bij topiramaatgebruik
Topiramaat geeft mogelijk een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen bij een ongeboren kind. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert een zwangerschapspreventieprogramma te starten voor dit middel.
Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg
Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel
Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen
Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.
Positief advies over vergoeding van midazolam
Oromucosale toediening van midazolam (Midazolam Xiromed), voor de behandeling van epilepsie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg
Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.
Farmanco: omzetten Plenadren naar Efmody niet wenselijk
Plenadren-tabletten 5 mg en 20 mg met gereguleerde afgifte (MGA) kunnen niet worden omgezet naar Efmody-capsules (MGA). Deze producten zijn niet uitwisselbaar. Dat meldt KNMP Farmanco.
Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven
Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Ondanks grotere uitstroom meer werknemers in de zorg
In zorg en welzijn zijn er 21.000 werknemers bijgekomen tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. De uitstroom is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom, maar per saldo nam het aantal werknemers nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Mogelijk geen bijsluiter in verpakkingen van Hemlibra
In sommige verpakkingen van Hemlibra (emicizumab) ontbreekt mogelijk de bijsluiter. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners de verpakkingen te controleren en als het nodig is zelf de (digitale) bijsluiter aan patiënten mee te geven.
Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking
Kruidenproducten en voedingssupplementen met fyto-oestrogene werking veroorzaken bijwerkingen, zoals maag-darmklachten en huidklachten. Dat blijkt uit onderzoek naar meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Langer thuis wonen met een traplift
Onze woning is een veilige plek van comfort, herinneringen en veiligheid. Hier willen we het liefst zo lang mogelijk blijven wonen, maar wat als de trap een uitdaging wordt en verhuizen de enige optie lijkt? Dan kan een traplift dé oplossing bieden. Een traplift zorgt voor zelfstandigheid en de mogelijkheid om langer in uw vertrouwde woning te blijven wonen. In dit artikel leest u welke vier mogelijkheden er zijn om een traplift aan te schaffen.
'Sluis voor dure medicijnen zorgt voor meer gezondheid'
Het gecontroleerd toelaten van de duurste geneesmiddelen tot het basispakket bespaart kosten en beperkt de verdringing van andere ziekenhuiszorg. Ook levert deze zogeheten sluisprocedure meer gezondheidswinst op. Dat blijkt uit onderzoek van Equalis, in opdracht van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Voorschrijven zware pijnstillers door huisartsen blijft stabiel
Het aantal patiënten dat opioïden voorgeschreven kreeg in de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost is in 2022 ongeveer gelijk gebleven met de jaren ervoor. In huisartsenposten kregen jongere volwassenen verhoudingsgewijs vaker opioïden dan in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.