Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

PW43 - 19-10-2023
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.
EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het EMA benadrukt dat er geen bewijs is dat de vervalste pennen aan patiënten zijn verstrekt door legale apotheken. “Er zijn geen meldingen dat patiënten schade hebben ondervonden door deze vervalste middelen”, aldus het medicijnagentschap. De vraag naar Ozempic is wereldwijd enorm toegenomen en heeft tot flinke tekorten geleid doordat het steeds vaker ook als afslankmiddel wordt gebruikt.

De vervalste pennen zien er volgens het EMA niet hetzelfde uit als de originelen en zorgverleners in Europa worden daarom op het hart gedrukt extra alert te zijn als ze Ozempic-pennen aanschaffen en aan patiënten verstrekken.  “Apothekers moeten de pennen voordat ze worden verstrekt goed controleren en patiënten adviseren hoe ze vervalsingen kunnen identificeren”, aldus het EMA, dat voor dat laatste verwijst naar de website van de Duitse geneesmiddelenautoriteit waar foto’s en nadere informatie staan. Zorgverleners moeten er bij patiënten bovendien op aandringen geneesmiddelen alleen van erkende apotheken te betrekken.    

Niet volgens GDP  

Geneesmiddelautoriteiten in Duitsland en Oostenrijk hebben in een verklaring laten weten dat de betrokken handelaren niet volgens GDP (good distribution practices) hebben gehandeld door niet de juiste procedures te volgen en veiligheidseisen na te leven. Het EMA zegt de ontwikkelingen nauwgezet te volgen en met updates te komen als daar aanleiding voor is.

De kwestie wordt op dit moment verder onderzocht door de Europese geneesmiddelautoriteiten en de politie, met hulp van het EMA. Groothandelaren en apotheken in de betrokken landen zijn gewaarschuwd voor verdachte aanbiedingen voor Ozempic, evenals distribiteurs in de hele EU.   

 

Document acties

Back to top