Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Friese ziekenhuizen zetten plaszak in tegen watervervuiling

21-07-2023
Om te voorkomen dat contrastvloeistof in het rioolwater terechtkomt, krijgen patiënten van de vier Friese ziekenhuizen die een CT-scan met contrastvloeistof hebben gehad voortaan een speciale plaszak mee naar huis. Dit is onderdeel van een uitgebreid pakket aan duurzaamheidsmaatregelen van de ziekenhuizen.
Friese ziekenhuizen zetten plaszak in tegen watervervuiling

Met de maatregelen willen de vier Friese ziekenhuizen ( Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe, Tjongerschans en Antonius) negatieve milieu-effecten van activiteiten in de zorg verminderen. Dit doen ze onder meer door zich te committeren aan Green Deal 3.0 ‘Samenwerken aan duurzame Zorg’. In Nederland komt jaarlijks zo’n 30 ton contrastvloeistof in het riool - en uiteindelijk ook in het grond- en oppervlaktewater - terecht.

“De zorg heeft een belangrijke opdracht als het gaat om verduurzaming. Het verminderen van medicijnresten in het oppervlaktewater is daar onderdeel van”, aldus de raden van bestuur van de Friese ziekenhuizen. “Door verder te kijken dan onze eigen ziekenhuismuren en onze krachten te bundelen, kunnen we samen echt een verschil maken in Friesland.”

De contrastvloeistof die patiënten soms voorafgaand aan een CT-scan krijgen toegediend kan geen kwaad in het lichaam, maar bevat stoffen die moeilijk afbreken in het milieu. Hierdoor hopen ze zich op in het water. Dit kan gemakkelijk worden voorkomen door patiënten plaszakken mee te geven.

“We vragen hen of zij thuis de eerste vier keer in een zak willen plassen. In de zak zit materiaal dat ervoor zorgt dat de urine direct na het plassen stolt. De zakken zijn hierdoor simpel en hygiënisch in gebruik en kunnen bij het restafval”, aldus CT-laborant Jurriaan Kamphuis van het MCL.

Patiënten positief

Ziekenhuis Antonius deed mee aan een landelijke proef met de plaszak, waaruit bleek dat patiënten hier positief op reageren en graag willen bijdragen aan een beter milieu. Voorlopig krijgen eerst alle poliklinische patiënten die een CT-scan krijgen en contrastvloeistof innemen, de plaszakken aangeboden. Na evaluatie gaan de Friese ziekenhuizen eind dit jaar bekijken of ze de plaszakken ook kunnen meegeven aan opgenomen patiënten en patiënten die worden onderzocht met andere beeldvormende technieken.

Document acties

Back to top