Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Merkpil vervangen door generiek levert geen gevaar op'

18-12-2015
Wanneer een patiënt overstapt van een spécialité naar een generiek middel, ondervindt hij dezelfde schommelingen in blootstelling (AUC) aan de werkzame stof als bij gebruik van het merkproduct. Dat geldt ook voor de variatie van het tijdstip waarop de maximale concentratie wordt bereikt (Cmax). Nederlandse onderzoekers (Yu et al.) schrijven dat op 17 november in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Ze komen tot deze conclusie na een retrospectieve heranalyse van negen vergelijkbare bio-equivalentiestudies naar alendronaat (n=96), atorvastatine (n=63), ciclosporine (n=137), ebastine (n=42), exemestaan (n=56), mycofenolaat mofetil (n=80) en ropinirol (n=34). Deze waren ingediend bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen bij de registratie van genoemde geneesmiddelen.

Dit geldt alleen niet voor ropinirol. De wetenschappers vonden bij het generieke product een tweemaal grotere interindividuele variatie van de Cmax vergeleken met het spécialité. Bij mycofenolaat mofetil daarentegen zagen ze bij de generieke formulering minder spreiding dan bij het merkpreparaat.

Document acties

Back to top