Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP en NPCF nemen budgetpolis op de korrel

PW Magazine 50, jaar 2015 - 10-12-2015
“De budgetpolis is patiëntenbedrog en perkt de vrije apothekerskeuze in”, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een brief aan de Tweede Kamer.
KNMP en NPCF nemen budgetpolis op de korrel

Het is volgens de KNMP slecht voor de kwaliteit van zorg dat patiënten met een budgetpolis hun herhaalmedicatie moeten ophalen bij een door de zorgverzekeraar aangewezen apotheek. Verder vindt de KNMP dat de basiszorg voor iedereen gelijk hoort te zijn, ongeacht de keuze van de zorgverzekeraar.

De NPCF deed een oproep aan Zorgverzekeraars Nederland om haar leden te laten stoppen met de budgetpolissen. Volgens de patiëntenfederatie moeten verzekerden met een budgetpolis soms veel zelf betalen na een ziekenhuisopname. Ook zouden ze last hebben van lange reis- en wachttijden voor zorg in ziekenhuizen. Verder zijn veel verzekerden zich volgens de NPCF niet bewust van de risico’s, die blijken immers pas wanneer zij ziekenhuiszorg of medische specialistische zorg nodig hebben.

Document acties

Reacties

10-12-2015 18:11
D.T. Hendriksz zegt:

De restitutie polis is in essentie niet veel beter dan de budget of in natura polis. Ook de Minister ging vandaag tijdens het OA in de fout door te stellen dat je met een Restitutie polis overal terecht kan en de afgenomen zorg vergoed krijgt.
Niet dus. De restitutie polis vergoed tot het marktconforme tarief en alles wat daarboven zit moet de verzekerde zelf bijbetalen. Dat kan enorm oplopen. Afname bij de gecontracteerde zorgaanbieder voorkomt dat risico. Die zorgaanbieder krijgt van de restitutie verzekeraar het marktconforme tarief.
Er zijn nu restitutie verzekeraars die schermen met vergoeding tot het echte marktconforme tarief. Wat dat is wordt niet kenbaar gemaakt.
NPCF en KNMP zullen zich daar toch eens in moeten verdiepen. Nu wekken zij valse verwachtingen bij verplicht verzekerden.
De Tweede Kamer liet het hier ook afweten. Ze gingen mee met de denkfout van de Minister of lieten zich gewillig het bos insturen.
En niet vergeten; omzetplafonds gelden ook voor restitutie verzekeraars! BKZ geldt immers voor de hele zorg!

Back to top