Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ex-CEO Turing Pharmaceuticals gearresteerd

22-12-2015
De 32-jarige voormalige CEO van het farmaceutische bedrijf Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, is door de Amerikaanse FBI gearresteerd op verdenking van fraude. Volgens de aanklager heeft hij een bankroet van zijn inmiddels opgeheven hedgefund MSMB Capital Management geprobeerd te voorkomen door aandelen te gebruiken van zijn biotechnologiebedrijf.

Shkreli is daarom eerder dit jaar ontslagen door de Raad van Bestuur van Turing. Het bedrijf kwam in september in het nieuws omdat Shkreli als CEO van een ander biotechnologiebedrijf, Retrophin, de prijs van het geneesmiddel Daraprim verhoogde met 5000%. De prijs van deze pillen, die vooral worden gebruikt door patiënten met HIV en kanker, steeg daardoor van $ 13,50 naar $ 750 per stuk.

De Amerikaan wordt ervan beschuldigd beleggers een verkeerde voorstelling van de financiële situatie te hebben gegeven. Van de inleg van $ 3 miljoen in zijn hedgefonds bleef na verkeerde beleggingen $ 331 over. Shkreli ontkent de beschuldigingen en is na een betaling van een borgsom van $ 5 miljoen vrijgelaten. Ook zijn advocaat wordt beschuldigd van fraude.

Na de prijsverhoging van Daraprim kreeg Shkreli veel kritiek, onder andere van het Amerikaanse Congres en twee kandidaten voor het presidentschap Hillary Clinton en Bernie Sanders. Sanders weigerde onlangs een campagnegift van hem van $ 2700 en doneerde dit geld aan een HIV-kliniek.

Op een congres deze maand zei Shkreli dat als hij het nog een keer mocht overdoen, hij de prijs van Daraprim nòg meer zou hebben verhoogd: “Mijn aandeelhouders verwachten winstmaximalisatie van me.”

Document acties

Back to top