Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections

Politiek & Overheid

Schippers: 30% minder mensen met depressie

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dat het aantal mensen met depressie in 2030 met 30% is gedaald. Ze heeft met negentien partijen een akkoord getekend om deze aandoening landelijk aan te pakken.

Algemeen, Politiek & overheid 15-02-2017

Schippers stelt maximum norm vitamine B6

Een te hoge inname van vitamine B6 (pyridoxine) kan leiden tot zenuwaandoeningen in armen en benen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat daarom een maximale dagdosering van 21 milligram voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet.

Algemeen, Politiek & overheid PW3 - 11-01-2017

NZa: twee jaar langer experimenteren

Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen vanaf 1 januari 2017 twee jaar langer experimenteren met zorg die niet past binnen de bestaande zorgprestaties. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid PW1/2 - 06-01-2017

Meldpunt geneesmiddelentekorten van start

Het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten is gisteren geopend. Farmaceutische bedrijven en handelsvergunningshouders kunnen er terecht om te melden dat ze de handel van een geneesmiddel stopzetten, onderbreken of in kleine hoeveelheden op de markt brengen, waardoor een tekort kan ontstaan.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW1/2 - 03-01-2017

Vergoeding daratumumab en eculizumab

Daratumumab komt in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen. Eculizumab blijft vooralsnog in het basispakket.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW1/2 - 02-01-2017

Experimentele therapie borstkanker in basispakket

Een experimentele behandeling van BRCA1-like borstkanker met oncolytica en stamceltransplantatie wordt vanaf 1 januari 2017 vergoed uit de basisverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW3 - 30-12-2016

4-Fluoramfetamine onder Opiumwet

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) komt vanaf 1 april 2017 op lijst I van de Opiumwet (harddrugs).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 16-12-2016

EU tegen dementie

Het is hard nodig om op Europees niveau onderzoek te doen naar de oorzaken en genezing van dementie.

Politiek & overheid PW49 - 08-12-2016

Informatie medicatiefouten sneller verspreiden door Europa

Door het delen van meldingen over medicatiefouten in Europa kunnen lidstaten eerder dan voorheen maatregelen nemen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) hebben besloten meer informatie te gaan uitwisselen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW45 - 02-11-2016

Onderzoek met kinderen

De mogelijkheden om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen en meerderjarige personen die niet voor zichzelf kunnen beslissen, is verruimd. Met dit voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Eerste Kamer vorige week ingestemd.

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 01-11-2016

PvdA wil marktwerking zorg afschaffen

De PvdA stelt in haar concept-verkiezingsprogramma voor om de marktwerking in de zorg af te schaffen. De partij wil de mededingingswet aanpassen waardoor alle zorgverleners – zoals apothekers, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten – met elkaar mogen samenwerken.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW44 - 25-10-2016

Huisartsenpraktijk krijgt ton boete voor gesjoemel

Voor onjuiste declaraties en fouten in de administratie krijgt een huisartsenpraktijk in Lelystad een boete van € 100.000 opgelegd van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Politiek & overheid, Praktijkvoering 24-10-2016

ACM verbiedt aankoop Brocacef-apotheek

Brocacef krijgt geen toestemming voor de verkoop van een apotheek aan een franchisenemer van de eigen Benu-apotheekketen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn franchiseapotheken en Brocacef te nauw verbonden met elkaar. Brocacef moet als gevolg van de overname van Mediq 38 eigendomsapotheken verkopen.

Politiek & overheid 13-10-2016

VVD wil meerjarige contracten stimuleren

De VVD wil dat zorgverzekeraars veel vaker meerjarige contracten afsluiten met zorgverleners. “Op die manier kunnen zorgverleners investeringen doen om vernieuwingen mogelijk te maken en de zorg verder te verbeteren.”

Politiek & overheid 07-10-2016

Eerste Kamer stemt in met wet uitwisseling medische gegevens

Patiënten kunnen in de nabije toekomst eenvoudiger toestemming geven om medische informatie uit te wisselen met zorgverleners. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet die dat regelt: de wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid 04-10-2016

App voor gevaarlijke pillen

Red Alert is een app die gebruikers van uitgaansdrugs waarschuwt voor pillen die een extra groot risico vormen voor de gezondheid. Dat heeft staatsecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) gisteren bekendgemaakt bij de lancering van deze nieuw app.

Politiek & overheid 29-09-2016

Overheidscampagne tegen taboe op depressie

Depressie is in Nederland de meest voorkomende reden van ziekteverzuim, maar toch is het nauwelijks een gespreksonderwerp. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil dit veranderen en start daarom een landelijke publiekscampagne over depressie.

Politiek & overheid PW40 - 29-09-2016

Rechter bekrachtigt boetes uitstel generiek

Innovatieve en generieke fabrikanten die afspreken te wachten met het op de markt brengen van een generiek zijn terecht beboet door de Europese Commissie. Dat heeft de Europese rechter bevestigd in een uitspraak in de Lundbeck-zaak.

Politiek & overheid PW39 - 29-09-2016

Subsidie antibiotica

Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica investeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid de komende vier jaar ruim € 6 miljoen. Dat heeft zij vorige week bekendgemaakt in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het bestrijden van antibioticaresistentie.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW39 - 28-09-2016

Schippers investeert miljoenen in nieuwe antibiotica

Voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica investeert minister Edith Schippers van Volksgezondheid de komende vier jaar ruim € 6 miljoen. Dat heeft zij gisteren bekendgemaakt in New York, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het bestrijden van antibioticaresistentie.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-09-2016 1 reactie

Document acties

Back to top