Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Standaardisatie nodig in strijd tegen antibioticaresistentie’

24-07-2023
Wereldwijd moet er een standaardisatie komen voor het uiterlijk van antibiotica en moeten gebruikers betere informatie krijgen. Daardoor kan verkeerd gebruik worden teruggedrongen en antibioticaresistentie worden tegengegaan, menen onderzoekers van het Radboudumc.
‘Standaardisatie nodig in strijd tegen antibioticaresistentie’

De onderzoekers,  Annelie Monnier en Heiman Wertheim, brachten het antibioticagebruik in drie Aziatische en drie Afrikaanse landen in kaart en concludeerden dat veel mensen deze geneesmiddelen verkeerd gebruiken.

Mensen slikken de verkeerde antibiotica tegen een infectie met een bepaalde bacterie, gebruiken antibiotica tegen een ontsteking waar geen bacterie bij betrokken is, of als pijnstiller bij menstruatiepijn of spierpijn.

Volgens de onderzoekers, die hun resultaten publiceerden in The Lancet Global Health, komt dat onder meer door onduidelijkheid over de benaming en het uiterlijk van middelen en verpakking. “Daarom moeten we toe naar standaardisatie en betere informatie voor gebruikers”, vindt Monnier. “Zo kan consistent gebruik van kleuren en symbolen op pillen helpen.” Andere opties zijn logo’s en QR-codes op de verpakking; de QR-code verwijst dan naar een website met informatie over het medicijn. “Zeker omdat in deze landen vaak geen bijsluiter bij medicijnen zit. “

Met stickers die je op een medicijndoosje plakt is dat volgens Monnier ook makkelijker en sneller in te voeren dan veranderingen aan de pillen zelf. “In Thailand en Bangladesh kun je op de markt al met QR-codes betalen, dus ze gebruiken deze technologie daar al.”

Dat het wereldwijd doorvoeren van dergelijke aanpassingen een enorme, tijdrovende operatie is, mag volgens Wertheim geen beletsel zijn. “Peanuts vergeleken met de grootte van het probleem van antibioticaresistentie en de kosten die daarmee gepaard gaan. Het is haalbaar, kijk naar de coronapandemie toen we wereldwijd heel veel voor elkaar kregen in een kort tijdsbestek. Dat moet voor deze stille pandemie van antibioticaresistentie ook kunnen.”

Regelgevers

De onderzoekers zijn in gesprek met de betrokken instanties, zoals regelgevers en medicijnfabrikanten. Dat is een langzaam proces, weet Wertheim. “Tot voor kort zeiden ze: het enige dat wij kunnen doen is een waarschuwing op het doosje zetten. Wij denken dat er meer mogelijk is. Zoals bij zoveel dingen is duidelijkheid cruciaal. Daardoor begrijpen mensen het beter en krijgen ze meer handvatten om medicijnen juist te gebruiken.”

 

 

 

 

Document acties

Back to top