Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen

18-07-2023
Minister Ernst Kuipers van VWS wil in Europa het gesprek aangaan over de huidige Europese wetgeving die alle vormen van heruitgifte van geneesmiddelen tegenhoudt. De minister vraagt zich in een brief aan de Europese Commissie af of de beperkingen nog wel van deze tijd zijn, gezien uitdagingen als geneesmiddeltekorten en hoge zorguitgaven.
Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen

Geneesmiddelen die op een gecontroleerde wijze worden geretourneerd naar de apotheek, moeten opnieuw beschikbaar gesteld kunnen worden, mits de kwaliteit van het geneesmiddel en de veiligheid voor de patiënt zijn gewaarborgd, vindt Kuipers.

“In mijn ogen kan heruitgifte van geneesmiddelen, naast het tegengaan van verspilling, bijdragen aan het in enige mate verlichten van de huidige geneesmiddeltekorten en inspelen op de taak om geneesmiddeluitgaven te controleren”, aldus de minister. Geneesmiddelverspilling tegengaan is volgens hem bovendien een manier om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

Kuipers vestigt in zijn brief aan de Europese Commissie vooral de aandacht op de Falsified Medicines Directive. Hoewel de FMD effectief is gebleken in de strijd tegen vervalste geneesmiddelen en belangrijk is om veilig medicijngebruik in de Europese Unie te waarborgen, houdt deze ook alle vormen van heruitgifte tegen. “Ook al worden geneesmiddelen binnen de vervaldatum, in goede conditie en in de originele verpakking geretourneerd bij de apotheek, ze moeten nu allemaal worden weggegooid.”

Duurzame aanpak

De minister vindt het gezien de huidige ongekende geneesmiddeltekorten en het streven medicijnverspilling tegen te gaan noodzakelijk om de FMD opnieuw tegen het licht te houden. Daarbij benadrukt hij niet te willen morrelen aan de kern van de FMD en ook geen grootschalige heruitgifte van alle ingeleverde geneesmiddelen voor te staan, maar wil onderzoeken onder welke voorwaarden heruitgifte een veilige en gunstige optie is.

“Een duurzame aanpak van onze farmaceutische bevoorradingsketen is volgens mij onontbeerlijk om de toekomstige weerbaarheid van ons zorgsysteem veilig te stellen”, aldus Kuipers.

  

Document acties

Reacties

18-07-2023 13:44
K.G.J. Schneider (182360) zegt:

Ruim 80% van de geneesmiddelen kosten zo goed als niets. Het weer in de handel brengen zal meer geld kosten dan het oplevert. Heeft iemand de Minister al voorgerekend waar het break even point zit?

Back to top