Politiek & Overheid
Van Rijn neemt extra maatregelen tegen geneesmiddelentekorten
Voor coronagerelateerde geneesmiddelen wordt de wettelijke maximumprijs per direct losgelaten als een tekort dreigt en de prijs een belemmering vormt. Zo blijft Nederland als afzetmarkt aantrekkelijk en wordt het bij schaarste niet als laatste bediend. Dat schrijft minister voor Medische Zorg Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs
Fabrikanten en leveranciers die reclame maken voor niet-geregistreerde medicijnen met de claim dat ze helpen tegen het coronavirus kunnen hoge boetes verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) roept consumenten op alert te zijn op fraudeurs die nepgeneesmiddelen aanbieden via internet.
Emicizumab alleen in basispakket als prijs daalt
Het Zorginstituut Nederland adviseert om behandeling met emicizumab (Hemlibra) bij ernstige hemofilie alleen in het basispakket op te nemen na prijsdaling. Emicizumab was in de pakketsluis voor dure geneesmiddelen geplaatst. Van het dure middel zouden de behandelkosten maximaal gelijk moeten zijn aan die van de bestaande therapie bij patiënten met bloedingen en ernstige hemofilie.
Advies: meningokokken B-vaccin opnemen in GVS
Het meningokokken B (4CMenB) vaccin (Bexsero) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
Inspectie machteloos bij illegale medicijnhandel
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt jaarlijks tientallen meldingen van mogelijk illegale handel in geneesmiddelen, zoals de opioïden oxycodon en fentanyl, maar is vrijwel nooit in staat de verkopers aan te pakken. Dit schrijft dagblad Trouw.
Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing
Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is gereed en wordt volgens planning vrijdag 15 november opgeleverd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die samen met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een analyse maakte van de succesvolle EMA-lobbycampagne.
ACM: marktaandeel biosimilars nog kwetsbaar
Aflopende patenten en nieuwe concurrerende generieken hebben geleid tot dalingen van netto-inkoopprijzen van drie TNF-alfaremmers. Ziekenhuizen hebben hierdoor fors kunnen besparen, maar onzeker is of de concurrentie voldoende houdbaar is, waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Begroting: Bruins zet in op beschikbaarheid medicijnen
Om patiënten sneller te helpen aan nieuwe dure geneesmiddelen wordt jaarlijks een bedrag van € 10 miljoen gereserveerd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de begroting voor 2020 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Ook Zweden sluit zich aan bij medicijn-alliantie
Na Canada wil ook Zweden zich aansluiten bij het initiatief van Nederland om kennis over nieuwe geneesmiddelen te delen en een eerlijke prijs te realiseren. Dat meldt minister Bruno Bruins van Medische Zorg, na een ontmoeting met Lena Hallengren en Maja Fjaestad, de minister en de staatssecretaris van Gezondheid en Sociale Zaken.
Dabrafenib + trametinib niet in basispakket
Het is onduidelijk of een combinatietherapie bij huidkanker met dabrafenib en trametinib kosteneffectiever is dan de standaardbehandeling met immunotherapie. Het Zorginstituut adviseert minister Bruno Bruins van Medische Zorg daarom deze geneesmiddelen nog niet in het basispakket op te nemen.
Bruins dreigt met 'naming and shaming' farmabedrijven
Minister Bruins van Medische Zorg dreigt de namen bekend te maken van farmaceutische bedrijven die om onduidelijke redenen de prijzen van hun medicijnen extreem verhogen. Dat schrijft hij vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.
Apotheek Maarseveen failliet: IGJ stopt aanwijzing
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de aanwijzing op Apotheek van Maarseveen beëindigd omdat de rechtbank Midden Nederland de apotheek failliet heeft verklaard.
Bruins: markt faalt bij ontwikkeling nieuwe antibiotica
Er is in zekere mate sprake van marktfalen waar het gaat om de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen. Volgens Bruins is het voor de farmaceutische industrie lastig producten te ontwikkelen, “waarvan de bedoeling is dat ze niet worden ingezet”.
Fampyra per 1 september in het basispakket
Fampyra (fampridine) wordt per 1 september opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg neemt het advies van Zorginstituut Nederland over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Bossche apotheek brengt patiënten in gevaar’
In de Medsen Apotheek Kooikersweg in ’s-Hertogenbosch lopen patiënten risico op gezondheidsschade doordat de apotheek niet voldoet aan de richtlijnen en beroepsnormen. Van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet de apotheek binnen vier weken orde op zaken stellen.
Menzis wint strijd tegen MSD om prijsverhoging
Menzis hoeft een cholesterolverlagende combinatiepil Atozet van MSD niet te vergoeden omdat deze twintig keer duurder is dan de oude combinatie van de twee losse medicijnen ezetimib en atorvastatine. Dat oordeelde het Gerechtshof van Arnhem vorige week in hoger beroep.
Apotheker Bart Smals naar de Tweede Kamer
Bart Smals, apotheker in ’s-Gravenzande en VVD-fractievoorzitter in Delft, neemt vanaf 3 juli tijdelijk zitting in de Tweede Kamer.
Groothandel ontdekt vervalsingen Avastin
Bij een groothandel in Nederland zijn vier vervalste flacons ontdekt van het kankergeneesmiddel Avastin (bevacizumab, 25 mg/ml). Ze werden onderschept nog voor ze bij de apotheek terechtkwamen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
IGJ: onverantwoorde zorg in Apotheek Tholen
Apotheek Tholen voldoet niet aan wet- en regelgeving en de professionele standaard, waardoor het risico bestaat op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Relatief weinig klachten over apotheken
Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) kreeg in 2018 220 klachten binnen over apotheken. Deze gingen vooral over kwesties rond medische noodzaak. De farmaceutische zorg staat hiermee op de laatste plaats van de klachten top 10. De lijst wordt aangevoerd door de geestelijke gezondheidszorg.