Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Politiek & Overheid

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

RVS: versterking eerstelijnszorg is urgent

Verandering van de eerstelijnszorg is noodzakelijk en urgent, vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Door ontwikkelingen in de samenleving, op andere plekken in de zorg (ziekenhuizen, ggz, langdurige zorg) en in het sociaal domein staat de eerstelijnszorg nu namelijk onder druk. “Dit is zorgelijk”, aldus de RVS.

Politiek & overheid PW15 - 04-04-2023

ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen

Vanwege signalen over concurrentieverstorende praktijken heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. De ACM wil onder meer nagaan of voor een aantal geneesmiddelen excessieve prijzen worden gevraagd. De bedrijven zijn verplicht gegevens te verstrekken.

Industrie, Politiek & overheid 24-01-2023

‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’

VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-01-2023

Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics

Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 14-12-2022

Kuipers: kosten terhandstelling blijven in eigen risico

Het is niet wenselijk de kosten voor de terhandstelling uit te zonderen van het eigen risico, ook niet voor herhaalde terhandstellingen bij dezelfde patiënt. Deze uitzondering zal voor de meeste verzekerden geen financieel voordeel opleveren. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW50 - 07-12-2022

Boetes voor overname zonder toestemming NZa

Twee zorgaanbieders krijgen een boete van respectievelijk € 125.000 en € 65.000 omdat zij een overname hebben gedaan zonder voorafgaand goedkeuring te vragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid 30-11-2022

Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen

Elf nieuwe dure intramurale geneesmiddelen komen in de eerste helft van 2023 in aanmerking voor de sluisprocedure, die de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperkt. Dat schrijft Zorginstituut Nederland (ZIN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW48 - 23-11-2022

Marktplaats en IGJ samen tegen illegale medicijnen

Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaan samen de illegale handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terugdringen en de bewustwording bij kopers en verkopers vergroten. Dat hebben de toezichthouder en het online handelsplatform vandaag bekendgemaakt.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW47 - 14-11-2022

NZa waarschuwt: zorg is niet meer vanzelfsprekend

Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt heeft de zorg een kritisch punt bereikt: toegang tot zorg is niet meer vanzelfsprekend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die VWS oproept zorgprofessionals te helpen bij het kiezen in situaties van plotselinge krapte.

Algemeen, Politiek & overheid PW42 - 13-10-2022 1 reactie

Miljoenennota: Kuipers zet in op samenwerking en preventie

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden investeert het kabinet volgend jaar in intensiever samenwerken met zorgpartijen en gemeenten. Ook moet de organisatie van de basiszorg verbeteren en is meer focus nodig op gezond leven en preventie, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2023.

Algemeen, Politiek & overheid PW39 - 22-09-2022

Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland

Waar veel Europese landen al beschikken over de coronapil Paxlovid omdat ze direct met Pfizer hebben onderhandeld, wacht Nederland – dat zich aansloot bij een Europese inkoopprocedure – daar nog steeds op. Volgens het ministerie van VWS, dat ontkent de vertragende factor te zijn, was de fabrikant niet bereid Paxlovid via de gebruikelijke weg op de markt te brengen. “Inkopen met meerdere landen kost tijd, daar balen wij ook van.”

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW35 - 25-08-2022

Document acties

Back to top