Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN: Sibnayal niet opnemen in het GVS

25-07-2023
Het combinatiepreparaat kaliumcitraat en kaliumwaterstofcarbonaat (Sibnayal) voor de behandeling van distale renale tubulaire acidose (dRTA), hoeft niet te worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
ZIN:  Sibnayal niet opnemen in het GVS

Volgens het ZIN zijn er geen verschillen in de klinische effecten tussen Sibnayal en al beschikbare apotheekbereidingen. Bovendien zijn de apotheekbereidingen goedkoper. Het zorginstituut adviseert daarom om Sibnayal op te nemen in bijlage 3A van de Regeling Zorgverzekering, wat betekent dat het geneesmiddel niet wordt vergoed, maar wél de apotheekbereiding. Hierdoor houden dRTA-patiënten toegang tot behandeling met kaliumcitraat.

Het combinatiepreparaat kaliumcitraat en kaliumwaterstofcarbonaat met vertraagde afgifte (Sibnayal) is geregistreerd voor de behandeling van distale renale tubulaire acidose bij volwassenen, adolescenten en kinderen in de leeftijd van één jaar en ouder. dRTA is een ziekte waarbij patiënten te veel zuur in het bloed hebben, omdat een deel van de nier niet goed werkt. Het overschot aan zuur kan leiden tot gehoor- en groeiproblemen, braken, nierstenen en gebrek aan alertheid. Bij de erfelijke vorm van dRTA is ook vaak sprake van een te laag kaliumgehalte in het bloed, wat kan leiden tot spierzwakte en verlamming.

Vergoedingslimiet

Extramurale geneesmiddelen, zoals dit combinatiepreparaat, worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan. De hoogte van de vergoeding hangt af van de lijst waarop ze staan. Onderling vervangbare geneesmiddelen worden geclusterd op bijlage 1A. Hiervoor kan een vergoedingslimiet gelden. Unieke geneesmiddelen komen op bijlage 1B. Hiervoor geldt geen vergoedingslimiet. Er kunnen ook nadere voorwaarden gelden voor vergoeding. Dan komt een medicijn ook op bijlage 2.

Document acties

Back to top