Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Heerlijk leven

Pomphouders aan de Belgische grens zien vol afgrijzen klanten omrijden vanwege een benzineprijs die tot dertig cent onder de Nederlandse prijs ligt.

PW 14 - 08-04-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

Veilig gesprek

“Als patiënt merk ik dat ik een soort vertrouwensband opbouw met die apotheker en dat leidt tot een heel veilig gesprek …”

PW 13 - 01-04-2016 | door Wilma Göttgens

Pimpen

Eind vorig jaar verwierf Martin Shkreli de dubieuze titel ‘Most hated man in America’.

PW 12 - 25-03-2016 | door Léon Tinke

Duur dossier

In de ziekenhuizen waar ik werk komt een nieuw EPD/ZIS. Op zich een fijne ontwikkeling.

PW 11 - 18-03-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Angst overwinnen

Na het islamitische vrijdagmiddag-gebed word ik regelmatig door patiënten aangesproken op mijn uiterlijk, maar vooral op mijn kledingkeuze.

PW 10 - 11-03-2016 | door Nada Al-Rubaiee

Apotheeksoftware

Menig collega heeft mij al aangesproken – men kent mijn ICT-verleden – over de problemen met het apotheekinformatiesysteem (AIS). Er ontstaan, naast het AIS, steeds meer aanvullende pakketten die de lacunes opvullen. Denk aan logistieke modules als track and trace, herhaalmodules, financiële modules, zorg-inhoudelijke modules en ga maar door.

PW 9 - 02-03-2016 | door Jaap Dik

Eerlijk delen

Het is Thyrax wat de klok slaat. Ook na de hamsterweek komen er nog regelmatig vragen en verontruste telefoontjes. De emoties lopen soms hoog op; mensen maken zich zorgen en dat uit zich in vele vormen. Sommige patiënten zijn boos, andere gefrustreerd of letterlijk in tranen. De één gaat alle apotheken in de regio langs, in de hoop overal wat Thyrax bij elkaar te shoppen om het jaar door te komen, de ander wil zich nu nog niet te druk maken en “ziet het tegen die tijd wel”.

PW 8 - 26-02-2016 | door Esther Kuipers

Met mes op tafel

De verhoudingen tussen overheid c.q. maatschappelijke organisaties en farmaceutische industrie lijken zich te verharden.

PW 7 - 16-02-2016 | door Ruud Coolen van Brakel

Big Short

“Maar u móét mij nú Thyrax afleveren, anders dien ik een klácht tegen u in!” Als we al dachten in rustiger vaarwater te komen na 1 januari dan was dat een flinke misrekening.

PW 6 - 09-02-2016 | door Wilma Göttgens

Cuiusvis hominis est errare

“Lieke, jij bent apotheker, vind jij ook dat wij dokters ons werk zo slecht doen?” Het persbericht dat apothekers jaarlijks tien miljoen recepten moeten aanpassen omdat er zo vaak fouten inzitten, schiet bij veel artsen in het verkeerde keelgat.

PW 5 - 03-02-2016 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Uit het raam

In huize Tinke is het mijn wekelijks corvee om zaterdags de boodschappen in te slaan. In onze keuken hangt een prominente bestellijst die zich gedurende de week vult met de zeer specifieke en soms zonderlinge behoeften van mijn gezinsleden. Zolang ik die boodschappenlijst maar thuisbreng, blijft de huisvrede intact.

PW 4 - 28-01-2016 | door Léon Tinke

Grenzen van privacy

Toen ik een jaar geleden van start ging met het activeren van het elektronisch patiëntendossier (EPD) rezen bij mij al snel vele vragen over het daadwerkelijke belang hiervan. Een trigger om mij te verdiepen in deze nieuwe en mogelijk ingrijpende ontwikkeling.

PW 3 - 20-01-2016 | door Nada Al-Rubaiee

Contracten

Als eerste columnist van het jaar mag ik u een goed en voorspoedig 2016 wensen.

PW 1/2 - 15-01-2016 | door Jaap Dik

Timemanagement

Door: Esther Kuipers

‘Er is nooit genoeg tijd om alles te doen, maar er is altijd genoeg tijd om het belangrijkste te doen’ – Brian Tracy.

PW Magazine 51/52, jaar 2015 - 16-12-2015 | door Esther Kuipers

Wittejassencriminaliteit

Illegale geneesmiddelen hebben beduidend minder moeite de grens over te komen dan illegale vreemdelingen. Het aantal meldingen van verboden handel is in een paar jaar tijd verveelvoudigd en vooral intensivecare-artsen maken steeds vaker melding van gebruiksellende. Volgens Edith Schippers is de helft van alle via internet gekochte geneesmiddelen vervalst. Voor criminelen is het een interessante business: de potentiële verdiensten zijn hoger dan de handel in drugs, terwijl de pakkans en de straffen een stuk lager zijn. Geen witteboordencriminaliteit, geen witteneuzencriminaliteit, maar wittejassencriminaliteit.

PW Magazine 50, jaar 2015 - 09-12-2015 | door Ruud Coolen van Brakel

Doodeenvoudig

“Heeft u niet zo’n pil voor mij? U weet wel, die uit de krant. Dat-ie er al was en ik dacht: je kunt het maar vast in huis hebben.” Niet ondenkbaar dat u deze vraag vandaag of morgen krijgt aan de balie. Het initiatief van de NVVE voor een pil voor zelfeuthanasie is door velen met instemming ontvangen.

PW Magazine 49, jaar 2015 - 01-12-2015 | door Wilma Göttgens

Volkswagen

Heeft u een reisverzekeraar zichzelf wel eens op de schouders zien slaan voor de mooie reizen die wij maken? Of een autoverzekeraar zichzelf zien complimenteren met onze degelijke bolides? In een tijd van sjoemelsoftware en belastingontwijkende stekkerslurpers is het niet onlogisch dat verzekeraars daarmee niet op de foto willen.

PW Magazine 48, jaar 2015 - 25-11-2015 | door Léon Tinke

Drug executive

Veel mensen in mijn omgeving zijn niet-medici met interessant werk. Maar alleen uit hun hippe beroepsnamen als business development manager (verkoper), strategic account manager (ook verkoper) of sales executive (ook al verkoper) kan ik niet afleiden welke dagelijkse bezigheden ze uitvoeren.

PW Magazine 47, jaar 2015 - 18-11-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Slagen maken

“De tijd van mooie woorden is geweest, er moeten nu echt slagen worden gemaakt.” Dat vindt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Dat willen apothekers ook. En wel meteen per 2016.

PW Magazine 46, jaar 2015 - 10-11-2015 | door Gerben Klein Nulent

Geld terug

We worden de laatste tijd steeds weer verrast met nieuwe geld-terug-regelingen. De AIP is hoger dan de vergoedingslimiet en de patiënt zou het verschil moeten bijbetalen.

PW Magazine 45, jaar 2015 - 03-11-2015 | door Jaap Dik

Document acties

Back to top