Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menstruatiecup

Het is goed dat we het heel goed uitzoeken.

PW45 - 12-11-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.
Menstruatiecup

We zijn bezig deze meldingen goed in kaart te krijgen. Door de diversiteit, maar ook omdat vele andere zaken een rol kunnen spelen – zoals pilgebruik, koorts en stress – is dit een hele klus. Een gynaecoloog die ons adviseert, wees erop dat het moment van vaccinatie tijdens de cyclus relevant kan zijn. Een deel van de melders vragen we nu om aanvullende informatie.

Iemand vroeg: waarom prioriteer je niet op meldingen van zorgverleners? Die zijn zeker belangrijk, en de expertise van onze adviserende gynaecoloog is onontbeerlijk. Maar juist bij deze klachten is de ervaring van de vrouwen cruciaal, want de arts wordt niet altijd geconsulteerd. En natuurlijk, menstruatieklachten komen vaak voor, maar vrouwen weten heel goed wat nu mogelijk anders is dan anders. Sommige melders gaan daar gedetailleerd op in. Zo ontvingen we een nauwkeurige beschrijving hoe menstruatiebloed eruit zag in de menstruatiecup. Ik zal wel onder een steen hebben gelegen – nu postmenopauzaal, heb ik er niets meer aan – maar ik heb nooit geweten dat die bestond.

Begrijpelijk zorgen de meldingen voor ongerustheid. De link met onvruchtbaarheid is makkelijk gelegd, maar daarvoor is gelukkig nog geen aanwijzing. Maar juist vanwege deze ongerustheid is het goed dat we het heel goed uitzoeken.

Document acties

Back to top