Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

CO2-footprint

Van doses aerosol switchen naar poederinhalator bespaart veel CO2.

Een jaar geleden vreesde ik voor oncontroleerbare medicijntekorten als gevolg van de huidige crisis. Maar tot dusver lijken we redelijk gespaard in onze afhankelijke positie, waarbij we de meeste medicijnen in Azië laten produceren. Verandert dit na de crisis? Hoewel het totaal niet logisch of strategisch verstandig is, blijft het wel gewoon goedkoper. Zelfs nadat de spullen 20.000 km zijn vervoerd.

PW10 - 12-03-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Omschakelen

We helpen de patiënt met het omschakelen naar gesubstitueerde medicatie.

Dit jaar hebben nog meer zorgverzekeraars hun preferentiebeleid uitgebreid. Naar voorbeeld van enkele grote verzekeraars dachten nu ook de kleinere hun slag te moeten slaan. Lang leve de eerste maanden van het nieuwe jaar, waarin in de apotheek veel tijd besteed wordt aan het uitleggen van de substitutie geïnitieerd door de zorgverzekeraars. Zo ook de substitutie van de langwerkende insulines. Ik heb alweer menig geval voorbij zien komen.

PW9 - 05-03-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Boos

Ik voel weer een beetje hoop.

Gisteren was de uitvaart van een goede vriend. Hij laat een vrouw, drie kinderen en drie kleinkinderen na. Hij was 60 jaar en is gestorven aan COVID. Al vijf weken lag hij op de ic, en de situatie werd steeds uitzichtlozer. Maar hoe kon ik dat zeggen? Hoe vertelde ik het aan zijn familie, wat ik vanuit mijn medische achtergrond al wist? Ik wist en ik vreesde, maar kon niet vertellen wat eigenlijk steeds duidelijker werd. Hoop geven was mijn taak. Maar helaas kreeg ik gelijk.

PW8 - 26-02-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Afwijkend merk

Zelf betalen voor afwijkend merk, wordt heel bizar gevonden.

PW7 - 19-02-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier 1 reactie

Zorg ontregelen

De praktijk is dat menig preferente inhalator niet leverbaar is.

Vrijdagmiddag, kwart over vijf. Een van de artsen uit het centrum loopt de apotheek binnen. Of hij een morfinecassette kan meenemen voor de heer W. Die komt zo thuis uit het ziekenhuis voor palliatieve zorg. Een specialistisch team is al aanwezig om de pomp te installeren. We bespreken de mogelijkheden die er zijn met de Sendolor-zakken, kijken wat de voorraad is en kijken ook alvast of er een dormicumcassette in huis is.

PW6 - 12-02-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen 1 reactie

Nu

Juist nu kunnen apothekers bijdragen aan zorg voor kwetsbare patiënten.

Soms vind ik het niet zo erg dat er in deze periode bepaalde dingen worden afgeblazen, aangepast of uitgesteld. Drukke verjaardagen of andere verplichtingen die niet kunnen doorgaan; ik vind het persoonlijk niet altijd een straf. En natuurlijk heeft het ook nadelen, maar veel vergaderingen blijken online een stuk efficiënter te verlopen. Al blijft het me verbazen dat er steevast mensen zijn die inlogproblemen ervaren.

PW5 - 05-02-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Shirtwissel

Ja beste collega’s, ik heb de bijwerking gemeld.

Na enig aarzelen – wie is er nu geïnteresseerd in mijn huis-, tuin- en keukenklachten? – wil ik u deelgenoot maken van een zelf ervaren bijwerking. Sinds een halfjaar gebruik ik pilocarpine voor een droge mond. Dit kan ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen, en ik ervaar hoe hinderlijk dat kan zijn. Eten is lastig, en praten ook. En ja, praten doe ik nogal veel ...

PW4 - 29-01-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Kleine dingen

Goed om af en toe even een realitycheck te krijgen.

“Waar zal ik in mijn volgende column over schrijven? Iemand een idee?”, vroeg ik laatst tijdens de koffie. Ik liep al weken te malen over een goed onderwerp, maar er was nog niks bruikbaars boven komen borrelen.

PW3 - 22-01-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Zichtbaar

We moeten er in 2021 voor zorgen dat onze meerwaarde als apotheker zichtbaar is bij patiënten.

Ook aan het eind van 2020 was het zover: hamsteren. Waar het gros van de werkende Nederlanders lekker genoot van zijn kerstvakantie, was in de apotheek de drukte weer toegeslagen.

PW1en2 - 08-01-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Veilig maar boos

Terug in de tijd voor verbetering medicatieveiligheid.

Scenario 1: “Zo Claudia, sluit jij de patiënt even? Let op dat je de hechtingen netjes afmaakt.” Claudia, doktersassistent, kijkt verbaasd. “Maar dokter, dat heb ik nog nooit gedaan, dat mag ik helemaal niet!” “Jawel joh, ik heb daar echt geen tijd voor. Ik kom straks wel even kijken of het goed is gedaan. Als het niet lukt, roep maar even.” Met trillende vingers gaat Claudia aan het werk.

PW51/52 - 18-12-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker 1 reactie

Advies

Misschien kunt u dit soort vragen voortaan beter bij de apotheek stellen.

Laatst moest ik met mijn dochter van anderhalf jaar oud “even snel” naar de drogist om billendoekjes te halen. Anderhalf jaar betekent in haar geval goed kunnen lopen, vliegensvlug zijn en grijpgrage handjes hebben. De drogisterij met allemaal mooie kleurige artikelen op grijphoogte is dus altijd een exercitie die erg goed gemanaged moet worden. Met andere woorden: kind optillen en niet meer loslaten.

PW50 - 11-12-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier 1 reactie

Jurysport

Heel interessant wordt de betrouwbaarheid van de scores.

Als de Olympische Spelen volgend jaar doorgaan, zien we weer volop jurysporten zoals schoonspringen, dressuur en turnen. Maar wist u dat apotheekzorg ook tot de jurysporten behoort?

PW49 - 04-12-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Weerstand

Ik hoor iemand mopperen buiten bij de apotheek.

Veel mensen vragen naar vitamine D. Want in de krant staat dat het helpt tegen corona. Het stond ook in de Margriet en de buurvrouw had gezegd dat het echt heel belangrijk was.

PW48 - 27-11-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Hulp gezocht

We zijn volop mensen aan het werven om onze basis te versterken.

Eigenlijk wilde ik niet over COVID-19 schrijven, maar dat lijkt in deze tijd bijna onmogelijk. Onlangs mocht ik bij Nieuws-uur komen toelichten hoe wij ons als Bijwerkingencentrum Lareb aan het voorbereiden zijn op de veiligheidsbewaking van de nieuwe vaccins. Leuk natuurlijk, vooral omdat ik eindelijk een keer geïnterviewd zou worden door de in mijn ogen beste interviewer van Nederland op dit moment: Jeroen Wollaars.

PW 47 - 20-11-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Pil op maat

Wie weet staan 3D-printers in de verre toekomst gewoon bij patiënt thuis.

Ik herinner het me nog goed, de dag dat mijn toen 4-jarig zoontje uit het niets een acute astma-aanval kreeg. Hoe hij slap en grauw op schoot hing, één en al ademhaling, en uiteindelijk mee mocht met de ambulance. Hij bleek voor van alles allergisch te zijn en we moesten voor hem thuis een kleine apotheek aanleggen. Het managen van de verschillende puffers (hoeveel doses zouden er nog in zitten?), neusspray en antihistaminicum is zelfs voor mij, nota bene apotheker, een uitdaging. Gelukkig heeft onze thuisapotheek een online herhaalservice.

PW46 - 13-11-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Antibiotica

Wie weet dragen extra hygiëne en social distancing bij aan minder antibioticagebruik.

Antibiotica, wat zouden we zonder ze moeten? Veelvuldig worden ze voorgeschreven voor allerlei typen infecties. Ik las in een PW-nieuwsbericht dat er minder antibiotica zijn voorgeschreven, ook na de lockdown. Zou het dan toch zo zijn dat minder antibiotica nodig zijn dan we op dit moment gebruiken?

PW45 - 06-11-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Te kort

Er is geen tekort voor het aantal mensen met een mening.

Het was te kort. De adempauze, de tijd voor herstel, de periode van enigszins ‘normaal’. Veel collega’s konden gelukkig een paar weken op welverdiende vakantie gaan. Maar anderen, die dit voor september/oktober hadden ingepland, zaten in het beste geval twee weken in de regen thuis. In het slechtste geval zijn ze inmiddels opgeroepen om de nieuwe stroom patiënten te kunnen opvangen. We wisten het wel, in het najaar kwam golf nummer twee. Dat het al eind september zou beginnen, dát hadden we niet voorzien.

PW44 - 30-10-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Zelfzorg

Een denkbeeldige arm om uw schouder. Voelt u hem?

In deze door het coronavirus beheerste tijd lijkt het mij nuttig eens stil te staan bij het woord zelfzorg. Volgens de Van Dale luidt de definitie: zelf·zorg (de; v(m))1het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid

PW43 - 23-10-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Ander tabletje

Daar gaat de zorgvuldige farmacologie.

Ook bij mij komen met de jaren wat geneesmiddelen in beeld. Niets ernstigs gelukkig, maar ik moet wel s ’morgens en s ’avonds een tabletje innemen. Als apotheker doe ik niet moeilijk over het label.

PW42 - 16-10-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Allergisch

Lang niet alle patiënten zijn gerustgesteld.

Begin juli kwamen NRC en Zembla naar buiten met het bericht over paracetamolvervuiling. In hetzelfde artikel staat dat verschillende blootstellingsmarges worden aangehouden door de toezichthouders. Waar de ene instantie zes potentieel vervuilde pillen nog acceptabel vindt, vindt de andere instantie meer dan één pil per dag al een onacceptabel risico.

PW 40/41 - 02-10-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Document acties

Back to top