Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Goede buur

‘Gedoe’ klinkt makkelijker op te lossen, toch?

PW46 - 19-11-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en beherend apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam
Tijdens een inspiratiedag bij onze zuiderburen werd door een Belgische collega-apotheker het woord proximiteit geïntroduceerd.
Goede buur

Nu kun je dit woord opzoeken in de Dikke van Dale, maar daar zal je het niet terugvinden. Wanneer de Belgen spreken over proximiteit in de apotheek gaat het erom dat ze dicht bij de patiënt staan, een vertrouwde behandelrelatie hebben. Het wordt gezien als een voorwaarde om als gezondheidsproducent te kunnen werken.

Crea Bea’s die Belgen met hun taaltje! Als we gezondheid gaan produceren, betekent dit dat we ook binnen de farmacie een andere koers moeten gaan varen. Een dapper of juist dom besluit? In mijn ogen een goed besluit, waar voor onze beroepsgroep veel kansen zijn weggelegd. Er zijn inmiddels diverse kartrekkers binnen de farmacie op het gebied van bijvoorbeeld preventie, maar we zullen het verschil uiteindelijk domeinoverstijgend moeten gaan maken.

Dit vergt veerkracht en doet mij denken aan de laatste uitspraak van de Belgen die ik graag wil delen: de wet van behoud van gedoe. Natuurlijk, herkenbaar als het gaat om verandermanagement! In tegenstelling tot onze uitdrukking ‘wet van behoud van ellende’, klinkt het bij de zuiderburen alsof je dit wel kan doorbreken. ‘Gedoe’ klinkt makkelijker op te lossen, toch? En het goede nieuws is dat dit ‘gedoe’ altijd weer sturing geeft aan een koers in de juiste richting. Dus wat houdt ons dan nog tegen om gezondheid te gaan produceren? Let’s go!

Document acties

gearchiveerd onder: proximiteit
Back to top