Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Influencers

Een van de schadelijke stoffen is aan MAO-remmer verwante stof.

PW43 - 29-10-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Daar was hij dan: de enige echte Giel Beelen op de socials die ons meenam naar zijn innerlijke goeroe! Wie wil dat nu niet?
Influencers

In contact komen met je innerlijke zelf en daardoor meer contact kunnen maken met anderen. Wow, dat klinkt geweldig! Hij zei dat hij hulp kreeg van Shambala, een kruidenmengsel bestaande uit alcohol, Caapi en Bobinsana. Al snel kreeg dit item veel aandacht in Radar, waarna het ook bij andere talkshows belandde.

Het is totaal onduidelijk wat voor stoffen uit welke delen van de planten zich precies in welke concentratie in de oplossing bevinden. Iets wat wij ons als apothekers nauwelijks kunnen voorstellen. Een van de schadelijke stoffen waarvoor men waarschuwt is een aan een MAO-remmer verwante stof. MAO-remmers hebben op dit moment slechts een beperkte plek in de behandeling van depressie en parkinson. En niet voor niets, vanwege alle risico’s en bijwerkingen.

Ik blijf het bijzonder vinden hoe dit soort potentieel gevaarlijke kruidenmiddelen een weg vinden naar de consument, zonder nauwkeurige toetsing. Natuurlijk is er toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar dat valt in het niet bij een toetsing door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Hoeveel neemt de consument tot zich, waarvan hij de schade niet kan overzien? Al helemaal als je ziet hoe Beelen tijdens het Radar-interview de aanbevolen dosering van drie druppels toepast. Mijns inziens zitten daar wel vijftien druppels per keer in.

Document acties

Back to top