Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Spijtoptanten

Waarom jezelf wel laten vaccineren maar dat niet willen laten registreren?

PW26en27 - 02-07-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Je kunt op basis van het aantal meldingen van bijwerkingen niet zeggen hoe vaak iets voorkomt. Niet alles wordt gemeld …
Spijtoptanten

Desalniettemin wil je de meldingen van bepaalde bijwerkingen wel tegen de juiste achtergrondincidentie bekijken voor de context.

Daarvoor is het nu van belang te weten aan hoeveel mensen van een bepaalde leeftijd welk coronavaccin is gegeven. Anders kun je het aantal meldingen niet vergelijken met hoe vaak die aandoening normaal voorkomt bij die groep.

Daar liepen we onlangs tegenaan bij de analyse van trombosemeldingen. We hebben gekeken of het aantal meldingen mogelijk hoger was dan het aantal tromboses dat je verwacht dat optreedt zonder vaccinatie. We konden dit helaas niet per leeftijdsgroep zien, omdat niet bekend is hoeveel personen met welk vaccin in welke leeftijdsgroep gevaccineerd zijn. De registratie is nog niet volledig. Gelukkig wordt er hard gewerkt om dit op orde te krijgen.

Maar het zal hoe dan ook onvolledig blijven, omdat niet iedereen toestemming geeft voor registratie. Persoonlijk begrijp ik dat niet. Waarom jezelf wel laten vaccineren maar dat niet willen laten registreren?

Nu blijkt dat het niet hebben van een bewijs dat je het vaccin gehad hebt een belemmering is voor vakantie in het buitenland, zijn er de nodige spijtoptanten. Ze willen zich alsnog laten registreren. Heel mooi! Maar onderzoek naar veiligheid en effectiviteit, voor ons aller belang, zou toch genoeg reden moeten zijn om je te laten registeren?

Document acties

gearchiveerd onder: coronavaccin, meldingen
Back to top