Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaccineren

Een vertrouwde plek waar het naast curatieve zorg, ook draait om preventieve zorg.

PW38 - 24-09-2021 | door Linda van den Goor, VJA-bestuurslid en aios ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef
Vorige maand liep ik door de Sardijnse straten van Alghero waar ik tegen een mooi oud pand aanliep met daarop in sierlijke letters: La Casa della Salute.
Vaccineren

In het prachtige pand bleek een apotheek gehuisvest. Ik ben vast niet de enige apotheker die met plezier een kijkje neemt in een apotheek in het buitenland.

Ik vond het fascinerend hoe het eraan toeging in La Casa della Salute, het gezondheidshuis. Dit suggereert een bepaalde laagdrempeligheid. Iedereen kan naar binnen voor méér dan alleen medicijnen. Is dit niet wat wij in Nederland ook graag willen? Een vertrouwde plek waar het naast curatieve zorg, ook draait om preventieve zorg. Denk hierbij aan de grote rol van de apotheker bij vaccineren in andere Europese landen.

Wat de rol van de Nederlandse apothekers kan zijn bij het vaccineren, wordt momenteel bediscussieerd in de Tweede Kamer. Nu begrijp ik de minister van VWS wanneer hij zegt dat op dit moment, met alle bestaande GGD-locaties, het geen logische stap is om mensen alsnog naar de apotheek te laten gaan om een vaccin te halen. Wordt er met deze gedachte wel naar de toekomst gekeken? Moet deze discussie niet breder worden getrokken dan alleen de COVID-vaccinatie? Welke rol kunnen wij dan wél bewerkstelligen in ons ‘gezondheidshuis’?

Hugo, wij als jonge apothekers hebben genoeg ideeën en zouden graag met jou het gesprek willen aangaan.

Document acties

gearchiveerd onder: vaccineren
Back to top