Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Weggooien

Het argument “we kunnen de kwaliteit ervan niet garanderen” zal op een gegeven moment moeten verdwijnen.

PW35 - 03-09-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.
Weggooien

Reden dat de vaccins vernietigd dreigen te worden, is dat ze niet meer zouden voldoen aan Europese wet- en regelgeving. De vaccins zitten niet meer in de originele verpakking en zouden daardoor niet meer verstrekt mogen worden.

Als apotheker schrok ik hier behoorlijk van. Al jaren zijn we bezig met de vraag hoe we de farmacie kunnen verduurzamen, maar we slagen hier nauwelijks in. De initiatieven blijven hangen bij het bewustmaken van de patiënten, korte aflevertermijnen en monitoring bij dure geneesmiddelen of onderzoek naar heruitgifte van dure orale onconlytica.

Dit zet maar weinig zoden aan de dijk. Nog steeds worden veel geneesmiddelen teruggebracht bij de apotheek die linea recta worden vernietigd. Patiënten vragen ernaar, maar we kunnen het slechts beperkt uitleggen. Het argument “we kunnen de kwaliteit ervan niet garanderen” zal op een gegeven moment moeten verdwijnen en plaatsmaken voor echte duurzame alternatieven waarbij sprake is van minder spillage. Ik betwijfel echter of de gehele gezondheidszorg hier ook zo over denkt, als je bedenkt dat we over gaan naar verlengde aflevertermijnen.

Laten we in ieder geval niet moeilijk doen als we kijken naar het herverpakken van de vaccins. Ik hoop dat de vaccins. zeker in deze tijd, zonder moeite doorgestuurd kunnen worden naar Afrika.

Document acties

Back to top