Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijvangst

We ontvangen niet zo vaak meldingen van bijwerkingen als mensen middelen op internet hebben gekocht, terwijl het helaas waarschijnlijk wel steeds vaker voorkomt.

PW37 - 17-09-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Bij het bekijken van meldingen van bijwerkingen komen we soms meer op het spoor dan alleen bijwerkingen. Zo meldde een jonge vrouw een ernstige depressie en zelfmoordpoging na een dosisverhoging van methylfenidaat. De melder geeft aan dat ze de methylfenidaat heeft gekocht via medicijnen-kopen.net.
Bijvangst

Deze website, die er zeer professioneel uitziet, adverteert met de leus ‘Medicijnen zonder recept online bestellen’. Naast methylfenidaat zijn onder meer diverse pammetjes en benzo’s, diuretica, finasteride en tramadol te koop. De medicijnen, met name aangeboden aan klanten in Nederland en België maar ook voor andere Europese landen beschikbaar, zijn volgens de website afkomstig van Nederlandse apotheken. Wat uiteraard kolder is. De betalingen worden verricht met Bitcoins.

We ontvangen niet zo vaak meldingen van bijwerkingen als mensen middelen op internet hebben gekocht, terwijl het helaas waarschijnlijk wel steeds vaker voorkomt. Het is ook niet altijd makkelijk hiervoor uit te komen. Wij gaan uiteraard vertrouwelijk om met alle meldingen, en het is heel goed dat deze jonge vrouw heeft gemeld.

We hebben de inspectie op de hoogte gebracht. Die geeft aan dat het heel moeilijk is om internationale websites aan te pakken. EenVandaag heeft aandacht gevraagd voor de gevaren van illegale verkoop van receptplichtige geneesmiddelen.

Het is goed om voor de risico’s te blijven waarschuwen. Maar er zou toch meer mogelijk moeten zijn? Opdat zo’n bijvangst ook tot boevenvangst kan leiden?

Document acties

Back to top