Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Spoedbestelling per drone

Erasmus MC test onbemand vliegtuigje om verkeersdrukte te omzeilen

Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar als het aan poliklinisch apotheker Jan-Dietert Brugma ligt, zal de medische drone straks een belang­rijke rol spelen bij de bezorging van spoedmedicatie. “In Antwerpen, Zwitserland en Parijs vliegen ze al, zij het voor kortere afstanden.”

PW01/02 - 10-01-2020 | door Annemiek Veelenturf

Leefstijladvies hoort erbij!

Rotterdamse apotheker neemt farmadiëtist in dienst.

Er is veel belangstelling voor leefstijl – van bloedprikken tot afvallen –, merkt apotheker Didem Ozer-Altug. Ze pakt het onderwerp daarom steeds groter aan. Komend voorjaar: de ‘Week van de Leefstijl’ in haar apotheek.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Cindy Reinders

AIOS’en leren nadenken

Robert Flint inspireert ziekenhuisapothekers in spe.

Voor het ontwikkelen van de e-learning Kindergeneeskunde en voor zijn natuurlijke manier van onderwijs geven heeft ziekenhuisapotheker Robert Flint de Jan Glerum Award 2019 (Junior) gekregen van JongNVZA. “Hij stimuleert ons allen om na te denken over de toekomst.”

PW50 - 13-12-2019 | door Edwin Bos

Preventie ook taak apotheker

Fauzia Chitanie informeert patiënten over medicatie en leefstijl.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat negatieve imago van apothekers als ‘doosjesschuivers’, vindt Fauzia Chitanie. Daarom richt zij zich als zorgverlener actief op onder anderen hartpatiënten. Samen met de fysiotherapeut is ze onlangs een wandelgroep gestart.

PW49 - 06-12-2019 | door Frans van den Houdt

Van waarde voor mantelzorgers

Bijeenkomst met tips, weetjes en informatie over de apotheek.

Een praktische presentatie inclusief interactieve inhalatie- en oogdruppel-­instructies. Zo wist Jiske van de Bovenkamp mantelzorgers te informeren over de waarde van de apotheek. “Ze vonden het fantastisch, zo’n fictief kijkje achter de schermen.”

PW48 - 29-11-2019 | door Maarke Roelofs

Apotheker zonder zorgen

Ad van Eijsden runt mini-apotheek in verpleeghuis Sonneburgh.

Geen gedoe met zorgverzekeraars, geen preferentiebeleid. Apotheker Ad van Eijsden is heel content met zijn mini-apotheek in het Rotterdamse verpleeghuis Sonneburgh. “Ik kan voor 90% van de tijd met mijn vak bezig zijn.”

PW47 - 22-11-2019 | door Annemiek Veelenturf

Aan de balie in Denemarken

Anita Kort spendeert veel tijd aan patiënten.

Anita Kort studeerde farmacie in Groningen, kwam in een apotheek in Denemarken terecht vanwege de liefde en staat nu een groot deel van de dag aan de balie. Liever zou ze wat meer op de achtergrond werken, zoals projecten opzetten.

PW46 - 15-11-2019 | door Frans van den Houdt

Spillage moet stoppen

Platform PharmaSwap start circulaire uitwisseling tussen apothekers

Om verspilling tegen te gaan van dure geneesmiddelen heeft apotheker Piter Oosterhof, samen met apotheker Jelmer Faber, PharmaSwap gelanceerd: een besloten marktplaats waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.

PW45 - 08-11-2019 | door Edwin Bos

Mandaat én aanspreekpunt

Apothekers in Eemland willen met coöperatie gezamenlijk meer bereiken.

Formele samenwerking maakt het makkelijker om afspraken te maken met andere partijen, zegt voorzitter Jouk Snoek van de Apothekers Coöperatie Eemland. Zoals met de vele thuiszorgorganisaties over de toedienregistratie.

PW44 - 01-11-2019 | door Cindy Reinders

Mentor voor Syrische mentee

Gepensioneerd apotheker Henk Steunenberg begeleidt vluchteling.

Een gevluchte apotheker uit Syrië kan niet zomaar aan de slag in Nederland. Zijn diploma geldt hier als bachelor en dus moet hij nog een pre-master en master halen. Een Nederlandse mentor helpt hem daarbij.

PW43 - 25-10-2019 | door Frans van den Houdt

Talent zoeken en zelf opleiden

Apotheekmedewerkers met ambitie als oplossing voor personeelstekort.

Omdat apothekersassistenten door krapte op de arbeidsmarkt bijna niet te vinden zijn, neemt apotheker Kees Scheffers voortaan gemotiveerde medewerkers aan, die hij een opleiding Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) aanbiedt. “Door zelf te werven kan ik de beste kandidaten in huis halen.”

PW42 - 18-10-2019 | door Edwin Bos

Farmazorg in Polder Hofje

Sjef Küppers verleent apotheekzorg aan kwetsbare ouderen in minidorpje

Voor apotheker Sjef Küppers was de keuze om de farmaceutische zorg voor de ouderen van het Polder Hofje op zich te nemen snel gemaakt. “Vragen komen sneller op ons bordje dan in een gewone thuissituatie, waardoor we ook eerder kunnen ingrijpen.”

PW40/41 - 04-10-2019 | door Maarke Roelofs

Op de Veiligheidsmarkt

Amir Karbor geeft dorpsgenoten voorlichting tijdens lokaal evenement

De bewoners van het Gelderse Aalten hadden hun plaatselijke apotheker niet verwacht op de Veiligheidsmarkt, die voor het eerst werd gehouden. Dat was voor Amir Karbor des te meer aanleiding met hen het gesprek aan te gaan over – bijvoorbeeld – risicomedicatie voor valincidenten. “Het is fijn dat je je kennis kunt delen.”

PW39 - 27-09-2019 | door Annemiek Veelenturf

Vloggen voor transparantie

Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering van Apotheek Kaaikhof TV.

Apotheker Mustafa Yildirim ontwikkelt software en is actief op sociale media. Hij post video’s met uitleg over medicatie of vergoedingen en verschaft inzicht in gesprekken achter de schermen. Cliënten stellen nu sneller vragen.

PW38 - 20-09-2019 | door Cindy Reinders

Amerikaanse hospitality

Vernieuwde Apotheek Ridderveld neemt klantgericht concept Apple Store aan.

Geïnspireerd door de uiterst klantvriendelijke verwelkoming in een Apple Store, benutte Reggy Smith de verbouwing van Apotheek Ridderveld om een nieuw concept te introduceren. De cliënt gaat niet langer zelf naar de balie toe, maar wordt uitgenodigd door een medewerker.

PW37 - 13-09-2019 | door Maarke Roelofs

Buiken meten op Milan Festival

Veel onwetendheid onder Hindoestaanse bevolking over diabetes type 2.

Gewapend met meetlint was apotheker/epidemioloog Prem Adhien begin augustus present op het Haagse Milan Summer Festival om bezoekers bewust te maken van de gevaren van diabetes type 2. “Veel Hindoestanen zien diabetes als iets dat hun overkomt.”

PW36 - 06-09-2019 | door Annemiek Veelenturf

Apotheek zonder pillen

Diverse partijen slaan handen ineen om gezonde leefstijl te promoten.

Zorgverleners, diëtisten en bewegingscoaches in de wijk Schothorst in Amersfoort hebben de handen ineengeslagen om het belang van gezond voedsel en veel bewegen te promoten. Apotheek Orion speelt een belangrijke rol.

PW35 - 30-08-2019 | door Frans van den Houdt

Denken in mogelijkheden

Intervisie: apothekers leren wat zij zelf kunnen veranderen.

Als intervisiecoach spreekt apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl veel gedreven collega’s die zich willen ontwikkelen. Door te denken in mogelijkheden kunnen zij volgens hem nog meer bereiken. “Ook binnen het preferentiebeleid heeft een apotheker invloed.”

PW33/34 - 16-08-2019 | door Edwin Bos

Oog voor kind met eczeem

Vraag na waar crème of zalf moet worden aangebracht.

Praat niet alleen over het middel maar ook over de aandoening zelf, concludeert Judith Weiland, die met haar team twaalf keer in gesprek ging met ouders van kinderen met constitutioneel eczeem. “En geef vooral concrete smeeradviezen.”

PW31/32 - 02-08-2019 | door Cindy Reinders

Genderspecifieke bijwerkingen

Ziekenhuisapotheker Loes Visser wint als eerste niet-arts Corrie Hermannprijs.

Verschillen in bijwerkingen van geneesmiddelen tussen mannen en vrouwen bestaan, weet Loes Visser na jarenlang onderzoek in dit veld. “Geslacht is geen dichotome variabele”, zegt ze. “Dat is een versimpeling van de werkelijkheid.”

PW29/30 - 19-07-2019 | door Maarke Roelofs

Document acties

Back to top