Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Podcast: positief over medicijnen

Harm Geers vindt het erg leuk om over medicijnen te vertellen

PW1en2 - 08-01-2021 | door Frans van den Houdt
Benno Neeleman
De Apothekers Podcast van Harm Geers is sinds oktober 2020 in de lucht om mensen te doordringen van de positieve effecten van geneesmiddelen. “Ik laat horen dat de apotheker het verschil kan maken.”
Podcast: positief over medicijnen

Leuk, leerzaam en verslavend, vindt Harm Geers podcasts. Hij luistert er vaak naar, met als favoriet de Jocko Podcast van de Amerikaanse oud-Navy SEAL Jocko Willink over discipline en leiderschap. “Je leert moeilijke situaties oplossen, een ervaring die je later weer kunt toepassen in je eigen praktijk”, zegt Geers, werkzaam in Apotheek Bennekom. “Het fijne van een podcast is dat je tijdens het beluisteren andere dingen kunt doen, zoals autorijden of onkruid wieden. Heel efficiënt dus.”

Het perfecte medium om zijn positieve boodschap over geneesmiddelen mee uit te dragen, concludeerde hij, na zich al eens te hebben afgevraagd of er geen alternatief was voor het steeds vertellen van hetzelfde verhaaltje tegen dezelfde patiënten. “Een podcast kun je beluisteren en later weer terugluisteren, om goed te kunnen begrijpen hoe geneesmiddelen werken en waarvoor ze precies zijn. Ik richt me heel specifiek op een ziektebeeld, bijvoorbeeld boezemfibrilleren, en leg uit waarvoor bètablokkers zijn.”

Spontaniteit

Hij schrijft zijn teksten vooraf niet uit – voor de spontaniteit – zet alleen wat punten op papier. Hij begint te vertellen en verwerkt gaandeweg ook zijn eigen ervaring uit de apotheekpraktijk in het verhaal. Onderwerpen die hij behandelde zijn onder meer wisselingen, hartfalen en onderhoudsmedicatie, ziekte van Parkinson en Levodopa en statines en spierpijn. Rode draad in de ongeveer 25 minuten durende afleveringen is steeds dat medicijnen, in tegenstelling tot wat veel mensen op basis van mediaberichten denken, “hartstikke veilig zijn”.

Zijn luisteraars zitten in het hele land, zelfs in Vlaanderen ontdekte Geers. Hoeveel het er zijn is lastig vast te stellen. Na ruim een maand waren er zo’n vijfhonderd downloads en 150 vaste luisteraars via Spotify. “Er zit absoluut geen businessmodel achter. Mijn drijfveer is dat ik het heel leuk vind om over medicijnen te vertellen. Ik laat horen dat de apotheker het verschil kan maken.”

Harm Geers: “Het fijne van een podcast is dat je tijdens het beluisteren andere dingen kunt doen.”

Document acties

gearchiveerd onder: positieve effecten, Podcast, Harm Geers
Back to top