Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Mesoloog

Op zoek naar oorzaak van gezondheidsklachten

Een switch van de openbare farmacie naar mesologie. Deze keuze maakte Ingrid Giebels-Oomen ruim drie jaar geleden. “De behandeling van klachten bestaat uit meer dan alleen ‘pillen’.”

PW Magazine 44, jaar 2013 - 01-11-2013 | door C. Reinders (417112)

Kennis delen

Medicatie voor verstandelijk gehandicapten

Apotheker Tjeerd Wassenaar volgde een masterclass over medicatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zijn collega’s die deze masterclass volgden besloot hij de vereniging Apothekers Verstandelijk Gehandicapten op te richten. “Deze vereniging gaat begin volgend jaar officieel van start.”

PW Magazine 43, jaar 2013 - 25-10-2013 | door Marc de Leeuw

Overstap

Eerst openbaar, nu poliklinisch apotheker

Openbaar apotheker Eward Melis greep vorig jaar de kans om met enkele collega’s een nieuwe poliklinische apotheek op te bouwen bij het UMC Utrecht. “De raad van bestuur legde de lat hoog.”

PW Magazine 42, jaar 2013 - 17-10-2013 | door Frits Baltesen

Veelzijdig

Basic Pharma keurt generieke medicatie

Basic Pharma in Geleen ontwikkelt en produceert nieuwe producten en levert diensten aan andere bedrijven. “We zijn ontzettend veelzijdig”, zegt apotheker Bob Kool, managing director en chief bussiness officer van dit bedrijf.

PW Magazine 40/41, jaar 2013 - 04-10-2013 | door Marc de Leeuw

Voorbereid

Nieuwe apotheek klaar voor de toekomst

Met drie spreekkamers, een telefonist en een eigen central-filling-unit is de nieuwe Schager Apotheek klaar voor de toekomst. Apotheker Aouktje de Wolf werkte met een architect van buiten de sector en kocht zelf tafels en kasten op internet. “Als je kosten wil besparen, moet je niet wars zijn van een tweedehands bureau.”

PW Magazine 39, jaar 2013 - 27-09-2013 | door Edwin Bos

Interacties

Twintig jaar inzet voor medicatiebewaking

Ruim twintig jaar heeft Kees Jan Lastdrager, apotheek-eigenaar van de Zeeuwse Apotheek Souburg, zich ingezet voor het verbeteren van de medicatiebewaking als lid van de Redactiecommissie Medicatiebewaking (RCMB) van Stichting Health Base.

PW Magazine 38, jaar 2013 - 17-09-2013 | door Cindy Reinders

Zorgverzekeraar

Openbaar apotheker stapt over

Na meer dan tien jaar openbaar apotheker te zijn geweest, stapte Cynthia Regensburg over naar zorgverzekeraar VGZ. Ze kan daar dingen veranderen die meteen effect hebben op grote groepen patiënten. “Het is goed als een zorgverzekeraar een apotheker in dienst heeft.”

PW Magazine 37, jaar 2013 - 13-09-2013 | door Frits Baltesen 1 reactie

Boek

Apotheker beschrijft leven met kanker

Anneke Booij is apotheker en kreeg tweeënhalf jaar geleden opnieuw kanker. Sinds die tijd is ze thuis. Ze bundelde haar correspondentie met haar vrienden en familie in een boek. Ze vulde dit aan met beschouwingen over de zorgverlening die zij tot nu toe kreeg met haar achtergrond als apotheker.

PW Magazine 36, jaar 2013 - 06-09-2013 | door Frits Baltesen

Medicatiecheck

Zelfdenkend portaal adviseert over interventies

Medicatiebeoordelingen uitvoeren volgens de richtlijn is intensief werk. Benu-apotheker Henk Nooijens krijgt daarbij ondersteuning via de online service Benu Check. “Het systeem geeft suggesties voor interventies en vraagt na verloop van tijd of een advies heeft standgehouden.”

PW Magazine 35, jaar 2013 - 30-08-2013 | door Edwin Bos

Dynamisch

Cum laude gepromoveerd op PK-PD modeling

Apotheker Ashraf Yassen koos tijdens zijn opleiding bewust voor het onderzoek en later de industrie. Een veld waar naar zijn mening te weinig apothekers werken, terwijl ze juist daar een grote toegevoegde waarde kunnen hebben.

PW Magazine 34, jaar 2013 - 23-08-2013 | door Mike Nettekoven

Zeehonden

Drukke tijd voor apotheker Boskma

Juli en augustus zijn voor Romke Boskma het drukst, want dan heeft de zeehondencrèche Pieterburen de meeste huilers: 150 babyzeehonden. Deze ziekenhuisapotheker zette daar de medische zorg op en wordt nu wereldwijd gevraagd als expert: “Een zeehond verschilt niet zo veel van een mens.”

PW Magazine 32/33, jaar 2013 - 08-08-2013 | door Frits Baltesen

Leerbedrijf

Gespecialiseerde begeleiding voor stagiaires

Deskundig personeel is een vereiste om goede farmaceutische zorg te kunnen leveren. Mediq Apotheek Barentsen, dit jaar uitgeroepen tot het Beste Calibris Leerbedrijf, neemt stagebegeleiding daarom heel serieus. Volgens de jury is apotheker Adriaan Barentsen ‘met hart en ziel betrokken bij het opleiden’.

PW Magazine 30/31, jaar 2013 - 26-07-2013 | door Edwin Bos

Interactie-expert

Nederlandse G-Standaard voorbeeld in VS

Marianne le Comte, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP, is betrokken bij het opzetten van een interactie-bewakingssysteem in de VS. In Rockville, Maryland, introduceerde zij de Nederlandse G-Standaard en de werkwijze van het beoordelen van interacties.

PW Magazine 28/29, jaar 2013 - 12-07-2013 | door Cindy Reinders

Stagebegeleider

Kennismaken met de ziekenhuisfarmacie

Ziekenhuisapotheker Rolf Toornvliet begeleidt geregeld een stagiair, zelfs uit het buitenland. Hij vindt het mooi als hij een student kan motiveren om voor de ziekenhuisfarmacie te kiezen.

PW Magazine 26/27, jaar 2013 - 27-06-2013 | door Mike Nettekoven

Tranen

Marioline Devalle is apotheker bij Apotheek Naaldwijk. Zij ziet een duidelijk verschil tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Vrouwen hebben meer vragen en zijn emotioneler. “Vooral over de overgang. Het wordt onderschat wat die voor hen betekent.”

PW Magazine 25, jaar 2013 - 21-06-2013 | door Frits Baltesen

Risicofactoren

Leeftijd en geslacht onderdeel medicatiebewaking

Medicatiebewaking op risicofactoren vergroot de patiëntveiligheid. Apotheker Dorine Hazelzet van Apotheek Allart werkt sinds eind vorig jaar met een module die deze nieuwe vorm van medicatiebewaking mogelijk maakt. “Bewaken op risicofactoren is een belangrijke stap voorwaarts.”

PW Magazine 24, jaar 2013 - 14-06-2013 | door Edwin Bos

Hiv-expert

Industrieapotheker geeft hiv-nascholing

De behandeling van hiv loopt als een rode draad door de afwisselende carrière van apotheker Charles la Porte. Momenteel werkt hij als medical advisor op het gebied van hiv bij het farmaceutische bedrijf Janssen in Tilburg. “Een zeer afwisselende baan, waarin ik me in de breedste zin des woords bezighoud met de behandeling van hiv.”

PW Magazine 23, jaar 2013 - 07-06-2013 | door Marc de Leeuw

Stadsmens

Gemêleerd publiek bij Amsterdamse apotheek

Zwervers, yuppen en toeristen. Allemaal zijn ze klant bij de Amsterdamse Dam Apotheek. Apotheker Annemieke Hollander zit helemaal op haar plek. “Het diverse publiek zorgt voor een levendige sfeer in de apotheek.”

PW Magazine 22, jaar 2013 - 30-05-2013 | door Mike Nettekoven

Puzzelen

Beschikbaarheid geneesmiddelen groeiend probleem

Apothekers moeten kennis van bereidingen blijven houden. Door de groeiende problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen zullen zij hun expertise op dit gebied in de toekomst steeds vaker moeten inzetten, verwacht Doerine Postma, apotheker bij de KNMP.

PW Magazine 21, jaar 2013 - 24-05-2013 | door Marc de Leeuw

Medicatiebeoordeling

Samen met studenten werkwijze ontwikkelen

Medicatiebeoordelingen implementeren in de apotheek is een zeer intensief traject. Apotheker Samar Dijkman-Mardo van Service Apotheek Sorghvliet werkt daarom samen met farmaciestudenten. “Studenten selecteren de patiënten, leggen alles vast en beoordelen de medicatie samen met de apothekers.”

PW Magazine 20, jaar 2013 - 17-05-2013 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top