Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Leven moet eindig zijn

Student farmacie Nicky Cornelissen wint columnwedstrijd.

Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”

PW13 - 27-03-2020 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Snel hulp in de laatste levensfase

Palliatieve zorg 2.0: rust voor de patiënt.

Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.

PW12 - 20-03-2020 | door Annemiek Veelenturf

Robot voorkomt verspilling

We zetten een belangrijke stap naar duurzame zorg.

Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”

PW11 - 13-03-2020 | door Edwin Bos

E-learnings in het Afghaans

Apothekers met Afghaanse achtergrond steunen collega’s in thuisland.

Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.

PW 10 - 06-03-2020 | door Linda de Graaf

Medicatiebewaking verbeteren

MFB-structuur in apotheekinformatiesystemen vanaf november operationeel.

Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”

PW09 - 28-02-2020 | door Cindy Reinders

Samen afbouwen

Apotheker, huisarts en psycholoog begeleiden antidepressivagebruikers.

Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressiva­gebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”

PW08 - 21-02-2020 | door Frans van den Houdt

Drug rediscovery

Herontdekking van oud-molecuul.

Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.

PW07 - 14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Gezocht: bereidingsapparatuur

Frans Bosman zamelt spullen in voor farmacieopleiding in Oeganda.

Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.

PW06 - 07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Van proces naar patiënt

Value Based Healthcare gaat uit van behoefte aan farmaceutisch zorg

Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”

PW05 - 31-01-2020 | door Edwin Bos

Andere kijk op diabetes

Apotheker gooit eigen leefstijl om

Rogier Larik wil andere zorgverleners, collega’s en patiënten – ook op de Antillen – ervan overtuigen dat diabetes type 2 in grote mate omkeerbaar is met een aangepaste leefstijl. “Eén optimaal dieet bestaat echter niet.”

PW04 - 24-01-2020 | door Cindy Reinders

Het verhaal achter de patiënt

Florus Krijgsman heeft oog voor eenzame patiënten

‘Welzijn op recept’; apotheker Florus Krijgsman streeft ernaar dit minimaal één keer per maand voor te schrijven. Samen met huis­artsen verwijst hij patiënten die hierbij baat kunnen hebben door naar een welzijnscoach van de gemeente.

PW03 - 17-01-2020 | door Marc de Leeuw

Spoedbestelling per drone

Erasmus MC test onbemand vliegtuigje om verkeersdrukte te omzeilen

Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar als het aan poliklinisch apotheker Jan-Dietert Brugma ligt, zal de medische drone straks een belang­rijke rol spelen bij de bezorging van spoedmedicatie. “In Antwerpen, Zwitserland en Parijs vliegen ze al, zij het voor kortere afstanden.”

PW01/02 - 10-01-2020 | door Annemiek Veelenturf

Leefstijladvies hoort erbij!

Rotterdamse apotheker neemt farmadiëtist in dienst.

Er is veel belangstelling voor leefstijl – van bloedprikken tot afvallen –, merkt apotheker Didem Ozer-Altug. Ze pakt het onderwerp daarom steeds groter aan. Komend voorjaar: de ‘Week van de Leefstijl’ in haar apotheek.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Cindy Reinders

AIOS’en leren nadenken

Robert Flint inspireert ziekenhuisapothekers in spe.

Voor het ontwikkelen van de e-learning Kindergeneeskunde en voor zijn natuurlijke manier van onderwijs geven heeft ziekenhuisapotheker Robert Flint de Jan Glerum Award 2019 (Junior) gekregen van JongNVZA. “Hij stimuleert ons allen om na te denken over de toekomst.”

PW50 - 13-12-2019 | door Edwin Bos

Preventie ook taak apotheker

Fauzia Chitanie informeert patiënten over medicatie en leefstijl.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat negatieve imago van apothekers als ‘doosjesschuivers’, vindt Fauzia Chitanie. Daarom richt zij zich als zorgverlener actief op onder anderen hartpatiënten. Samen met de fysiotherapeut is ze onlangs een wandelgroep gestart.

PW49 - 06-12-2019 | door Frans van den Houdt

Van waarde voor mantelzorgers

Bijeenkomst met tips, weetjes en informatie over de apotheek.

Een praktische presentatie inclusief interactieve inhalatie- en oogdruppel-­instructies. Zo wist Jiske van de Bovenkamp mantelzorgers te informeren over de waarde van de apotheek. “Ze vonden het fantastisch, zo’n fictief kijkje achter de schermen.”

PW48 - 29-11-2019 | door Maarke Roelofs

Apotheker zonder zorgen

Ad van Eijsden runt mini-apotheek in verpleeghuis Sonneburgh.

Geen gedoe met zorgverzekeraars, geen preferentiebeleid. Apotheker Ad van Eijsden is heel content met zijn mini-apotheek in het Rotterdamse verpleeghuis Sonneburgh. “Ik kan voor 90% van de tijd met mijn vak bezig zijn.”

PW47 - 22-11-2019 | door Annemiek Veelenturf

Aan de balie in Denemarken

Anita Kort spendeert veel tijd aan patiënten.

Anita Kort studeerde farmacie in Groningen, kwam in een apotheek in Denemarken terecht vanwege de liefde en staat nu een groot deel van de dag aan de balie. Liever zou ze wat meer op de achtergrond werken, zoals projecten opzetten.

PW46 - 15-11-2019 | door Frans van den Houdt

Spillage moet stoppen

Platform PharmaSwap start circulaire uitwisseling tussen apothekers

Om verspilling tegen te gaan van dure geneesmiddelen heeft apotheker Piter Oosterhof, samen met apotheker Jelmer Faber, PharmaSwap gelanceerd: een besloten marktplaats waar apothekers vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen van niet-verstrekte geneesmiddelen.

PW45 - 08-11-2019 | door Edwin Bos

Mandaat én aanspreekpunt

Apothekers in Eemland willen met coöperatie gezamenlijk meer bereiken.

Formele samenwerking maakt het makkelijker om afspraken te maken met andere partijen, zegt voorzitter Jouk Snoek van de Apothekers Coöperatie Eemland. Zoals met de vele thuiszorgorganisaties over de toedienregistratie.

PW44 - 01-11-2019 | door Cindy Reinders

Document acties

Back to top