Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Omgaan met emoties

Programma 'omgaan met emoties' helpt ouders van kind dat zal overlijden.

Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.

PW19 - 08-05-2020 | door Cindy Reinders

Stop met klakkeloos herhalen

Multidisciplinaire aanpak nodig van medicatieverslaving.

Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.

PW18 - 01-05-2020 | door Frans van den Houdt

Naar betere farmazorg in Kosovo

Apothekers in Kosovo moeten zich verantwoordelijk voelen voor afgeleverde medicatie.

Ze begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél”, zegt Ariana Cakiqi. Haar ambitie: dat apothekers in Kosovo zich verantwoordelijk voelen voor de medicatie die ze afleveren.

PW17 - 24-04-2020 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

‘We blijven investeren in zelfzorg’

Klanten komen regelmatig voor deskundig advies over producten.

Het winnen van de derde prijs in het mystery guest-onderzoek betekent voor apotheker Antje Peters-Veluthamaningal een beloning voor ruim een jaar hard werken met het team aan het verbeteren van zelfzorgadvies. “Op initiatief van de assistenten zijn we gaan oefenen aan de balie.”

PW16 - 17-04-2020 | door Edwin Bos

In het oog van de storm

Coronacrisis: face-to-face-contact bij medicatie-verificatie wordt vermeden.

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen ze eind februari de eerste coronapatiënt binnen en sindsdien is het werk in de ziekenhuisapotheek onderhevig aan dagelijkse veranderingen. “Het komt aan op veel teamwork.”

PW15 - 10-04-2020 | door Frans van den Houdt

Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op

Projectgroep actief als er een geneesmiddeltekort is of dreigt.

Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”

PW14 - 03-04-2020 | door Cindy Reinders

Leven moet eindig zijn

Student farmacie Nicky Cornelissen wint columnwedstrijd.

Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”

PW13 - 27-03-2020 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Snel hulp in de laatste levensfase

Palliatieve zorg 2.0: rust voor de patiënt.

Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.

PW12 - 20-03-2020 | door Annemiek Veelenturf

Robot voorkomt verspilling

We zetten een belangrijke stap naar duurzame zorg.

Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”

PW11 - 13-03-2020 | door Edwin Bos

E-learnings in het Afghaans

Apothekers met Afghaanse achtergrond steunen collega’s in thuisland.

Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.

PW 10 - 06-03-2020 | door Linda de Graaf

Medicatiebewaking verbeteren

MFB-structuur in apotheekinformatiesystemen vanaf november operationeel.

Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”

PW09 - 28-02-2020 | door Cindy Reinders

Samen afbouwen

Apotheker, huisarts en psycholoog begeleiden antidepressivagebruikers.

Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressiva­gebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”

PW08 - 21-02-2020 | door Frans van den Houdt

Drug rediscovery

Herontdekking van oud-molecuul.

Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.

PW07 - 14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Gezocht: bereidingsapparatuur

Frans Bosman zamelt spullen in voor farmacieopleiding in Oeganda.

Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.

PW06 - 07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Van proces naar patiënt

Value Based Healthcare gaat uit van behoefte aan farmaceutisch zorg

Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”

PW05 - 31-01-2020 | door Edwin Bos

Andere kijk op diabetes

Apotheker gooit eigen leefstijl om

Rogier Larik wil andere zorgverleners, collega’s en patiënten – ook op de Antillen – ervan overtuigen dat diabetes type 2 in grote mate omkeerbaar is met een aangepaste leefstijl. “Eén optimaal dieet bestaat echter niet.”

PW04 - 24-01-2020 | door Cindy Reinders

Het verhaal achter de patiënt

Florus Krijgsman heeft oog voor eenzame patiënten

‘Welzijn op recept’; apotheker Florus Krijgsman streeft ernaar dit minimaal één keer per maand voor te schrijven. Samen met huis­artsen verwijst hij patiënten die hierbij baat kunnen hebben door naar een welzijnscoach van de gemeente.

PW03 - 17-01-2020 | door Marc de Leeuw

Spoedbestelling per drone

Erasmus MC test onbemand vliegtuigje om verkeersdrukte te omzeilen

Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar als het aan poliklinisch apotheker Jan-Dietert Brugma ligt, zal de medische drone straks een belang­rijke rol spelen bij de bezorging van spoedmedicatie. “In Antwerpen, Zwitserland en Parijs vliegen ze al, zij het voor kortere afstanden.”

PW01/02 - 10-01-2020 | door Annemiek Veelenturf

Leefstijladvies hoort erbij!

Rotterdamse apotheker neemt farmadiëtist in dienst.

Er is veel belangstelling voor leefstijl – van bloedprikken tot afvallen –, merkt apotheker Didem Ozer-Altug. Ze pakt het onderwerp daarom steeds groter aan. Komend voorjaar: de ‘Week van de Leefstijl’ in haar apotheek.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Cindy Reinders

AIOS’en leren nadenken

Robert Flint inspireert ziekenhuisapothekers in spe.

Voor het ontwikkelen van de e-learning Kindergeneeskunde en voor zijn natuurlijke manier van onderwijs geven heeft ziekenhuisapotheker Robert Flint de Jan Glerum Award 2019 (Junior) gekregen van JongNVZA. “Hij stimuleert ons allen om na te denken over de toekomst.”

PW50 - 13-12-2019 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top