Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Zeven uitbreidingen indicaties, juni 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zeven uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen PW31 - 11-07-2016

Lustpil vrouw weinig effectief

Flibanserine heeft een minimaal effect op de verbetering van seksuele ervaringen bij vrouwen, met een significante toename van bijwerkingen.

Geneesmiddelen PW27 - 08-07-2016

Zes positieve adviezen, juni 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes handelsvergunningen voor geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW29 - 07-07-2016

Geen nieuwe criteria apotheekhoudende huisarts

De huidige criteria voor het verlenen van een vergunning aan apotheekhoudende huisartsen worden niet verruimd. Dat heeft minister Edith Schipper van Volksgezondheid deze week gemeld aan de Tweede Kamer.

Politiek & overheid 07-07-2016

Nieuwe biomarker prostaatkanker

Expressie van het eiwit AR-V7 op circulerende tumorcellen is een geschikte biomarker om te voorspellen welke patiënten met castratieresistent gemetastaseerd prostaatcarcinoom baat hebben bij chemotherapie met taxanen [JAMA Oncol. Epub 4 juni 2016].

Algemeen PW27 - 07-07-2016

Pilot Schippers herberekening GVS

In een pilot met enkele GVS-clusters wil minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderzoeken wat de gevolgen zijn van een herberekening. Ze kijkt wat het effect is op de patiëntenzorg, de eigen bijdragen en de vergoedingen. Eind dit jaar maakt de minister bekend met welke clusters en tegen welke vergoedingslimieten ze de proef wilt houden.

06-07-2016 1 reactie

Programma voorkomt katheter-UWI

Een programma voor kennisverbetering en juist gebruik van verblijfskatheters kan urineweginfecties op verpleegafdelingen verminderen [NEJM 2016;374:2111-2119].

Algemeen PW27 - 06-07-2016

ZIN positief over vergoeding Tracydal

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert tranylcypromine (Tracydal) op te nemen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Geneesmiddelen PW29 - 05-07-2016

Arts en apotheker willen samen farmazorg doen

Nivel: wel meer afstemming nodig over zorgtaken

Huisartsen en openbaar apothekers willen meer samenwerken op het gebied van farmaceutische zorg. Apothekers zouden graag meer doen aan het informeren en begeleiden van patiënten, maar huisartsen zien die zorg vooral als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.

Praktijkvoering PW27 - 05-07-2016

NHG: geen tamsulosine meer bij urinestenen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) beveelt tamsulosine niet langer aan voor de behandeling van urinestenen. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het verschil tussen tamsulosine en placebo niet klinisch relevant is wat betreft steenlozing, tijd tot steenlozing, pijn en gebruik van pijnstillers.

Geneesmiddelen 04-07-2016

Italië heeft interesse in vestiging van EMA

Italië wil graag onderdak bieden aan het European Medicines Agency (EMA). Directeur Luca Pani van de AIFA, de evenknie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zegt in het blad Politico: “We zijn er sterk van overtuigd dat Italië de ideale kandidaat is.” Hij vindt het gebouw van de wereldtentoonstelling dat vorig jaar in Milaan werd gehouden ideaal.

Politiek & overheid PW27 - 04-07-2016 1 reactie

Betere uitwisseling gegevens ziekenhuizen nodig

Goede, veilige en snelle uitwisseling van medische gegevens redt levens. Dat stellen ouderenbond KBO, GGZ-platform LPGGz en KNMP in een brief aan de Tweede Kamer. Nu missen apothekers vaak patiëntinformatie die zij nodig hebben voor veilig medicijngebruik.

01-07-2016

Oppassen met riociguat en posaconazol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) waarschuwt voor een contra-indicatie en voor verwarring bij dosering.

Geneesmiddelen PW29 - 01-07-2016

Oplossing voor tekort Quin-plasmaproducten

Door productieproblemen zijn GammaQuin, HepBQuin, RheDQuin, TetaQuin en VariQuin niet of beperkt leverbaar. Fabrikant Sanquin Plasma Products (SPP) zorgt in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten voor gelijkwaardige vervanging van deze Quin-producten.

Geneesmiddelen PW27 - 30-06-2016

Stof uit paddo helpt bij depressie

Psilocybine, een serotoninereceptoragonist die voorkomt in sommige paddenstoelen, heeft mogelijk antidepressieve eigenschappen.

Geneesmiddelen PW26 - 30-06-2016

Alwin Huitema benoemd tot hoogleraar

Alwin Huitema, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het Antoni van Leeuwenhoek, is benoemd tot hoogleraar klinische farmacologie aan de Universiteit Utrecht.

29-06-2016

Opioïden matig effect bij rugpijn

Bij lage rugpijn hebben opioïden slechts een matig effect op de korte termijn.

Geneesmiddelen PW26 - 29-06-2016

‘Pharmaceutisch Weekblad vakblad op niveau’

Betrouwbaar, relevant en belangrijk om op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de farmacie, kortom een vakblad op niveau. Dat zijn enkele kwalificaties die lezers geven aan het Pharmaceutisch Weekblad, zo blijkt uit een lezersonderzoek onder 534 respondenten.

Algemeen PW26 - 28-06-2016

Anticholinergica: minder cognitie

Het gebruik van anticholinerge medicatie door ouderen is geassocieerd met slechter cognitief functioneren en een toegenomen atrofie van de hersenen.

Geneesmiddelen PW26 - 28-06-2016

Abortuspil ook via ‘vertrouwde’ huisarts

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen voor de abortuspil Sunmedabon terecht bij de huisarts. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer. Ze wil eind van dit jaar een wetsvoorstel indienen.

Geneesmiddelen PW27 - 27-06-2016

Document acties

Back to top